Reklama

Reklama

Japonské Tsunami - Jak se to stalo

(TV film)
  • Velká Británie Japan Tsunami: How It Happened
Velká Británie, 2011, 45 min

Režie:

Callum Macrae

Scénář:

Robert Strange

Hrají:

Mark Strong (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Dokument Japonské Tsunami se zabývá vědeckými poznatky které máme o tsunami jež nedávno ochromilo Japonsko. Bude nás provázet profesor geologie Roger Bilham - který přijel do Japonska několik dní po zemětřesení. Letecké záběry ukáží celou devastaci. Zemětřesení mělo sílu 8,9 stupně Richterovy stupnice. Jeho epicentrum leželo v hloubce 24 kilometrů, přibližně 130 kilometrů východně od japonského pobřeží. Japonské souostroví se posunulo skoro 4 metry směrem na východ. Zeměkoule se teď otáčí o něco pomaleji a změnil se i sklon zemské osy. Otřesy patřily mezi nejsilnější v historii: na východním pobřeží klesla země o téměř tři metry, což napomohlo ničivé síle tsunami. Poslední katastrofa podobné síly zemi zasáhla v roce 1923. Tehdy však kvůli neexistenci systémů včasného varování a starým stavebním technologiím zahynulo přes 140 tisíc lidí. Na závěr se podíváme do rybářských oblastí Sendai and Ofunato. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Richard Burke-Ward, Robert Strange .. Bezprostřední (vlastně takové rozšířené zpravodajství), přesto nemálo zajímavé shrnutí vzniku a dopadů ničivých přírodních sil ze dne 11.03.2011 s tím, že to "nejlepší" bohužel možná 'Ring of Fire' teprve předvede. A to nejen pod Tokiem, ale také u Kalifornie... ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Aby mě někdo nenařkl.. ano, uznávám, že je to tragédie. Jinak se ale jedná o klasický dokument těžící z něčího neštěstí. Kdyby se v něm stále neopakovaly stejné záběry a různí (američtí či britští) odborníci neříkali naprosto všeobecně známé věci, byl by o něco lepší. Hlavně ti borci z Havaje - jak heroicky tvrdili, že zachránili tisíce lidí - mno nevím.. ()

Reklama

Larky 

všechny recenze uživatele

Solidní dokument o největším zemětřesení, které 11.března 2011 zasáhlo Japonsko se spoustou známějších i méně známích autentických záběrů, pár výpovědí očitých svědků katastrofy a několika vědcům a lidem, kteří k této problematice mají rozhodně co říct.Nečekejte nic moc nového co se týče poznatků, především jde o přehledný sumář všeho podstatného v prvních dnech japonské apokalypsy.Pro mě jako člověka, který sledoval celou událost od samého začátku, sice není Japan Tsunami: How It Happened nijak objevná záležitost, přesto jsem s ní byl spokojen, protože je dobře natočená i povedeně okomentovaná.Měl bych jen dvě menší výtky: první je: nejsou tři týdny od události trochu krátká doba na natočení dokumentu? a druhá souvisí z první: Vzhledem k tomu, že situace v jaderné elektrárně Fukušima není pořád vyřešená o ní ani není v tomto dokumentu mnoho řečeno, cože je škoda...jak jsem ale řekl, až na tyhle chybky jsem spokojen - čisté 4*. ()

grogodil 

všechny recenze uživatele

Ak ste posledných pár týždňov žili na Mesiaci alebo v izolácii niekde na konci sveta, tak to v rámci dobehnutia berte ako výcuc toho najpodstatnejšieho z televízneho spravodajstva. Ostatným, ktorí aspoň raz za čas zapnú televízne noviny to možno prijde ako dosť narýchlo uplácaný dokument, ktorý ako bonus k už notoricky známym amatérskym videozáznamom pridá niekoľko viac, alebo menej šokujúcich a zaujímavých geologických údajov. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama