Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Teena Brandonová, děvče z malého městečka, utíká po krádeži auta před spravedlností. Při té příležitosti si změní jméno na Brandon Teena a spolu s tím kompletně změní svou osobnost. Teena má totiž už dlouho pocit, že se narodila ve špatném těle. V obrovských zmatcích, které provázejí její přeměnu se seznamuje s dívkou jménem Lana, která fatálně vstoupí do jejího života. Po krátké romantické známosti se Lena doví celou pravdu - policie totiž zatkne "Brandona" a uvězní ho v ženském oddělení. Vyjevit těžkou pravdu milované osobě je pro Teenu nadlidský úkol, ale ukáže se že pravda její vztah s Lanou neohrozí. Bohužel do situace zasáhne Lanina rodina - která vyrovná účty za "zrazenou Lanu" po svém... Film vznikl na základě skutečných událostí a neskutečně věrohodný herecký výkon vynesl představitelce hlavní role Oscara v roce kdy Cenám Akademie dominovala Americká Krása. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (432)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Dalo by se říct, že Boys Don't Cry je něco jako milník, když přijde na dramata založena na skutečných událostech, takže to se musí vzít v potaz. Bohužel, tenhle film nezestárnul dobře a dneska diváka, který už pár podobných filmů viděl, nic nepřekvapí a překvapivě i v některých místech nudí. Což film, který se snaží něco říct o takhle složitém tématu, by neměl. Nicméně Hilary Swank si toho Oscara opravdu zasloužila. 60 %. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Hillary Swank ve své životní roli, co jiného na to více říct... Nemohu a nedokážu tak jako drtivá většina populace pochopit pocity, co prožívá lidská bytost zakletá v cizím v těle navíc jiného pohlaví. Neobyčejné drama a neobyčejný příběh... I když Hillary dokázala přesvědčit po tomto snímku svým hereckým uměním několikrát včetně Million Dollar Baby, Boys Don´t cry je doposud nepřekonán. Tak to cítím a vnímám. Nic víc a nic míň... Sakra to je pocta jak hrom ()

Reklama

Hild 

všechny recenze uživatele

Famózní herecký výkon Hilary Swank. Nemám slova na to, co ona tu předvádí. Bezesporu její životní role. Nemohla jsem uvěřit, že pod chlapcem Brandon se ve skutečnosti ukrývá dívka Teena. Hodně drsné drama, které ale začne nabírat na obrátkách až v druhé polovině. Celé to vyústění je hodně kruté a rozhodně nic pěkného, zvláště pak, když si člověk uvědomí, že jde o film natočený podle skutečných událostí. Po skončení filmu se navíc musí člověk nad některými věcmi pořádně zamyslet. Silné 4* ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Čelný náraz sexuálne dezorientovaného dievčaťa s opileckou bandou povaľačov z Nebrasky nemôže dopadnúť dobre. Naturalistická snímka ma do deja vťahovala iba pozvoľne. Nebolo ani veľmi prečo. S tými nudiacimi sa, hlučnými a permanentne ožratými primitívmi a tiež s dievčaťom, ktoré sa cíti byť oklamané svojím telom sa môžem ťažko identifikovať. Ale rastúce napätie, veštiace poriadny konflikt, oprávnilo ten pomalší rozbeh. Pre riadne zhodnotenie potrebujem film vidieť ešte raz. Jednak preto, aby som si overil, či Hillary Swank má aj v origináli taký idiotský hlas, akým ju nadabovali a aj preto, aby som film videl do úplného konca, v čom mi zabránila časová nedisciplinovanosť TV Prima, ktorej už nepostačuje ani pridanie 15 minút k plánovanému koncu, aby sa zmestila do kože. O necelý rok sa stalo a môžem s pokojným svedomím potvrdiť štyri hviezdičky a pridať sa k obdivným hlasom nad Hilary Swank. ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Nič pre homofobikov :) Myslím, že Hilary Swank je bravúrna herečka a v kombinácii s Chloë Sevigny, ktorá je tak presvedčivá, že snáď ani nevynakladá najmenšie úsilie, aby postavu stvárnila autenticky, pretože tou rolou priam žije, vytvorili niečo tak krásne, a zároveň hlboké a surové! Niečo čo sa rozhodne často natočiť nepodarí. Prežívala som každú sekundu filmu, akoby som sa udalostí v ňom osobne účastnila. Vážne a doslova-každú. Rozdrtil moju dušu na prach. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (33)

  • Skutečný Nissen (Brendan Sexton III) obvinil Lottera (Peter Sarsgaard) z vraždy a výměnou za snížení trestu přiznal, že se podílel na znásilnění a následném zabití Brandona Teeny (Hilary Swank). Nissen proti Lotterovi svědčil a byl odsouzen na doživotí. Lotter stále svou vinu popíral. Porota ho přesto shledala vinným a byl odsouzen k trestu smrti. Lotter i Nissen se odvolali a jejich případ se dostal k přezkoumání. V září 2007 Nissen odvolal svědectví proti Lotterovi a řekl, že to on vystřelil a Lotter se na zavraždění Brandona vůbec nepodílel. Roku 2009 se Lotterovo odvolání díky Nissenově nové výpovědi dostalo až k Nejvyššímu soudu, který rozhodl, že oba byli zapojeni do vraždy a identita střelce je zcela irelevantní. V srpnu 2018 americký obvodní soud zamítl Lotterovu žádost o odvolání. (MFJD)
  • Brandon Teena (Hilary Swank) byl ve skutečném životě zasnoubený s Ginou Bartu. Po odhalení Brandonovy identity však Gina zásnuby zrušila, což bylo hlavním důvodem Brandonova odjezdu do Falls City v Nebrasce. (Anne88)
  • Americký časopis Premiere zařadil film do seznamu "25 nejnebezpečnějších filmů". (Aknah)

Související novinky

Chloe Moretz krví zbrocená

Chloe Moretz krví zbrocená

31.03.2012

Dětská hvězdička, která vlastně v dětských filmech nikdy moc nehrála, nám rychle dospívá. V upoutávkách na Temné stíny jí Johnny Depp doporučuje, aby „ta rodidla nenechala více zahálet“. S dospíváním… (více)

Smysl života v dopisech

Smysl života v dopisech

26.05.2006

Dvojnásobná držitelka Oscara za herecký výkon ve filmech Kluci nepláčou a Million Dollar Baby, Hillary Swank, opět spojí své síly s režisérem Richardem LaGravenesem v snímku P.S. I LOVE YOU. Adaptace… (více)

Reklama

Reklama