Reklama

Reklama

Kříž cti

  • Norsko Into the White (více)
Trailer 2

Vysoko nad drsnou norskou divočinou se po prudkém vzdušném útoku vzájemně sestřelí angličtí a němečtí piloti. Izolovaní od okolního světa musí bojovat, aby přežili krutou zimu. Ačkoliv válka z nich učinila nepřátele, postupem dní je těžké si udržet nenávist a zlobu. Skrze společnou touhu přežít se zrodí neobvyklá přátelství. Válka je po tom všem naprosto absurdní. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (274)

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Spoiler: Námět samozřejmě zajímavý, ale vytěžit šel určitě lépe, než že si dvě skupinky vojáků budou hrát na co největší kretény, budou se donekonečna hádat o tom, kdo je za čárou, kdo má právo sedět u stolu a která strana jsou větší zmrdi, aby si nakonec zachlastali, spálili Mein Kampf a stali se nejlepšími kámoši pět minut předtím, než jedny odkrágluje - v dobré víře jednající - norskej partyzán, aby to těm druhejm mohlo být líto. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Peter Naess nám dokazuje dávno dokázané, ale na druhú stranu treba hneď povedať, že opakovanie je matka múdrosti a niektoré životné pravdy by sa mali omielať donekonečna. K vysoko humánnemu posolstvu tu máme ako bonus ešte nádhernú prírodu a dojemný dovetok v podobe zopár titulkov po poslednej scéne. Ak by tvorcovia situáciu dlho po vojne nakrútili, pochybujem, že by sa našiel divák, ktorého by nedojala k slzám. Film by ale potom nemal tak jednotnú a zovretú atmosféru. Ak každý porovnáva s Kukuškou, tak tu máme ešte No man´s land, alebo ešte o stupienok lepší Land of mine z minulého roka. ()

Reklama

movieband 

všechny recenze uživatele

Petter Næss vytvořil drsný, ale zároveň pěkný, poutavý a vcelku vážný snímek, který člověka neznechutí (jak to bývá v jiných war filmech, kde je kupa rozstřelených hlav), ale přiměje ho k přemýšlení. Ve filmu je totiž dost dobře ukázané, jak zbytečné jsou předsudky. Od počátečních dětinských rozbrojů (rozdělení chaty na britskou a německou část) až po řešení vážných věcí (spolupráce obou stran na amputaci ruky německého vojáka) divák sleduje, jak se předsudky bortí a poznává, že duše se skrývá v každém člověku. Ať už je skrytá pod ideologií nacismu nebo pod vojenskými pravidly. Sympatičtí herci spolu s jednoduchým příběhem člověka, tak dobře vtáhnou do děje, že ani nestihne zaregistrovat, že je vše u konce. Hodně dobrý, protiválečný film, který skvěle ukazuje, jaké jsou předsudky svinstvo. P.S. Zapomněl jsem zmínit, že natáčecí lokace jsou dechberoucí. Já to říkám pořád, že severská příroda je nádherná. 88% ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Já tomuto filmu nemůžu dát jenom čtyří hvězdy.Zaslouží si pět.Švédsko a Norsko ukazáli,že umí točit filmy.Film se začíná rozjíždět už od začátku,a to sestřelením jak německého,tak i anglického letadla.Je velmi pozoruhodné,že se Němci spolu s Angličany takto sžili dohromady.Snímek nekončí moc šťastně,ale to se koukněte sami,ať tady nedělám moc spoilerů.Prostě nenápadný,ale zároveň bomba film.Hodnocení:90% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Armádní velení nemá rádo, když poznáte blíže svého nepřítele. Utužuje to morálku, ale ne tu bojovou.. Comrade proces v horské chatě ve své komornosti zaujme absurditou (příprava na amputaci, měnění rolí na základě držitele zbraní), nicméně přepjatá gesta (Mein Kampf do kamen), nepříliš plastické postavy a blbé kecy Weasleyho nepřipustí nějaký komplexnější zážitek. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Až na pár komparzistek ve filmu nehraje větší roli žádná žena. (Čulo)
  • Natáčení začalo 28. března 2011 v norském Grotli. Filmování dále pokračovalo v Trollhättanu a Brålandě ve Švédsku. (PanBlack)
  • Replika bombardéru Heinkel He 111 vyrobená pro film je do dnešních dnů k nalezení u silnice poblíž města Grotli. Slouží jako památník události z 27. dubna 1940. (_Irbe_)

Reklama

Reklama