Reklama

Reklama

Kříž cti

  • Norsko Into the White (více)
Trailer 3

Vysoko nad drsnou norskou divočinou se po prudkém vzdušném útoku vzájemně sestřelí angličtí a němečtí piloti. Izolovaní od okolního světa musí bojovat, aby přežili krutou zimu. Ačkoliv válka z nich učinila nepřátele, postupem dní je těžké si udržet nenávist a zlobu. Skrze společnou touhu přežít se zrodí neobvyklá přátelství. Válka je po tom všem naprosto absurdní. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (9)

Trailer 3

Recenze (274)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Ku podivu mi ani nevadil fakt, že ze začátku si všechny postavy vystačí jen s jednou jedinou složkou kompletní osobnosti (Hitlerofil, nemluva, arogantní drzoun), ale ok, chápu, tvůrci si zjednodušili jejich následný "vývoj" a vzájemné poznávání, které probíhá vcelku koukatelně a v rámci možnosti fajn. Sice zamrzí pár pitomostí (například [ lehký spoiler ] pokácení nosného trámu, když je ku spálení pár zbytečných stolů a stoliček, namluvě o visejících obrázech). Ovšem ač už jsem obdobný příběh viděl v xy podobách, stejně jsem se nenudil, snad jen tvůrci nemuseli místy tak tlačit na pilu ( [ spoiler poněkud větší] : např. spálení main kampfu ]). Takžéé: fajn komorní film, příjemné obsazení, dobře zahrané (Grint se krásně vymanil ze "své" role), pěkné scenérie a... A ... Prostě velmi dobrý snímek. Dvě poznámky nakonec: podle skutečného příběhu? Přidaná hodnota, proč ne. Český a Anglický překlad? Které zhovadilo to přeložilo?? Nebo mi něco uniklo? ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Vraťte mi to, prosím.“ - „Musíme se postarat o oheň, zapalovač si nechám.“ - „Byl to dárek od táty k mým patnáctinám. Dal mi ho pro štěstí.“ - „Hodně štěstí, kapitáne. Až budeme odcházet, vrátím vám ho. Máte mé slovo…“ A slovo poručíka wehrmachtu má svou váhu. Anebo ne? Uvíznout v nehostinné, zasněžené, norské pustině bez zásob nevyvolává moc nadějí. Ale muset sdílet jediné místo, kde se dá nějak živořit, s nepřítelem, to už zní vražedně…Jak přežít s někým, s kým nejste schopni ani stolovat? Zápletka je jednoduchá, možná až prostinká na to, aby se kolem ní dal vystavět příběh o 90 minutách. Jenže tvůrcům se to podařilo. A přitom nemáte pocit nastavované kaše. Bavila mě atmosféra nedůvěry a napětí, kdy z jedné či druhé strany může přijít podraz. Stejně jako to pomalé navozování důvěry, respektu a postupně i přátelství. Jenže válka tam venku stále zuří a izolace nemůže trvat napořád…závěrečná pointa pak vyvolá požadované emoce. A já byl až na určité méně uvěřitelné detaily spokojen, takže za mě to budou solidní 4*. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Již po několikáté zfilmované téma o nepřátelství, které díky vyostřeným podmínkám ustupuje svému pravému opaku. Byl jsem celkem zvědav, jak se s tím Seveřané poperou a musím říct, že odvedli víc než slušnou práci. O protiválečném charakteru už toho bylo napsáno dost, takže se jen krátce pozastavím u herců. Že je David Kross výborným hercem dokázal už v Předčítači a od té doby to jen potvrzuje. Kdo mě ale překvapil nejvíc, byl Rupert Grint, který tímto přestal být pouhým pitvořícím se podržtaškou kouzelnického učně a dokázal, že hrát umí. 80% ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

2* za film. Nebylo to špatné, ale po Hlídce v Ardenách nijak zvlášť překvapující a poněkud očekávané. Od začátku jsou oba Angláni za trdla a smolař Němec za to, že je nenechal odprásknout, v podstatě do konce filmu trpí. Třetí * jen za to, že se něco podobného, byť jen vzdáleně, mohlo a možná i stalo. Nic závratného to ale, bohužel, zase nebylo. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

A tak jo, i takové filmy jsou potřeba. I když v Šíleně smutné princezně to vyřešili během sekundy replikou: "Toho se neboj, to je jen nepřítel." Poněkud mi vadilo, že nedošlo na ideologické roztržky - zvlášť mladý Němec s Mein Kampfem v ruce se k tomu vhodně nabízel. Nějaká ta moudra, jak jsou ty války na prd, my jen odřeme hubu a chcípneme, přitom proti sobě nic nemáme, a potentáti nahoře si rozdělí území a suroviny. Chybí tomu větší drama v charakterech postav, něco, co by člověka drželo přišpikovaného k obrazovce vnitřním dramatem. Konec je pak takový do ztracena. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Německé sestřelené letadlo je bombardér středního typu Heinkel He 111. (Adrai)
  • Replika bombardéru Heinkel He 111 vyrobená pro film je do dnešních dnů k nalezení u silnice poblíž města Grotli. Slouží jako památník události z 27. dubna 1940. (_Irbe_)
  • Až na pár komparzistek ve filmu nehraje větší roli žádná žena. (Čulo)

Reklama

Reklama