Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Marta uteče z Běloruska, kde desetileté dceři hrozí nebezpečí od překupníků s lidmi. Dostává se do uprchlického tábora na severu Švédska, kde se pokouší zapomenout na temnou minulost a začít znovu. Uprchlík je ale v novém prostředí ideální kořistí a Marta bude muset brzy čelit extrémní volbě, která mění život v další noční můru. Režisérka Agnieszka Łukasiaková ve filmu zúročila vlastní zkušenosti, kdy se jako malé dítě dostala do Švédska se statutem politického uprchlíka. Snímek přesně zobrazuje situaci vykořeněného člověka, jenž každý den žije ve strachu z budoucnosti, zatímco se pokouší zapudit myšlenky na minulost. (Febiofest)

(více)

Recenze (6)

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Byrokratičtí ignoranti dřepí ve svých vypolstrovaných křesílkách a rozhodují podle libosti o osudech emigrantů. Lidí, kteří pro ně ale lidmi nejsou, nýbrž jen číslem, cárem papíru, který je třeba rychle oštemplovat, založit do archívu a nazdar. „My vám chceme jenom pomoct“, vykřikují s falešnými úsměvy a vyplňují přitom deportační lejstra. Co na tom, jaký dopad má jejich ano či ne na životy těch lidí... Velmi silný multi-kulti film na stále aktuální téma, který hne s každým a nepochybně každému i hne s žlučí. Strhující výkon Magdaleny Poplawské zpečetil mé plné hodnocení. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Něco se muselo změnit. V roce 2010 byla zřejmě kritéria pro poskytování azylu ve Švédsku mnohem přísnější, než tomu bylo o pár let později. Švédská vítací náruč pak byla rozevřená možná nejvíce z celé Evropy. I tak to potom Marta měla snažší, než například ve filmu Zelená karta. Co Depardieu a MacDowell museli vytrpět, než dosáhli svého. Ale dost srandy, film je to silný a zajímavý a polská Petra Kvitová hrála výborně. ()

Reklama

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

MINIKINOKavárna, Ostrava, 4.11.2011, Dny Polského Filmu: Zajímavý film, zachycující novodobě problematiku přistěhovalectví. Problémy těchto lidí v táboře, jejich motivace. Zárovň i přístup k těmto lidem od zaměstnanců tábora, kteří se snaží pomoci, ale jen v rámci svazujících pravidel. Pokud chcete něco víc, naplo se projeví psychologické kurzy, kterými tito lidé procházejí. Uprchlíci jsou vesměs zahnáni do kouta a nezbývá jim než brát provizorní řešení, které časo mohou být stejné, jako ty před kterými utíkají. Vynikající herecký výkon hlavní představitelky. ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Zajímavý filmek,který je stále aktuálnější a nejspíš ještě dlouho bude.Co jsem moc nechápal bylo a nejspíš je to i v reálu,že nemusí ty lidi absolutně nic dělat a nakupují,mají byt a můžou si vlastně dělat pomalu co chtějí.Marta si dojde na nákup,jednou máme tohle a pak tohle a nemusí řešit finance.Asi v dalších x filmů by se tohle řešilo a odvíjel se příběh úplně jinak.Pak jsem nepochopil jednání Marty,když byla předávkovaná její dcera a místo aby zavolala zachránku,tak tam řve na celej barák a zavolá svojí kámošce,který se nedovolá.To byl do oka bijící kiks,až se tomu nechce věřit.Jinak samozřejmě to čekání o deportaci,zamilovaný kruh a nejistota bylo zpracováno s noblesou a Poplawska byla skvělá.Máte tu dost sexuálních scén a konec filmu byl sice jasným východiskem,který se prostě stane a víte to,přesto stačilo jen hupsnout do postele za Bengtem,který hrál tak malej part ve filmu výborně.85% ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Použiji slova režisérky: "Chtěla jsem natočit film, ve kterém se statistiky stanou skutečností. Film, který přemění čísla a případy, o kterých čteme, na skutečné lidi, ve kterých předsudky nahradí porozumění." Dodám, že film je hodně emotivní a frustrující a hlavní hrdinka Magdalena Popławska předvedla neuvěřitelnej výkon. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama