Reklama

Reklama

Atény: Pravda o demokracii

(TV film)
  • Velká Británie Athens: The Truth About Democracy

Obsahy(1)

Anglická historička Bettany Hughesová se vydává hledat skutečnou pravdu o demokratických Aténách 2500 let zpět do minulosti. Doposud byly uctívány jako kolébka filozofie, umění, vědy a nejvýznamnější politické ideologie všech dob - demokracie. Idealisticky nastolená představa o zlatém věku jakoby ani nemohla být pravdivou, a možná nebyla. Bettany Hughesová odhazuje zažité představy a pouští se pod povrch, aby zjistila tehdejší pravý význam slova demokracie: od vlády většiny přes tyrany, tajuplné náboženství, složitou vědu a zabití Sokrata, po první demokratický státní celek na světě. Film odhaluje přerod Atén z obyčejného řeckého městského státu v expanzivní imperiální mocnost, i to, jak byly nejnovější myšlenky prosazovány vedle prastarých pověr, což bylo příčinou ostrých konfliktů i nevídané kreativity. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

kaposlav 

všechny recenze uživatele

To, že s demokraciou to nebolo take rúžove ma vôbec neprekvapuje. Vidno to aj dnes. Je na škodu ta dĺžka dokumentu, pretože s postupom času a hlavne v druhej časti ma no už nudilo a dokument sa už nevenoval téme. V istých momentoch som si všimol tie nepatrné vložky na manipuláciu formou skrytej reklami (samozrejme nie v dobrom) a to tam nemalo čo hladať. Myslím útržok Muammara Gaddafiho či Srbské milície. Ak by som mal hodnotiť len prvú časť tak, tak by som dal aj tri, ale vzhľadom k druhému dielu a pochybnej objektivite 2*. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Dokumenty vysílané na History mě obyčejně svým amatérstvím pěkně naserou, toto ne. Televizí protěžovaná historička Bettany Hughesová je na můj vkus protěžovaná až moc. Na druhou stranu má pěknej zadek a dobrý kozy, takže ji na obrazovce snesete i 2x48 minut. Její samozřejmost jak ona bez pochybností chápe 4.té a 5.té století před Kristem mě sem tam nahání pochybnost, jestli ta kočena ve středním věku nelže jako když tiskne. Jinak tam zazní mnoho zajímavých informací, zejména o Sokratovi (byl to takový beatnik starověku) a jeho prapodivných kámoších. Můj celkový dojem je toto: Demokracie Atén byla až tak neskutečně demokratická, že vedla k násilí na občanech a ku svému konci. O tom bychom měli přemýšlet a zejména naše děti. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Je zaujímavé, že kolískou tak ospevovanej demokracie boli v staroveku aj novoveku otrokárske krajiny (Atény - Veľká Británia). V oboch prípad vláda ľudu až tak vládou ľudu nebola. Bola vládou vyvolených. A dospela k tomu, o čom varoval aj Aristoteles či Platón - demokracia je vláda lúzy, ktorá je ovládaná demagógiou a ktorá vždy povedie k stádovitému správaniu k zrúteniu samotného demokratického systému. To sa následne môže pretransformovať do opačného systému, ktorý je rovnako tak zlý - oligarchia. Keď sa pozrieme do histórie, tieto slová múdrych mužov sa naozaj potvrdzujú. V dokumente Bettany Hughesovej sa nedozvieme toto všetko, dozvieme sa v podstate málo o aténskej demokracii - v podstate opäť len poukazuje na to, že ženy nemali práva a pripomenie sa nám filozof Sokrata, ktorého demokraticky zavraždili - to je tá vláda davu. Je tu ale jedna zaujímavosť, ktorú dokument odhalil: Grécke sochárstvo zrejme nebolo tak dokonalé vďaka tomu, že jeho majstri boli tak geniálni. Je tu ukázaná technika sadrových odliatkov, ktorá im v tom umení a dokonalom znázornení tvarov mohla veľmi pomôcť. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama