Reklama

Reklama

Víkend

(festivalový název)
  • Velká Británie Weekend
Trailer 1

Obsahy(1)

Měl to být klasický vztah na jednu noc. Nesmělý plavčík Russell si po večírku s přáteli ještě zašel do gay baru a ráno se probudil s kocovinou a Glenem. Přestože výchozí podmínky nebyly příliš nadějné a oba muži se lišili jak povahou, tak zkušenostmi a představami o vztazích, nedokázali si dát sbohem. Jejich společný víkend ubíhá v diskusích, drogách, sexu a znovu diskusích, při nichž postupně vycházejí na světlo další a další zážitky, názory, odhalují se jejich já, která v podstatě touží po tomtéž. Vzchází tu naděje na skutečný vztah? Anebo je jejich společný čas omezen právě jen oním víkendem? Přestože se Víkend soustředí na homosexuální vztah, otázky, které otevírá, mají obecnější platnost. Hledání odvahy k překonání obav, vzpomínek na minulost a otevření se citu – to jsou témata univerzální a stále aktuální. Na formálně jednoduchém a výrazově lakonickém snímku je nejzajímavější autorova úspěšná snaha o autenticitu, pečlivě vystavěný scénář a precizní herecké výkony obou hlavních představitelů Toma Cullena a Chrise Newa. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (98)

tomeš 

všechny recenze uživatele

Před deseti lety, když jsem Weekend viděl poprvý, jsem mu dal pět hvězdiček. Teď jsem se na něj podíval znovu - a pořád je to výborný, jsem překvapenej a potěšenej, že obstojí. Ta realističnost, syrovost, jakoby všednodenní příběh, plus jak zejména Tom Cullen hraje, to člověka nemůže nechat chladným. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Subjektívne tri hviezdy. On je to totiž asi lepší film než myslím; ústredná dvojica hrala perfektne (hlavne Cullen), scenáru nie je moc čo vytknúť, a kamera výsledku tiež dosť pomohla. Tá sa mi na tom vlastne páčila úplne najviac; Všetko to snímanie spoza rohu, cez medzery a tak, a hlavne ten záber na objímajúcu sa dvojicu v okne, ktorá je sama a spolu, sama v celom baráku, sama na celom sídlisku, na celom svete... - a hromada pekných myšlienok a detailov (scéna s konvicou); ale aj tak som to úplne nepobral. Zaprvé preto, že som podľa odporúčaní čakal homo Before Sunrise, čo sa nenaplnilo (dialógy sú tam dobré, ale do Linklatera to má ďaleko) a zadruhé, a preto dávam tri; je to prvoplánové. Kedy naposledy ste (mimo teen komédie) videli vo filme semeno? Queer nequeer, takto sa romantické filmy proste netočia. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Překvapivě skvělá panelstory o tom, co se může stát mezi dvěma muži za jeden víkend. Film jsem sledoval se směsí zvídavé dychtivosti a blazeované znuděnosti, protože mám pocit, že sexuální orientace už dávno není nic, co by vůbec stálo za řeč. Ech, homosexualitu podle mě řeší snad už jen lidi, pro které je velká věc už jen slovo SEX. Na Víkendu nejvíc oceňuji kameru, dialogy a herecké výkony, naopak můj dojem trochu sráží jistý náběh k onomu strašnému filmovému klišé současnosti, že mezi dvěma lidmi - lhostejno jakého pohlaví - nemůže proběhnout čistě jen sex, aniž by to nebylo vzápětí poznamenáno nějakými emocemi. Panebože, proč lidi nemůžou prostě podléhat takovému primitivnímu pudu bez jakéhokoli básnění o citech? ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Dostala jsem na tenhle film tip od rejžánka a faktem je, že se jeho tvůrce snažil a určitě se mu i podařilo, ukázat život homosexuálů i z jejich vnitřního pohledu. Pokud člověk hledá lásku, cit a porozuměni, nezáleží na tom, jakého je zaměření, jen oni to mají prostě ještě těžší, což je pro někoho dost těžko přijatelné.Pokud se týká herců, byli prostě oba skvělí práce s kamerou také.Slabší mi přišel film kolem své poloviny a tak za čtyři,ale opravdu slabší. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

(2x) My dva a čas. Film, který poodhaluje a citlivě interpretuje nejintimnější sféry života gayů na pozadí syrově banálního příběhu náhodného setkání dvou mužů. Vtip. Melancholie. Magické fluidum prvních dní. Zranitelnost vlastního já. Nevyrovnanost se sebou samým. Vášeň. Strach z rozloučení, které musí přijít. Rozhovor, pojatý jako detailní analýza pocitů hlavních hrdinů, funguje svým způsobem jako dokumentární vhled do současného queer světa a hloubkou svého významu výrazně překračuje hranice běžného vnímání reality. Pokládá si zásadní existenciální otázky, k nimž nabízí několik variant řešení, ale přitom nesklouzává k znechucujícímu opovržení okolním prostředím. Pohrává si s protiklady a vlastně divákovi podvědomě vzkazuje, že homosexualita je zcela normální součást lidského života. Se všemi bolestmi i radostmi, které láska přináší. #Mezipatra 2011 ()

Galerie (29)

Zajímavosti (5)

  • K imitaci erekce a spermatu byly ve filmu použity mrkve a tekuté mýdlo. (Stanislaus)
  • Celý štáb bol zložený iba z 15 členov. (dwdb)
  • Namísto skutečných drog šňupají herci ve filmu glukózový prášek. (Stanislaus)

Související novinky

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2012

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2011

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

Reklama

Reklama