Reklama

Reklama

Pomalý vývoj

(festivalový název)
  • Velká Británie Slow Action
Krátkometrážní / Dokumentární / Experimentální
Velká Británie, 2011, 45 min

Režie:

Ben Rivers

Obsahy(1)

Čtyři fantaskní krajiny, čtyři poselství ze zapomenutých, nebo možná právě naopak dosud neobjevených míst. Vzkaz z časů, kdy se svět rozpadl na izolované ostrůvky, na kterých ale přetrvává něco myticky původního. (MFF Karlovy Vary)

Recenze (3)

Traffic 

všechny recenze uživatele

Unikátní směs čtyř krátkých filmů balancujících na hraně mezi dokumentárním filmem, etnografickou studií a fikcí. Nejvýstižnější je asi mluvit o Slow Action jako o sci-fi dokumentu z postapokalyptické budoucnosti, v níž hladina oceánů stoupla na Zemi takovým způsobem, až z pevniny zůstalo pouze několik autonomních, od okolního světa odříznutých ostrovní uskupení. A právě čtyři takové fiktivní civilizace (či její pozůstatky) se nám tu představují. Britský experimentální filmař Ben Rivers točil na 16mm film, jehož zrnitost ve spojení s dalšími záměrnými kazy a střídáním černobílých a barevných záběrů vytváří autentický, špinavý look. Dojmu realističnosti dál pomáhá, že se natáčelo na skutečných ostrovech (např. Lanzarote nebo Tuvalu) a spíš než na budování umělých kulis byl kladený důraz na výběr vhodných lokací. Ze všeho nejdůležitější je tady ale typicky dokumentární komentář, který suše a s důrazem na geografickou popisnost a detaily vysvětluje divákovi specifika jednotlivých mikrosvětů. Obrazy, které by samy o sobě dost možná působily mdle, jsou vypravěčem, a poté divákovou fantazií, oživovány o fascinující vize společenství, v nichž například probíhají námluvy vyřčením matematických rovnic a v jiných zase obyvatelé tráví většinu času vyprávěním příběhů a svůj život obvykle končí sebevraždami (zvolením si vlastního konce a tím i poskytnutním vlastního uzavřeného příběhu ostatním k interpretaci). Je to takový smyšlený, místy až filosofický National Geographic, který po celou stopáž nepřestává udivovat svojí originalitou a v době totální globalizace a vzájemné provázanosti působí hrozně svěže. ()

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

Nemienim si utrápiť klávesnicu, lebo to podstatné podal Traffic a vystihol to presne. Pár písmenok by som mala, ale .... vlastne ani ee. Síce filozofický , ale parádne umravnený dokument, so siahodlhým posolstvom. Takúto kávičku hocikedy. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama