Reklama

Reklama

Zloděj světla

(festivalový název)
  • Francie Le Voleur de lumière (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ekonomická devastace Kyrgyzstánu měla obrovský dopad na chudé, již přes všechny obtíže neztratili schopnost milovat, přátelit se a užívat si to, co jim země poskytuje. Hlavní postavou je elektrikář, který jako jedna z posledních připomínek starých časů přináší lidem nejen opravu elektřiny, ale i své otevřené srdce a rozesmátou atmosféru. Dokonce se ani nebojí porušit zákon, když přetočí hodiny starému důchodci, aby se nemusel starat o nedoplatek. Země je ale ve vleku hamižných lidí, jež jsou zaslepeni vlastním obohacením. Elektrikář, jemuž říkají „Svet-Ake“ (Pan Světlo), má jediný sen. Mít jednoho dne syna a přinést lidem levnou větrnou energii. (Febiofest)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Dvanáct let po výborném "Beškempirovi" Aktan Abdykalykov, mezitím přijavší jméno Aktan Arym Kubat, zřejmě sám tak trochu podlehl svodům světa, jehož rozpínání s obavami sleduje : "Pan Světlo", natočený v mezinárodní koprodukci, nastavuje svůj neorealistický základ rysy líbivého festivalového zboží. Společenskokritickému leitmotivu chybí odstíněnost, srážka malého dobrého člověka, donkichůtka potácejícího se mezi tradicí a globalizací, s takzvaným developerem (česky rozvíječem vlastního blaha) je včetně dohry poněkud plakátová a tvůrci jak se mi zdá ke škodě filmu zohledňují zahraničního diváka, který rád ocení malebnou exotičnost přírody i kultury, na pohled příjemné podání, Evropanem složenou hudbu a činanost hrdiny, jeho manželky, dětiček, mladé sousedky... Jen ty noční oslí spády vnášejí do díla tón až lynchovsky temnotný. Název, totožný s přezdívkou hlavní postavy, mezinárodní trh pozměnil na "Zloděje světla", čímž potlačil řadu možných příznaků ve prospěch jediného, prométheovského. ()

Quak 

všechny recenze uživatele

Film z pro nás exotického Kyrgyzstánu velmi poeticky a s humorem popisuje každodenní boj o přežití obyvatel malé vesničky, hlavně elektrikáře s přezdívkou Pan Světýlko. Působivě natočené, i neherci zvládali výborně, smutný konec mě dojal. Doporučuju. Člověk si uvědomí, že si u nás žije jak prase v žitě.... ()

Reklama

Galerie (13)

Reklama

Reklama