Reklama

Reklama

13. komnata - Série 6 (2010) (série)


13. komnata Marko Čermáka (S06E30)

(epizoda)

Obsahy(1)

Marko Čermák (1940) je známý jako hudebník a kreslíř. Na jeho ilustracích k Rychlým šípům vyrostly tři generace dětí. Díky němu v Čechách zdomácnělo pětistrunné banjo a country muzikanti ho uctívají jako legendu. Společně s Janem Vyčítalem založil v 60. letech skupinu Greenhorns. V roce 2007 obdržel od Americké bluegrassové asociace (International Bluegrass Music Association) jako první Čech prestižní ocenění za přínos k rozšíření pětistrunného bendža a následně country a bluegrassu v českých zemích. Pro cenu si však osobně nejel, onemocněl. "Začalo to tím, že jsem na kytaře nenahmátl C dur," vzpomíná. "Nejdřív jsem si říkal, že jsem to asi zapomněl, ale ukázalo se, že je to vážnější." Hudebník onemocněl dipitrenií. Jde o geneticky podmíněnou chorobu, při které se prsty pomalu stahují v pěst tak, že ruka již nejde rozevřít. Čermák se naučil hrát úsporným způsobem, ale nemoc ho postupně vyřadila z muzikantského života. Nedávno absolvoval složitou operaci jedné ruky a připravuje se na operaci té druhé. Po operaci se chce vrátit k muzice.
Jako výtvarník (absolvent Pedagogické fakulty UK) uspěl v konkursu a stal se kreslířským pokračovatelem Foglarova seriálu Rychlých šípů. Ilustroval i všechna nová vydání Foglarových knih. Jeho vzpomínky na populárního spisovatele ukazují ale Foglara z jiné stránky. Za každou kreslenou stránku seriálu dostal tehdy od Foglara jednorázový honorář a musel se zříct autorských práv ve prospěch spisovatele. "Když pak vyšly Rychlé šípy v samostatných knihách, začaly mi chodit velké peníze. A já je pokaždé musel dát do obálky a odnést do Foglarova staromládeneckého bytu na Vinohrady."
Čermák - pravověrný tramp - žije celý život uprostřed přírody. V létě i s rodinou a malou dcerkou ve svém srubu na Brdech, v zimě v maringotce Krušných horách, kde jeho žena pracuje jako lyžařská instruktorka.
V roce 2010 se v Muzeu Karlova mostu konala při příležitosti jeho sedmdesátin velká retrospektivní výstava kreseb a obrazů pod názvem Poslední romantik. Pod stejným názvem vyšlo i průřezové album s padesáti písněmi, mapujícími jeho muzikantskou kariéru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

fragre 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bez Rychlých šípů a Greenhorns by mé dětství a chlapectví bylo výrazně chudší. Už proto musím dát aspoň 4 hvězdičky, byť forma tohoto pořadu mi připadá mírně vlezlá a bulvární, takže s osobností Marko Čermáka se míjela. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama