Reklama

Reklama

Neobyčejný obyčejný život José Gonzáleze

(festivalový název)
  • Švédsko The Extraordinary Ordinary Life of José González
všechny plakáty
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokument i fikce (prostřednictvím animovaných sekvencí) se potkávají v ambiciózním portrétu švédského písničkáře José Gonzáleze, který si v poslední dekádě získal silnou mezinárodní popularitu. Duo režisérů sleduje muzikanta pomocí několika vizuálních klíčů najednou: je tu videodeník, průmyslové kamery, koncertní sekvence, dokumenty z turné a animace. To vše směřuje ke společnému cíli: natočit cosi tak unikavého, jako je tvůrčí proces. Kde se berou písně? Co musí předcházet vzniku silného songu? González si nahrává své samomluvy, dotýká se cesty fotonu od slunce k našemu oku, darwinismu i tvůrčích muk. Natáčelo se tři roky ve Švédsku, Velké Británii, v Japonsku, Jižní Africe, USA, Chile a Argentině. Režisér Mikel Cee Karlsson podotýká: „Když se pokoušíme najít smysl své existence, je v tom něco absurdního, fascinujícího a krásného. Prostřednictvím tohoto filmu jsme se rozhodli nalézt tvar pro privátní proces tvorby. Ukázat, jak osobní vnímání a fragmenty každodenního života formují náš vklad, který posíláme zpátky do světa.“ (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

bassator

všechny recenze uživatele

46th KVIFF 2011 - 2011: A MUSICAL ODYSSEY - 2011: Hudební odysea (The Extraordinary Ordinary Life of José González / THE EXTRAORDINARY ORDINARY LIFE OF JOSÉ GONZÁLES / Neobyčejný obyčejný život José Gonzáleze) ()

McClane 

všechny recenze uživatele

Sám González o sobě tvrdí, že je pomalej a skládání písniček mu trvá dlouho. Film se nese v podobném duchu a místy je k nepřežití. Trochu ho zvedá Gonzálezova hudba, ale není jí tam moc, aby zvedla film do průměru. ()

Reklama

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Ten dokument má jedno obrovské štěstí - ať už při popisování fotonů, DNA, úvahách o mozku nebo líném nicnedělání, působí José Gonzáles nekutečně sladce a roztomile, takže člověka neunudí k smrti. Naopak se na něj příjemně dívá a v propojení ukázkami z turné a milými animacemi o jeho dětství vzniká nenápadný jemný snímek. Akorát na večer, před spaním, pak totiž zaručeně budete upadat do snů s úsměvem na rtech. ()

Carodej_pes 

všechny recenze uživatele

Snímek ladně klouže po povrchu životních příběhů švédského písničkáře, jehož nejznámější píseň Heartbeats je ve skutečnosti „pouhý“ cover. Tvůrci představují Gonzáleze jako obyčejného nekonfliktního člověka, častokrát zamýšlejícího se nad mikro a makro univerzem, a naprosto nenásilným způsobem odhalují jeho umění tvorby – záběry ze studia a koncertních vystoupení tvoří zlatý hřeb celého filmu. Melancholická a místy i jemným humorem opředená dokumentární báseň má jedinou chybu: nejde tomu všemu příliš moc do hloubky. ()

RasputincZ 

všechny recenze uživatele

Mám hudbu José Gonzáleze moc rád, což byl logicky hlavní důvod, proč jsem se na tento hudební dokument vypravil. Dokument má strašně pomalé až uspávací tempo (bohužel jsem párkrát skutečně málem usnul). Přesto jsem jednu z hlavních myšlenek Gonzáleze vstřebal, a to fakt, že neustála tvorba melancholických písní má své následky i na samotného autora. José se nikdy úplně nevyrovnal s rozpadem jeho rodiny a vzpomínky se mu vrací skrze svojí hudbu. Mezi světlejší části dokumentu patří rozhodně záznamy z konzertů, které potěší aspon fanoušky jeho hudby a určitě nejen je. Gonzalezův život je vyprávěn za pomocí vtipné animace. Zbytek dokumentu je pomalé rozjímání švédského hudebníka. Objektivně by to byly asi dvě hvězdy, subjektivně 3*. [MFF KV 2011] ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama