Reklama

Reklama

Bohemia mia

(TV film)
Česko, 2011, 52 min

Režie:

Jiří Fiedor

Obsahy(1)

Dokumentární film o doposud velmi málo známé etapě českých a italských dějin, evakuaci obyvatel z údolí Valle di Ledro (tenkrát patřícímu Rakousku-Uhersku) na území Čech a Moravy v období 1. světové války. Důvodem bylo vyhlášení války a předpokládané otevření fronty v údolí. Během několika hodin museli převážně ženy, děti a starci opustit své domovy. Lidé, kteří z velké většiny nikdy nevycestovali z rodného údolí, zčistajasna museli nastoupit do nákladních vlaků a strávit tam celé dny na cestě za neznámým cílem a nejistou budoucností. Po strastiplné cestě byli vysazeni v Čechách, kde byli rozděleni do měst a obcí a tam umístěni přímo do českých rodin. Předpokládalo se, že tato anabáze potrvá několik týdnů, nakonec z toho byly téměř 4 roky. Bez finančních prostředků, bez znalosti reálií a českého jazyka to byla pro italské obyvatele velice těžká životní situace. Po počáteční nedůvěře českého obyvatelstva si záhy Italové svou pracovitostí, skromností a zbožností získali úctu a lásku Čechů, kteří jim v této těžké životní zkoušce nabídli pomoc a přátelství. Těžká válečná doba prověřila lidskost na obou stranách.
Tvůrci pořadu v dokumentu zdůraznili několik rovin tohoto historického, ale i aktuálního fenoménu. Vedle samozřejmého popisu samotných historických událostí se soustředili na vývoj vztahů - na přátelství mezi jednotlivci, které přetrvalo ve formě korespondence už téměř stovku let, na vlažný postoj československých i italských úřadů v uplynulých letech a naopak aktivitu těch současných.
Film je postaven především na osobních svědectvích tří žen, Italek, které jsou posledními pamětnicemi a byť jim je také téměř sto let, jejich vzpomínky i komentáře jsou neobyčejně svěží, přesné a vřelé. Natáčení proběhlo za velmi úzké spolupráce s ledrenskými obcemi i krajským úřadem v Trentu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

Je to takové pohodově rozvláčné tempo vyprávění jako když tři hodiny chodí všichni zpomaleně v termálních lázních. Mě se to líbilo. Když italské babky vychvalují masového vraha Musoliniho jenom proto, že jim zajistil vyšší důchod, to je na mě silné kafe...To je prostě celá tahle šílená válečná generace všichni stejný... ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Málo známé události 1.sv.v., které už ovšem v posledních letech byly zpracovány publicisticky přesvědčivější formou. Zde se výsledek rozplývá sice ve vzácných, ale málo vypovídajících výpovědích pamětníků. A ani té filmařiny moc nezbylo. 2-3* ()

Reklama

Galerie (4)

Reklama

Reklama