Reklama

Reklama

Belvedere

(festivalový název)
  • Bosna a Hercegovina Belvedere
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Drama ze života těch, kteří přežili srebrenický masakr z roku 1995. Válečná vdova Ruvejda přebývá v uprchlickém táboře Belvedere na kraji města. Trpělivě očekává, že se v odhalených masových hrobech najdou pozůstatky její rodiny. Svou samotu sdílí s invalidním bratrem Alijou, který po prožitých událostech zůstal upoután na vozík. Jejich synovec Ado, jeden z mála mladých obyvatel tábora, cítí potřebu se vymanit z tohoto prostředí. Své odhodlání však realizuje poněkud svérázným způsobem: odjede do Bělehradu, aby se zúčastnil reality show Big Brother. Zatímco záběry z tohoto televizního pořadu jsou natočeny barevně, ostatní scény filmu Belvedere jsou černobílé. Osud hlavní hrdinky, hluboce zasažené prožitými událostmi, není ojedinělý. Také další ženy-vdovy se na způsob antického chóru zapojují do děje a umocňují celkovou závažnost výpovědi. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (6)

LoudlyMonk 

všechny recenze uživatele

I přesto, že pasáži s Big brotherem je věnována poněkud zbytečně velká část filmu, tak právě zařazení tohoto baravného kontrastu považuji za velice zdařilé. Ba dokonce scénu, kde se ptá Ruvejda své sestry, co že je to Big Brother a ta odpovídá: ,,simulace reálného života,, ,usadí se do rozpadlého kanape v rohu polorozbořené místnůstky o rozměru 2x2 metry a pustí televizor, kde na ní ,,vybafne,, přestylizovanost uměle vytvořeného prostředí BB, považuji ( ať už to byl záměr či nikoliv ) za slušný výsměch všem podobně stupidním pořadům :-) Bohužel mne však film jako celek nijak nenadchl a řadím jej do průměru. Slibované porozumění srbsko-bosenským vztahům se nedostavilo. Možná kdyby se srazil čas záběrů beznohého dědy sajícího alkohol na polovinu a tyto drahocenné minuty byly věnovány přiblížení postavy noblesního pána z města, bylo by hodnocení vyšší. Takhle jsou to pro mě 3*. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Snaha říct cosi zásadního o traumatu jménem Srebrenica a jeho proměnách bohužel troskotá na velmi nevhodném způsobu podání - míšení meditativních a obrazově precizních pasáží z "místa činu" s ochotnicky a zcela povrchně zinscenovanou reality show Big Brother, jejíž záměr tkví v radikálních nárazech do světa piety a úcty, ale jež svým podílem na notné části stopáže začíná působit samoúčelně a rozpačitě. Srebrenická linie je na úrovni, umně mísí humor s tragickými okamžiky, ale na druhou stranu trpí okatou artistností, co se týče mrtvolných recitací a přehnané osudovosti. Jednoduše film, ve kterém se všechno bolestivě mlátí, jakkoli byly srážky původním záměrem. ()

Reklama

Kmotr 

všechny recenze uživatele

Kdo nemá ponětí o průběhu srebrenického masakru a jeho následcích, tak bude poněkud lost in translation, tak jako já. Film předkládá reflexi následků roku 1945, bez hlubšího vysvětlení. Belvedere je sice vizuálně perfektní, ale i tak má další vadu na kráse v podobě reality show Big Brother, která je pro mě příliš popisnou a zcela zbytečnou linií. Mohlo to být drama vysoké kvality, které by se dotklo diváka a podpořilo zamyšlení. Mě to ale nechalo chladnou, s otazníkem v hlavě. ()

Tanner 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek o dopadu srebrenické katastrofy na život lidí a na jejich chápání světa i sebe sama. Dvě linie proti sobě (přímo ze Srebrenice a z bělehradského Big Brothera) symbolizují vlastně zoufalou snahu mladší generace vymanit se z dusivého stínu brutálního traumatu, který leží na generaci starší a stravuje ji zaživa. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

46th KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2011 - EAST OF THE WEST - FILMS IN COMPETITION - Na Východ od Západu - Soutěžní sekce (Belvedere / BELVEDERE / Belvedere) - Nenásilný s citem natočený film o těch, kdo přežili ve Srebrenici kazí jen pro mne dosti zcestná reality show Big Brother... - 5. 7. 2011 - kino Městské divadlo - Karlovy Vary - 90% ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama