Reklama

Reklama

Hledání nesmrtelnosti

(TV film)
  • Austrálie Immortal (více)
Austrálie, 2010, 53 min

Obsahy(1)

Po celá desetiletí a staletí se lidé snaží najít elixír věčného mládí – australská vědkyně jej našla u malého tvorečka žijícího v tůňkách a dostala za tento objev Nobelovu cenu. Zmíněná substance dokáže však přinášet i smrt. Délka života ve středověku byla stěží 30 let, dnes je to v průměru 80 let. Délka našeho života se významně zvětšila. Důležité však je to, co se v nás při stárnutí odehrává na vnitrobuněčné úrovni. Tak může i šestnáctiletý Rae Spengler mít buňky starce. Jeho buňky stárnou rychleji než by měly. Špatně se mu dýchá, pohybuje se pomalu a často zapomíná. Buňky Jacka MacClura naopak stárnou o 30 % pomaleji. A Dal Richards je v 92 letech v nejlepší kondici. Postupně začínáme chápat nejen důvody stárnutí, ale i to, co můžeme dělat, abychom rychlost stárnutí sami ovlivnili. Podobné je to s auty – rozdílnost v opotřebování konstrukčních materiálů způsobuje, že některá auta stárnou rychleji než jiná. Naše buňky se reprodukují a tím obnovují tak, že se znovu a znovu dělí. Některé buňky se ale mohou rozmnožit jen asi 50x, pak umírají. Když je vědci vložili do mrazáku, zjistili, že po rozmražení pokračují ve zbylém počtu dělení. Uvnitř buněk tedy musí být mechanismus, který počítá počet dělení. Tzv. telomery chrání konce DNA. S každým dělením jsou kratší a postupně mizí. Telomery ovlivňují sklony k různým chorobám a u některých lidí se opotřebovávají rychleji než u jiných. Zdá se, že existují způsoby, jak telomer prodloužit. Ke zkracování telomer přispívá i velké množství stresu a negativního myšlení. Lidé, kteří pracují jako např. ošetřovatelé těžce nemocných členů rodiny nebo dětí, umírají rychleji. Buněčné stárnutí je napřed o neuvěřitelných deset až sedmnáct let. Pokud se lidé zbavili stresové zátěže a změní životní styl, telomery se prodlužují. To je naprosto neuvěřitelný objev. (TV Prima)

(více)

Recenze (3)

Fujara777 

všechny recenze uživatele

Spracovanie podľa mňa pokrivkáva za témou a všetkým tým, čím sa dokument zaoberá a aké otázky akoby pomimo nastoľuje. Určite by som si ho pozrel znova, ako som to urobil aj dnes, keď som ho v TV zastihol (videný teda 2x). Prečo starneme? Prečo vlastne nie sme potenciálne nesmrteľní? Mohli by sme byť? Ak áno, kedy by sme boli ochotní umrieť? A boli by sme ochotní umierať v mladom tele? To je zopár otázok pomimo hlavnej témy, ktoré ma veľmi zaujali. Škoda, že sa nie na všetky odpovedá. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Téma je určite zaujímavá, takisto pokroky v oblasti genetiky a biochemiky. Ale priemernejšie spracovanie a taký humorný nádych trochu znižujú kvalitu dokumentu. Hodnotenie: 65% ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Výskum je v oblasti bunkového starnutia, telomérov a telomeriázy v úplných začiatkoch, takže vo filme sa nedozvieme veľa zaručených faktov a overených výsledkov. Podľa toho aj väčšina záberov je buď na hovoriacich vedcov alebo neurčité zábery z ulice, prípadne zo starších hraných filmov týkajúcich sa nesmrteľnosti alebo elixírov mladosti. Nechytili sa tohto výskumu ešte ani farmaceutické giganty, iba jeden vedec skúša na vlastnom tele nejaký prípravok. Dosahuje sľubné výsledky ako zlepšenie stavu kože alebo zraku, len aby nedopadol ako Benjamin Button. K záveru sa ešte rozoberie súvis so stresom a ako ten vplýva na všetky skúmané zmeny v DNA. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama