Reklama

Reklama

Co by kamenem dohodil

(festivalový název)
  • Mexiko A tiro de piedra (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Jacintovi Medinovi je jednadvacet let a práce pastýře na severu Mexika ho neskonale nudí. Jednoho dne na zemi nalézá klíč. Příhodu, kterou by jiný člověk bezmyšlenkovitě přešel, chápe Jacinto jako znamení. Odchází proto na dlouhou cestu čítající tisíce kilometrů. (Febiofest)

Recenze (2)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Tichý príbeh o chlapíkovi Jacintovi, ktorý chce odísť zo všednosti Mexickej krajiny do sveta, vďaka snu, ktorý ho stále prenasleduje. Keď nájde kľúčenku z Oregonu, považuje to za znamenie, zoberie peniaze, ktoré jeho otec našporil a vydá sa na cestu. Podobne ako pri mnohých filmoch s podobnou tématikou, je cesta dôležitejšia ako samotný cieľ. Hiriart tu mohol vyjadriť Jacintovú konfrontáciu zo svetom mimo pokoj ranča v ktorom žije. Vo svete, ktorý nepozná je nútení kradnúť, ak sa chce najesť, sám je oklamaný, lebo nedáva pozor, zaľúbi sa a má prvú sexuálnu skúsenosť a čo je dôležité, za celý ten čas nepoľaví a dostane sa do cieľa. V tom cieli bohužiaľ na neho nečaká žiadny poklad a ani šťastie. Sledovať túto jeho púť je vďaka podmanivým záberom a netradičnej hudbe naozaj skvostný a ojedinelý zážitok. Postavy zbytočne nerozprávajú a keď hej, tak sú to dialógy, bez známky pátosu, alebo sentimentality. V tom je aj sila tohto filmu. Je v ňom badateľný dôraz na uveritelnosť a realistickosť. Film krásne funguje na poli road movie aj pri budovaní charakteru hlavného hrdinu zo vzťahmi, ktoré si okolo seba počas cesty buduje. Veľmi pekný film, ktorý možno nie je výnimočný, ale rozhodne má v sebe niekoľko príjemných motívov, vďaka ktorým sa ho oplatí vidieť. ()

javak810i 

všechny recenze uživatele

Jak už to u většiny nízkorozpočtových festivalových snímků bývá, snaží se na diváka zapůsobit spíše nějakou svojí myšlenkou a hlubším smyslem, narozdíl od Hollywoodských blockbusterů, kde je vše servírováno známými herci na stříbrném podnose vyzdobenén všelijakými efekty. Toto neberu jako nějakou špatnou vlastnost, ovšem takové snímky jsou pak v jistém ohledu zranitelnější - hrozně moc totiž záleží na tom, jestli se tematicky "strefí" do myšlenkového rozpoložení diváka - jestli ho osloví a přimějí k nějakému zamyšlení, nebo ne. "A tiro de piedra" stojí tak trochu na pomezí. Mnozí by mohli namítnout, že tam jen 90 minut nějaký mexikánec chodí a nic se neděje - a vlastně by měli i pravdu. Ale já jsem se, ke svému vlastnímu překvapení, skoro vůbec nenudil. Možná to bylo tím, že jsem přitom přemýšlel nad námětem celého filmu, který byl vlastně "nahozen" v prvních 15 minutách. Možná jsem se jen snažil pochopit, co a jestli vlastně jednotlivé události znamenaly. Každopádně tak jako tak, film se mi nakonec líbil víc, než jsem čekal. Dávám 3*. P.S. jestli někdo přečetl tenhle komentář a zdá se mu plný prázdných keců, tak má pravdu. Film jsem viděl před 2,5 lety a už si ho moc nepamatuji. Ale to nevadí, protože jsem ho viděl! Problem, POMO? ()

Reklama

Reklama