Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jana Štěpánková v humorném příběhu ze starých časů o rodinném soužití se svůdníkem – revmatikem podle literární předlohy E. Basse. Příběh, který má svůj původ v soudničkách, je vlastně v Bassově literárním zpracování předlouhý monolog ženy, která zdůvodňuje svůj úmysl dát se rozvést. Velmi energická hokyně, majitelka krámku, obhajuje velmi zaujatě své právo na tehdy módní chorobu „lepších" lidí – revmatismus. Založila si na ní nejen svou společenskou prestiž a dobře prosperující suterénní kvelb, ale posléze i manželství se zmíněným Mamertem. Když si však její muž postupně na její úkor přivlastnil veškeré přednosti a výhody plynoucí z revmatických skutečností, horlivě se brání... (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Kdo jiný by měl chápat bližního, než druh v utrpení... Spolek vzájemně se podporujících rheumatiků v zemích českých je vinen tím, že se zachovalá dáma v zajištěném postavení (Štěpánková) stala (ne)dobrovolnou obětí vemlouvavého inspektora životní pojišťovny v. v. (Lipský). Žel, televizní cyklus 3x Eduard Bass padl do rukou nepovolaných a jak soudružka dramaturgyně Pospíšilová, tak režisér Hudeček svým vědomým fušerstvím pokazili, co se dá. Lépe rozhodně udělá ten, kdo si rozuzlení tohoto soudního sporu nalistuje v původním povídkovém souboru Ženské historie. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Vezme-li se v úvahu, že jde o snímek atmosféry z dob před válkou, a že základem je soudnička, pak je to docela příjemná zábava. Lipský je beze zbatku roztomilý. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Taková pohodová minikomedie, ve které se mluví krásnou prvorepublikovou řečí. Zachycení oné doby je věrohodné, tak jak jsme u Václava Hudečka již zvyklí. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Úsměvná komedie o tom, jak i ve starším věku kvete láska dvou lidí, které údajně spojuje společná choroba. Nakonec pravda vyjde najevo, že jeden si chce jen užívat výdobytky svého protějšku. Pan Lipský v nezvyklé roli svůdníka a lázeňského šviháka. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Smrt je nám v patách aneb záletník, vyžírka a hypochondr Mamertek Kalivoda ze Vzájemně se podporujícího spolku revmatiků v Čechách v podání stále šarmantního Lubomíra Lipského. Celkem úsměvná historka, i když mému vkusu poněkud vzdálená. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama