Reklama

Reklama

Temný krystal

Trailer

Když se Jen, člen kmene Gelflingů, vydává hledat chybějící úlomek krystalu, na své nebezpečné cestě se na každém rohu setkává tváří v tvář s monstry. Jen, který se na své planetě rozhodl obnovit mír, se ale jen tak nevzdává! Jiný svět, jiný čas - ve věku zázraků. Před tisíci lety byla tato země zelená a vlídná. Pak ale puknul krystal a kus z něj - Křišťálový střep - se ztratil. Započal konflikt a zrodily se dvě nové rasy: krutí Skeksiové a vznešení Mystikové. Skeksiové se na Křišťálovém hradě chopili moci svými tvrdými a zkroucenými těly, pevnou a zvrácenou vůlí. Vládnou po tisíc let. V údolí Mystiků žije i Gelfling jménem Jen, jehož rodinu vyvraždili Skeksiové a zničili celý jeho klan. Přežil jenom Jen, kterého vychovali ti nejmoudřejší z Mystiků. Existuje však proroctví. Uplynulo tisíc let a svět musí znovu podstoupit zkoušku. Buď se uzdraví, nebo navždy propadne zlu. Jen je v tuto chvíli jediným vyvoleným, který může svět přivést ke spáse... A tak se vydává na cestu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (136)

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Bez pochyb jeden z nejprůlomovějších a nejdůležitějších milníků ve filmové historii. Loutkový kousek, který grafiků, lidem od efektů a filmařům jednoduše protočil panenky. V rámci příběhu uspokojivé. Svůj příběh to má a hraje si s ním velmi dobře. V podstatě by to bylo klidně na nějakou trilogii nebo něco takového. Pro mě nicméně ne tolik záživné. Takovýmto loutkovým filmům jsem nikdy nepropadl a nikdy mě nijak extrémně nezajímaly. Spíše mě i nějak bezdůvodně odpuzovali a nějak se i ve výsledku divím, že jsem film vlastně dokoukal. Ale neříkám. Konec dobrý, všechno dobré. Hlavně pozitivní v rámci respektu. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Vynikající loutkový fantasy film s napínavým příběhem, zajímavými postavami, spoustou originálních stvoření, nápaditou výtvarnou stránkou a výbornou hudbou. Autorům se povedlo svůj svět zaplnit a přitom nepřeplácat a také místo vlezlé pohádkovosti vsadit na celkem dospělý děj. Výsledkem je jeden z nejpozoruhodnějších loutkových filmů vůbec. Uctivá poklona! ()

Reklama

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem měl vidět jako dítě. Bohužel se tak nestalo, nemám k filmu žádné nostalgické vzpomínky, zcela jasně si uvědomuju každou nedokonalost díla a že jich je hodně. Vizuální stránkou až kýčovitá fantasy-pohádka, pochopitelně srovnatelná především s Labyrintem. Jenže Labyrint měl alespoň Davida Bowieho, zatímco Temný krystal má jen loutky, které na sebe neustále vřeští. ()

MCZ 

všechny recenze uživatele

Dark Crystal je rozhodě audiovizuální baštou pro každého milovníka fantaskních krajin a tvorů, nicméně to nutně neznamená, že by příběh nemohl být vydařejnější. Při srovnání s Labyrinthem - bez ohledu na to, že jsem jej viděl mnohem dříve - vychází DC jednoznačně jako slabší, už jen kvůli absenci silnější ústřední dvojice; loutky neloutky, kam se hrabou prosťoučcí Jen a Kira na Bowieho a Connelly. Ale jinak moc fajn, oproti všem těm dnešním digitálním zrůdám a přeumělým scenériím přinejmenším krásná a osobitá řemeslná práce. 7/10 ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - V jiném světě, v jiném čase, v dobách divů....... I když se hned na začátku tvrdí, že jsou jen dvě rasy Dobyvačná a Vlídná objevují se v příběhu stále nové a nové tváře a rasy. Mě to celkem kazilo dobrý úvodní dojem z filmu. Film má také velice špatný český dabing. Já mám ten z televize Prima a je to otřes. Po půl hodině sledování jsem se nemohl pořádně do příběhu ponořit. Působilo to divně, nevěrohodně a já se nudil. CITÁT - Jeden den cesty za sluncem k Ogře tě dovede........ Mě to nezavedlo k temnému krystalu, ale spíš do temné uličky a ačkoliv jsou loutky velice zdařilé, mě to neoslovilo. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (13)

  • Kostým Gathrima byla tak těžký, že herci museli být každých pět minut doslova pověšeni na stojan a odpočinout si v kostýmu. (HellFire)
  • Producent Gary Kurtz po tomto filmu ohlásil osobní bankrot. V bance mu zbylo pouze 363 amerických dolarů. (Locksley)
  • Při rozpočtu 15 milionů dolarů film v kinech vydělal něco málo přes 40 milionů. Bylo to přisuzováno faktu, že rodičům se pro děti zdál film příliš strašidelným, a také faktu, že ve stejnou dobu běžel v kinech E.T. - Mimozemšťan (1983) . (HellFire)

Související novinky

Další svalovec s obrovským mečem?

Další svalovec s obrovským mečem?

20.11.2008

Že by nám hrozil comeback akčních fantasy filmů plných kulturistů máchajících nabroušeným železem? Conan je, zdá se, definitivně na cestě zpátky do kin, a zřejmě se dočkáme i jeho blonďatého a trochu… (více)

Reklama

Reklama