Reklama

Reklama

Kříž cti

  • Norsko Into the White (více)
Trailer 2

Vysoko nad drsnou norskou divočinou se po prudkém vzdušném útoku vzájemně sestřelí angličtí a němečtí piloti. Izolovaní od okolního světa musí bojovat, aby přežili krutou zimu. Ačkoliv válka z nich učinila nepřátele, postupem dní je těžké si udržet nenávist a zlobu. Skrze společnou touhu přežít se zrodí neobvyklá přátelství. Válka je po tom všem naprosto absurdní. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (274)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $636,469▐ Komorná "vojenská" dráma odohrávajúca sa na území nikoho v malej chatke si ide po celý čas skôr v takom uvoľnenom tempe medzi nepriateľmi Nemcami a Angličanmi, občas príde na jemne vyhrotené situácii ale nič závažne, natočené celkom pútavo. /60%/ ()

movieband 

všechny recenze uživatele

Petter Næss vytvořil drsný, ale zároveň pěkný, poutavý a vcelku vážný snímek, který člověka neznechutí (jak to bývá v jiných war filmech, kde je kupa rozstřelených hlav), ale přiměje ho k přemýšlení. Ve filmu je totiž dost dobře ukázané, jak zbytečné jsou předsudky. Od počátečních dětinských rozbrojů (rozdělení chaty na britskou a německou část) až po řešení vážných věcí (spolupráce obou stran na amputaci ruky německého vojáka) divák sleduje, jak se předsudky bortí a poznává, že duše se skrývá v každém člověku. Ať už je skrytá pod ideologií nacismu nebo pod vojenskými pravidly. Sympatičtí herci spolu s jednoduchým příběhem člověka, tak dobře vtáhnou do děje, že ani nestihne zaregistrovat, že je vše u konce. Hodně dobrý, protiválečný film, který skvěle ukazuje, jaké jsou předsudky svinstvo. P.S. Zapomněl jsem zmínit, že natáčecí lokace jsou dechberoucí. Já to říkám pořád, že severská příroda je nádherná. 88% ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Komorní drama z dob druhé světové války, které dává jasně najevo, co si o válce jako takové myslí. V hlavní roli: dřevěný lovecký srub, dva Angličané, tři Němci a nevlídné počasí zasněžených norských hor. Nejprve rivalita a strach z nepřítele, následně málo pravděpodobný náznak přátelství. Žádné „ti dobří“ a „ti špatní“, ale prostě jen setkání člověka s člověkem, který není vždy jen ve válečné pohotovosti. Konverzační kousek své kvality jistě má, herecké výkony jsou velmi solidní, dialogy nabízí mnoho úsměvných situací, ale emočně mě tenhle kousek prakticky minul a na vlaštovku ze Skandinávie je trochu moc „bez koulí“. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Ná jásot to není, ale slovní přestřelky v chatě, naschvály a vytahování se, jestli je lepší auto spolehlivé nebo dobře vypadající, něco do sebe mají. Kdo by čekal spíš divadelní nádech, nepochodí, i když výstřelů moc nepadne, krev poteče až moc. Jenom s tou symbolikou to nemusel Petter NspojenéAaEss tolik přehánět. Více v externí recenzi pro kult na začátku května. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Čakal som “survival” z prostredia drsnej nórskej prírody, dostal som drámu, ktorú dejovo “ovládli dialógy”. Divák sa vyslovene nenudí. Je zaujímavé sledovať, ako sa samotné vzťahy medzi vojakmi postupne vyvíjajú, no časom, akoby samotný príbeh začal stagnovať, keďže okrem hádok, ktoré časom ustanú, akoby nedokázal takmer nič iné ponúknuť. Záver celkom solídne vyvedie z “rovnováhy”, dokonca sa mu podarí vyvolať ľútosť, čo nie je vzhľadom k “tematike” celkom bežné. Samozrejme, zato môže hlavne samotný námet v podobe “True Story”, a i keď je “Into The White” dobrým filmom, štvrtú skrátka dať nedokážem. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Německé sestřelené letadlo je bombardér středního typu Heinkel He 111. (Adrai)
  • Až na pár komparzistek ve filmu nehraje větší roli žádná žena. (Čulo)
  • Natáčení začalo 28. března 2011 v norském Grotli. Filmování dále pokračovalo v Trollhättanu a Brålandě ve Švédsku. (PanBlack)

Reklama

Reklama