Reklama

Reklama

Ježíš v Indii

(TV film)
  • USA Jesus in India

Obsahy(1)

Vše začíná s bývalým fundamentalistou z Texasu, který byl vyloučen z provinční církve, protože se ptal na příliš mnoho otázek. Řekli mu: “Kdyby Bůh chtěl, abys toto věděl, dočetl by ses o tom v Bibli. Takže se starej raději o své spasení.” Ovšem taková odpověď pro něj nebyla dostatečná a tak se vydal na pátrání, aby zjistil, kde byl Ježíš během “tajných let”, když mu bylo mezi dvanácti a třiceti lety. Nový zákon o tomto období mlčí, ovšem v Indii je známo, že se mladý Ježíš připojil ke karavaně a vydal se na východ, kde údajně žil s hinduisty a budhisty. Do jaké miry jsou tyto informace založeny na pravdě? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

ondrula 

všechny recenze uživatele

Zas další dokument o fantasmagorické teorii a magorovi, kterýmu je kdajaká záminka dobrá, aby mu posloužila k podpoře myšlenky, že Ježíš se učil v Indii. Magor prodá dům, rozejde se s kámošema a courá po světě, kde zpovídá další blázny. Dávám ** protože mě pobavily dvě věci, tedy dvě postavy: rozlícený ultraortodoxní katolický duchovní z Vatikánu, kterej na všechno odpovídá: "Není to možné, protože to není v Písmu", a dále nějaký arogantní superdůležitý hinduistický mystik, který lže, až se mu od huby práší ve smyslu: "Ano, Ježíš tu žil, samozřejmě, učil se od hinduismu.... Co? Důkaz? Máme důkaz, ale zakopali jsme ho někam, a zapomněli jsme kam." No je to hotové panoptikum kretenismu. Taky je tam chvíli vidět taková ta nechutnost americkýho zanícenýho křesťanskýho baptismu. Pro mě dokument posloužil především jako krásná ukázka toho, že všechna náboženství a církve jsou svinstvo a s Bohem mají málo společného. ()

honajz odpad!

všechny recenze uživatele

Nejprve uvedení na pravou míru nepřesných historických tvrzení uživatele NinonL. Rukopisy z Nag Hammadi jsou ze 3. - 4. století našeho letopočtu, evangelia z 1. a 2. století. Ostatně ty rukopisy dříve být logicky napsány nemohly, když popisují mimo jiné život Ježíše, že? Jinak film staví na historce jednoho ruského žida, který konvertoval ke křesťanství (a který neznal sanskrt, ale knihu klášteře si přečetl) a pravděpodobně se potřeboval zviditelnit. Historku nemá čím doložit, odvolává se na nekonkrétní lidi a nekonkrétní místa a nedohledatelnou knihu. Důkazy žádné, existence knihy pochybná a lingvisty a historiky několikrát na základě objektivních skutečností zpochybněná, všechna tvrzení typu jedna paní povídala. Ověřit se to nedá, původní rukopis se nedá najít, a jméno Issa bylo v arabských a asijských zemích populární dávno před Ježíšem. Fotka nějaké prohlubně v kamenu s popiskem "Otisk nohy Ježíše" mi taky nepřijde moc důvěryhodná. Obraz židovského Ježíše, na němž vypadá jak Ind v turbanu a bez vousů. Ale no tak. Takhle z vody můžu uvařit taky knížku o tom, jak jsem v Los Angeles narazil na tajemného mnicha, který mi svěřil, že Buddha byl původně žid a žil v Jeruzalémě. Mnicha nikdo nedohledá, tvrzení nebudu mít čím podložit, ale vsadím se, že nějací lidé si stejně řeknou "A co když na tom něco je?" a začnou mne podporovat a možná o mně natočí televizní dokument. ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

SPOILER! Rukopisy z Nag Hammadi, napsané dříve než všechna evangelia, byly nalezeny v Horním Egyptě r. 1945. Obsahovaly soubor starověkých spisů, mezi nimi např. Tomášovo a Filipovo evangelium, Evangelium pravdy a přes 50 raných písemností přičítaných Ježíšovi a jeho učedníkům. Byly pravděpodobně ukryty před alexandrijským arcibiskupem, který v roce 367 dal příkaz mnichům, aby zničili všechny knihy, které svým obsahem neodpovídaly Novému zákonu. Tento dokument zkoumá, zda je pravda, že Ježíš strávil své mládí v Indii, Tibetu a Nepálu, kde se měl učit umění jogínů, budhismu, hinduismu a všem moudrostem východních učení. A že se tam po sejmutí z kříže znovu vrátil. Pokud je pravda, že Ježíš prožil své mládí ve společnosti vyznavačů jiné víry, znamená to, že chtěl hlásat spojení, sjednocení všech lidí světa, bez ohledu na víru, kterou vyznávají. A možná právě toto učení jednoty a míru bylo nejvíce proti srsti těm, co ho soudili a popravili. ()

kramatos 

všechny recenze uživatele

Hinduistický guru mě dostal, člověk uplně nasává tu jeho aroganci a faleš. A pak parádně prokázali svou mírumilovnost muslimové. Vcelku zajímavý fantasy dokument. ()

Galerie (32)

Reklama

Reklama