Reklama

Reklama

13. komnata - Série 6 (2010) (série)


13. komnata Mika Perryho (S06E31)

(epizoda)

Obsahy(1)

Nečesky znějící jméno Mike Perry je zřejmě většině diváků neznámé - ale ten příběh je natolik jedinečný, navíc pro leckoho opředený jakousi zvláštní tajemností, že jsme se rozhodli vám ho přiblížit.
Mike Perry (1958) se narodil jako žena, rodiče ho pojmenovali něžně Ivanka. V období puberty zjistil, že se mu jaksi divně líbí spolužačky. Vystudoval v Praze žurnalistiku a na fakultě trpěl, když se zamiloval do kolegyně, ale nemohl dát nic najevo. V časopise Sto plus jedna zahraničních zajímavostí se poprvé dočetl o tom, co je transsexualita. Tehdy se zařekl, že své tajemství nikdy nikomu nesvěří. Pokusil se o známost s mužem - bylo z toho těhotenství, ale vztah samozřejmě nevydržel. Narodila se dcera, při porodu málem zemřela.
Svoje četné utajené milostné vzněty k ženám Ivanka řešila v láskyplných autorských písních - byla úspěšná, začala veřejně vystupovat, dokonce uspěla v roce 1983 ve Zlatém slavíkovi (byla osmnáctá). Veřejně vystupuje dodnes.
Když dcera dospěla, Ivana se odhodlala ke změně pohlaví, což není žádná procházka růžovým sadem. Tehdy svěřila všechno dceři, pro kterou to byl šok. Mika, na něhož stále myslí jako na "mámu", chápe a přeje mu proměnu, po níž toužil, ale zároveň se s tím dodnes tak docela nevyrovnala.
Po hormonální a chirurgické léčbě je z Ivany definitivně muž - Mike Perry. Ten se rozhodl o svém martýriu napsat knihu - jednak pro neinformovanou veřejnost, ale především pro případné další lidi, kteří nemají jasno se svou pohlavní identifikací. KLEC PRO MAJÁKY je mimořádně otevřená, místy otřesná zpověď o jevu zvaném transsexualita.
Přes všechny problémy, které proměnu provázely, je Mike šťastný. I přesto, že je sám a nezaměstnaný. Je totiž muž. Napsal o svých zkušenostech knihu a veřejnost ji přijala. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Netrousí žádná prázdná slova, tenhle „chlapík“ prostě ví, o čem mluví. Po filmařské, lépe řečeno dramaturgické stránce je tenhle díl cyklu 13. komnat poměrně bezinvenční, po tematické má zase jednou co nabídnout. Mohl jít víc do hloubky, škoda, že autorka víc netlačila na pilu a lépe se na povídání se zajímavým člověkem nepřipravila. No, tak či onak, moje mamina koukala s otevřenou pusou.. holt, stará škola :-) ()

Reklama

Reklama