Reklama

Reklama

Filipíny - Pašije a fiesty

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Dokument zaznamenává divácky přitažlivou oblast jihovýchodní Asie a Pacifiku v historickém, kulturním a sociálním kontextu, jemuž odpovídá i množství atraktivních záběrů významných kulturních a náboženských událostí, představující podobu a funkci archaických obřadů v dnešní době.
Velikonoce na Filipínách jsou dnes atraktivní pestrobarevnou událostí s cenným historickým obsahem. Jde o jedinečnou symbiózu 400 let staré katolické misionářské tradice s původní etnickou exaltovaností místních obyvatel - herců i publika. Pašijová dramata v sugestivních maskách, s křížovou cestou a flagelanty z ostrovů Marinduque a Luzon jsou zasazena do kontextu moderní společnosti s řadou poutavých paradoxů. Záběry křižování "live" z jedné lokality a drsné pašijové hry se sugestivními barevnými výjevy z procesí v dobových maskách římských legionů, promíchané s původními animistickými kulty, budou poutavým obsahem odborně komentovaného pořadu.
Karnevaly jsou nedílnou součástí oslav svátků na Filipínách. Symbióza světských katolických tradic s místními ceremoniálními a tanečními projevy s bohatou kostýmní podívanou, těžící z archaických kořenů antropologicky zajímavých ostrovů. V dokumentu Staška Slavického uvidíme i prehistorická místa z oblasti filipínských Kordiller, kde dominuje kult předků etnika Ifugao, uctívání mumií, s jejich hřbitovy ve skalních pohřebištích. Tato temná stránka atavistických tradic bude konfrontována s latinskou tradicí karnevalů, které mají na Filipínách ostrov k ostrovu odlišný hudebnětaneční a kostýmní styl. Atraktivní podívaná je umocněna kulty vztahujícími se k populární tradici Pražského Jezulátka na Filipínách v jeho nesčetných podobách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1)

Marze 

všechny recenze uživatele

Příjemná antropologická procházka. Jak je vidět na Filipínách je korupce a militantní islám z blízkého východu vyvolal válku. ()

Reklama

Reklama