Reklama

Reklama

Ježíšek z Flander

(festivalový název)
  • Belgie En waar de sterre bleef stille staan (více)

Obsahy(1)

Tři žebráci putují zimní krajinou a koledují v přestrojení za Tři krále. Když potkají rodinu s narozeným dítětem, věnují jí své dary. Černobílý nízkorozpočtový debut vychází z divadelní hry Flemish od Felixe Timmermanse. Stylem i tématem připomene český film Vojtěch, řečený sirotek (režie Zdeněk Tyc, 1989), ale jeho kořeny lze také najít ve vlámském malířství 16. a 17. století. Režisér obsadil herce s Downovým syndromem, kteří zdánlivě prostým dialogům dodávají opravdovost a patřičnou syrovost. (Febiofest)

(více)

Recenze (2)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nejsem si jistý, zda byl symbolismus filmu tak hluboký, že jsem ho nepochopil, nebo zda skutečně stál na tak jednoduchém principu. Pak ovšem ten důsledný nad-realismus a excentrismus působí trochu samoúčelně. Vizuálně jsou tam překrásné výjevy, vynikající je jejich spojení s hudbou, ale poetické promluvy i celková nálada tohoto pastorále šlo tak nějak mimo mně. Vnímal jsem to jako podobenství víry a naděje a jejich různých podob. Volba lidí s Downovým syndromem je zajímavá, koresponduje s celkovým nádechem černobílého podobenství... Jakkoli mám podobné filmy rád, Ježíšek z Flander mě ničím neuchvátil... ()

Pevek2 

všechny recenze uživatele

Vojtech receny sirotek? Ale jdete... Van den Bergheho film je tak trochu jako goticka malba, v necem naivni, v necem neotesana, ale ve zdanlive jednoduchosti uplna. Takovy film jsem jese nevidel... ()

Reklama

Galerie (10)

Reklama

Reklama