Reklama

Reklama

Atlantida: Síla legendy

(TV film)
  • Francie Atlantis : The Power of a Legend
Francie, 1997, 54 min

Obsahy(1)

Aristoteles tvrdil, že bájná Atlantida, nádherná země, která se kvůli rozmařilosti svých obyvatel propadla do mořských hlubin, leží pouze v Platónově hlavě. Fantazie o Platónově ostrovu nikdy nevyprchaly. Atlantida už byla virtuálně lokalizována do nejrůznějších koutů světa a báje se chopili dokonce i nacionalisté: na Atlantidu si činilo nárok hned několik zemí. Ti, kteří sledovali spíš náboženské cíle, ji umístili do Palestiny. Jiným se zamlouvala její poloha u Špicberků, na Kavkaze nebo v Persii, na Kanárských či Azorských ostrovech. Podle některých ležela Atlantida v Anglii nebo dokonce v Africe. Koncem 19. století se Atlantida stala oblíbeným tématem, které uchvátilo pozornost veřejnosti. Někteří romanopisci vsadili obraz Atlantidy do velkolepého kosmického prostředí, kde se hraje o osud lidstva. Ve 20. století se námětu chopila filmová studia a chrlila scénáře o bájné Atlantidě. Za druhé světové války chybělo málo, a Evropu stihl stejný osud jako ztracený světadíl, ale ani po válce Atlantida neztratila nic ze svého kouzla. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

tohle není dokument o Atlantidě ale o fenoménu Atlantidě - filmy, knihy, komiksy, nacisti..... A jako takový funguje dobře, jen je třeba ho brát jako takový, jaký je. ()

chaometic 

všechny recenze uživatele

Dokument prezentuje původ a počátek Atlantidy od Platona po filmový průmysl až Helenu Blavatskou. Už jste viděli dokument Legend of Atlantis? ()

Reklama

Listeroman 

všechny recenze uživatele

Dost slabý dokument který neudržel mé oči u televize, nebylo zde nic poutavého a zábavného čekal jsem částečně rozluštěné záhady a různé teorie od vědců ale dočkal jsem se jen počítačových modelů měst a pár scén ze starých filmů... ()

Jacinda odpad!

všechny recenze uživatele

Člověk by čekal od dokumentu mnohem víc, než jen sestřih příšerných komických filmů o atlantidě s rozsahem 1930-1970. Kde je zmínka o SG Atlantis? V tomhle dokumentu padlo spousta slov o sračkách, které různě ztvárnovali atlantis (dokonce i komiksy) ale že by někdo zmínil taky SGA, která má 5x20 dílů o Atlantis...Vzteky dávám odpad! (btw ten dokument stejně za mco nestál) ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama