Reklama

Reklama

Yamada, samuraj z Ayothaye

  • Thajsko Yamada : The Samurai of Ayothaya (více)
všechny plakáty
Trailer

Jeden bojovník, malá vesnice, velká legenda… Japonský samuraj Yamada je na stopě velké zradě. Spiklenci se ho proto rozhodnou odstranit a on vyvázne jen díky tajemným válečníkům, kteří ho těžce zraněného dopraví do thajské vesnice Ayothaya. Tady se Yamada zotaví ze svých ran a začne se učit zdejšímu bojovému umění. Protože v zápasnické aréně brzy vyniká, je jmenován osobním strážcem vladaře a Ayothaya se stává jeho novým domovem.
Thajský historický film potěší především fanoušky bojových umění. Ukázky bojových technik jsou neuvěřitelně drsné, ale esteticky dokonalé. Předvádějí souboje s katanou i jinou chladnou ocelí, a také potyčky beze zbraně jsou patřičně tvrdé a přesvědčivě realistické.
Snímek líčí skutečný životní příběh japonského dobrodruha Yamady Nagamasiho (1590–1633), který v Thajsku získal výjimečné postavení a za své zásluhy byl jmenován guvernérem jižní provincie Nakornsrithammarat. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (38)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý akčný historický film z thajskej produkcie. Má veľmi dobrý príbeh o japonskom bojovníkovi, ktorého kvôli nevýraznej chybe v priebehu konfliktu medzi Japonskom a Thajskom sa jeho vlastní pokúsia zabiť, ale thajskí bojovníci ho zachránia a privedú do svojej dediny, kde spoznáva úplne nový život a priority a zistí, ktorá strana je tá lepšia. So spracovaním som dosť spokojný, film má veľmi rýchly úvod, netrvá dlho a už je hlavná postava v thajskej dedine, kde sa prvé dve tretiny filmu udomácňuje, či už psychicky, ale aj fyzicky po stránke bojových umení a pozerá sa na to veľmi dobre. V záverečnej tretine už ide príbeh do úzadia a všetko sa vyrieši príliš rýchlo, či už vzťah s Mjanmarskom alebo aj s bojovníkmi z Japonska, takže tu gradácia mierne zlyhá, ale stále je to slušná filmová zábava. Akcie je tu pomerne dosť a páči sa mi. Súboje bez zbrane sú realistické, správne tvrdé a dobre prehľadné, ale to časté zrýchľovanie pohybov je úplne zbytočné a zbytočne to kazí dojem. A akcie s mečmi majú skvelú choreografiu, kľudne by som ich označil za jedni z najlepších relatívne realistických súbojov z mečmi, čo sa dajú nájsť, občas sa v nich kombinuje aj bojové umenia a iné zbrane, napríklad kladivá a sú aj nadmieru krvavé, ale tá krv je miestami až príliš nepríjemne digitálna. Najviac sa mi páči akcia na kopci s mjanmarskými bojovníkmi alebo cesta hlavného hrdinu v turnaji. Herecké obsadenie je skvelé, síce z hlavných postáv mi nie je nikto známy, ale všetci sú výborní, či už japonský bojovník, jeho nový thajský priateľ, obe sestry, hlavne malé dievča predvádza príjemný herecký výkon a v menšej úlohe poteší aj Buakaw. Trochu sklamú záporáci, ktorí sú nevýrazní a ani sa nemajú moc ako prejaviť, ale tu to vôbec neprekáža, keďže vzťah k protivníkom je tu úplne druhoradý. Réžia je na tom perfektne, presne tento štýl mám v tomto type filmu najradšej a technická stránka až na tú digitálnu krv a zrýchľovačky tiež nesklame. Som veľmi spokojný, síce som čakal niečo trochu iné, akčnejšie, kde bude hlavnou prioritou bojový vzťah medzi Japonskom a Thajskom, ale ak mám pravdu povedať, tak toto mi sadlo ešte viac. Najbližšie to má k strednej fáze filmu Obávaný bojovník, aj keď tomu sa samozrejme nevyrovná. 78% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Nieco ako Posledny samuraj alebo Tanec s vlkmi na thajsky spôsob. Prilis ma to nenadchlo, lebo pribeh mi pripadal strasne nezazivne podany a tach par bitiek je dokalicenych zrychlovackami v momente, ked má dôjsť ku kontaktu medzi protivníkmi. Napriklad v Undisputed 3 vhodne pouzitie zrychlovaciek dodava uderom poriadnu davku tvrdosti. V prevedeni v akom su pouzite v tomto filme im uberaju nielen na tvrdosti, ale ani pouzite techniky vdaka nim nevyzeraju tak pôsobivo. Vysledne hodnotenie 5/10 zvysim na 3*, pretoze si cennim, ze tento film narozdiel od kung-fu filmov Tonyho Jaa a spol., má vôbec nejaký funkčný dej a nie je to len sampler kaskaderskych kuskov. ()

Reklama

fmash 

všechny recenze uživatele

Nebudu se smát thajštině, nebo čím se tam mluví, i když chvíle, kdy místní dvojník Stevena Seagala v roli gurua deklamuje procítěně patriotické „chlamaplapla maplaplaplapla plaklapla“, což si nedělám prdel, mě vytrhávaly ze soustředění. Nebudu se smát ani armádě kníratých klonů, protože jinak zas tak směšní nebyli. Mohl bych se smát spíš zoufalým šermířským soubojům, které ovšem byly spíš k pláči, stejně jako celkový příběh a typická agitační a vzdělávací poloha snímku. Že se jim to zdá příhodné i u takové řezničiny, to mě nepřestává zarážet.... Nicméně, co se týče těch dvou hvězdiček, tak ty jsou za solidní rukodělné nakládačky boxerů, mrvené jen opět typickými zrychlovačkami. Jako kdyby to měly zapotřebí. Trochu se na to dívat dá, jenom nevím, proč na takovou srágoru píšu tak dlouhý komentář. ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Tento zajímavý historický thajský film se mi hodně líbil i přes pomalu se rozjíždějící první třetinu filmu. Na začátku je pár zajímavých soubojů, ale poté se film zpomalí a začne vyprávět příběh samuraje Yamady, který je vážně zraněn a zachráněn kolemjdoucími thajci. Poté se Yamada léčí a seznamuje s Ayothayou a jejím laskavým lidem. Toto místo si natolik zamiluje, že se rozhodne učit se místní bojové umění a rozhodne se ho chránit, i kdyby měl za to položit život. Cestou za tímto cílem se musí ještě vypořádat se svou minulostí.... Tento filmek neni tak narvaný akčními (bojovými) scénami jako jiné hajské filmy, ale ty co tu jsou stojí opravdu za to. Choreografile soubojů je opravdu lahůdková. Jediný, co mě vě filmu vadilo byla ta upištěná holčička a zbytečné množství nejrůznějších mouder. Za mě 75% :) ()

Chen 

všechny recenze uživatele

Vůbec ne špatné. Některé souboje jsou až groteskně zrychlené, ale nechybí jim brutalita, tvrdé údery a surovost. Mohlo by jich být, ale více, přece jen věnovat většinu času nastínění vznikající lásky mladého Japonce k cizí zemi, může být čaesm únavné. Ve finále jsem byl ale mile překvapen, tím, jak dobře jsem se pobavil 7/10 ()

Galerie (17)

Zajímavosti (2)

  • Buakaw Banchamek (Ai-Seua) je profesionálny zápasník štýlov muay thai (thajský box) a kickbox a taktiež je šampión K-1 MAX z rokov 2004 a 2006. (HOMERjeALIEN)
  • Film je natočen podle skutečného příběhu japonského samuraje Yamady Nagamasy, který žil v letech 1590–1630. Ten okolo roku 1612 odjel do tehdejšího království Ayutthaya, kde poté sloužil na dvoře čtyř králů dynastie Sukothai. (Raztubyl)

Reklama

Reklama