Reklama

Reklama

Kříž cti

  • Norsko Into the White (více)
Trailer 1

Vysoko nad drsnou norskou divočinou se po prudkém vzdušném útoku vzájemně sestřelí angličtí a němečtí piloti. Izolovaní od okolního světa musí bojovat, aby přežili krutou zimu. Ačkoliv válka z nich učinila nepřátele, postupem dní je těžké si udržet nenávist a zlobu. Skrze společnou touhu přežít se zrodí neobvyklá přátelství. Válka je po tom všem naprosto absurdní. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (274)

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Hezký počasí, fakt ... Jedna z mých vyseknutých poklon směřuje ke všem vojákům posledních dvou světových válek, už za schopnost přežít ty šílené sibérie bez obligátního "nechte mě tady". Další obdiv už patří pětici mužů, která dokázala, že na prvním místě jsou lidé, pak teprve národnosti a nakonec nepřátelé. Bylo zajímavé sledovat vyzdvižené typické národní vlastnosti, zvyky a pohledy na svět, i jak si každý brání to své a přitom se nevědomky navzájem obohacují. Bohužel, snímek neměl tu šťávu, jakou bych od válečného dramatu čekala, což mě dovolovalo (zřejmě i díky inspiraci skutečnem) v klidu a bezpečí dospět až k happyendu, který byl nakonec překvapením, neboť jsem ho čekala ještě happyendovější... ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Drsné prostření norských hor, osamělá lovecká chata, tři sestřelení němečtí a dva britští letci. Toto jsou hlavní aktéři celého příběhu. V podmínkách netypických pro boj a nepřátelství dochází záhy k roztávání na obou stranách válečných soupeřů a počáteční odpor a pohrdání se začíná měnit na zájem a přátelství. Kdyby to celé byla jen vymyšlená pohádka, stejně bych Kříž cti považovala za jeden z nejlepších filmů s protiválečným poselstvím, to, že byl vystavěn na skutečné události, však jeho hodnotu ještě zvyšuje.Viděno v rámci Challenge Tour 2015:30 dní se světovou kinematografií ()

Reklama

Zeck 

všechny recenze uživatele

Solidní norsko-švédský film, ve kterém si z těchto zemí zahrála snad jen krajina. Čistě protiválečně laděný lidský kousek, který se téměř celý odehrává v jedné dřevěné boudě a přesto je zábavný po celou stopáž. Jistě, nic originálního to není, protože podobných filmů se stejnou tématikou vzniklo už několik, ovšem tento je řekl bych jeden z těch nejzdařilejších a hodně mu přidává i fakt, že je založen na skutečné události. Filmu hodně prospívá i to, že Norové až na jednu výjimku, angažovali zahraniční herce, kteří pochází ze zemí, ze kterých prochází i postavy které hrají. Postavy díky tomu působí věrohodně a když se k tomu přičte, že herci je i dobře hrají, výsledek je téměř dokonalý. Samotný film je tak na solidní 4*, ale vzhledem k tomu, že ho natočili Norové a dost sympatickým způsobem, tu jednu hvězdu navíc tomu přisadím. 90% ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Příběh několika mužů znepřátelených stran, kteří uvíznou po sestřelení letadla kdesi v norské divočině, ty nádherné exteriéry stojí za zmínku, je poutavý i pěkně natočený.. Dva Britové a tři Němci (výborná volba herců) jsou přinuceni okolnostmi obývat opuštěnou loveckou chatu společně.. Počáteční napětí a vzájemná nedůvěra pochopitelná, no a strach o holý život v takto nehostinném prostředí je očividný.. Hluboce lidská protiválečná záležitost.. ()

movieband 

všechny recenze uživatele

Petter Næss vytvořil drsný, ale zároveň pěkný, poutavý a vcelku vážný snímek, který člověka neznechutí (jak to bývá v jiných war filmech, kde je kupa rozstřelených hlav), ale přiměje ho k přemýšlení. Ve filmu je totiž dost dobře ukázané, jak zbytečné jsou předsudky. Od počátečních dětinských rozbrojů (rozdělení chaty na britskou a německou část) až po řešení vážných věcí (spolupráce obou stran na amputaci ruky německého vojáka) divák sleduje, jak se předsudky bortí a poznává, že duše se skrývá v každém člověku. Ať už je skrytá pod ideologií nacismu nebo pod vojenskými pravidly. Sympatičtí herci spolu s jednoduchým příběhem člověka, tak dobře vtáhnou do děje, že ani nestihne zaregistrovat, že je vše u konce. Hodně dobrý, protiválečný film, který skvěle ukazuje, jaké jsou předsudky svinstvo. P.S. Zapomněl jsem zmínit, že natáčecí lokace jsou dechberoucí. Já to říkám pořád, že severská příroda je nádherná. 88% ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Německé sestřelené letadlo je bombardér středního typu Heinkel He 111. (Adrai)
  • Natáčení začalo 28. března 2011 v norském Grotli. Filmování dále pokračovalo v Trollhättanu a Brålandě ve Švédsku. (PanBlack)
  • Replika bombardéru Heinkel He 111 vyrobená pro film je do dnešních dnů k nalezení u silnice poblíž města Grotli. Slouží jako památník události z 27. dubna 1940. (_Irbe_)

Reklama

Reklama