Reklama

Reklama

Umshini Wam

(festivalový název)
  • USA Umshini Wam
všechny plakáty
Krátkometrážní / Komedie / Drama / Road movie / Hudební
USA / Velká Británie, 2011, 16 min

Obsahy(1)

Dvojice bezdomovců projíždí předměstí na invalidních vozících, rapuje, užívá si drobných radostí a páchá zločiny. Přitom touží po tom, že se stanou největšími „Gang$tas“ v dějinách. Harmony Korine do hlavních rolí obsadil rapovou senzaci poslední doby, jihoafrickou skupinu Die Antwoord (Ninja, Yo-Landi). Název filmu pak odkazuje na jihoafrický protestsong z doby apartheidu "Umshini wami" (Bring me my machine gun). (J.Connor)

(více)

Recenze (28)

Dever 

všechny recenze uživatele

// Production Companies: O' Salvation // Scenárista, režisér a herci z veľkou pravdepodobnosťou fičali na marihuane a heroíne keď toto tvorili. Dvaja vypatlanci na vozíkoch pre postihnutých, ako gansta dvojica? Tak toto by nevymyslel ani Clint Estwood v spolupráci s Quentinom Tarantinom. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Stejně jako k dvojici Die Antwoord neodmyslitelně patří věčné fuckování a ninjování, tak k Harmony Korinemu bezcitnost a provokace. Jakoby se ale spojení těchhle podivínů nějak negovalo, protože šťávu to mělo maximálně tak na dobití těch vytuněných kriplkár. Báječná óda pro úchyly se tedy nekoná, Gummo stále vévodí. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Prostě ujetý film, který má sice nějaký děj, ale to neznamená, že mě musí zaujmout. Tahle hodně podivná dvojice, která možná ani moc nehraje, protože jsou prostě divní. Jsou to jihoafričtí muzikanti, ale na to byste je stejně netipoval. Ne, prostě se mi protivilo na snímek koukat, nedá se nic dělat. ()

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Taková ta moderní konzumně nekorektní alegorická provokace, ze které se neposerete. Dva uřvaní rapující zmrdi na kriplkárách hrají na city svojí donkichotskou (a tudíž v důsledku i sisyfovskou) revoltou proti všem skutečným i neskutečným konvencím a odhalují přitom rozmanité morální zvratky tolik typické pro leckterou duševní spodinu bez ohledu na její sociální příslušnost. Zpracováním jde o jakéhosi křížence Forresta Gumpa s Davidem Lynchem. ()

papaguy 

všechny recenze uživatele

Osobitý kraťas, který jsem se zájmem shlédl. Film pojednává o dvou vyhulených pokémonech na vozíčku, kteří se zbraní v ruce vezmou, co jim osud a společnost odpírá. Filmové nebe to není, ale rozhodně to má něco do sebe. Vnímám to jako mix sociální výpovědi mající kořeny v JAR a bizáru říznutého gangsta imidží účinkujícího dua z Die Antwoord. Dosaďte si místo vozíčkářů příslušníky libovolné chudiny a máte celkem univerzální příběh - byť vyšperkovaný rukopisem Die Antwoord (jointy, pokémoni, gangsteři etc.) a odkazem na apartheid. ____ Po zvážení zvyšuji hodnocení na 4*. Byť nesouzním s asociálním poselstvím a Ninja se na tom svém gangstovi zjevně ujíždí víc, než je zdrávo, hodnotím pozitivně námět, osobitost, přehršel nápadů a konec konců i tu ulítlost. ()

Zajímavosti (2)

  • "Umshini Wami" je název kontroverzní bojové písně v jazyce Zulu, kterou používali členové tzv. Kopí národa (aktivní vojenské křídlo Afrického národního kongresu) v bojích proti apartheidu (dřívější politika rasové segregace v Jihoafrické republice). (Dizzy_eM)
  • Výraz Umshini Wami znamená: "Bring me my machine gun", tedy v češtině: "Přines mi můj samopal". (Dizzy_eM)

Reklama

Reklama