Reklama

Reklama

Temný krystal

Trailer

Když se Jen, člen kmene Gelflingů, vydává hledat chybějící úlomek krystalu, na své nebezpečné cestě se na každém rohu setkává tváří v tvář s monstry. Jen, který se na své planetě rozhodl obnovit mír, se ale jen tak nevzdává! Jiný svět, jiný čas - ve věku zázraků. Před tisíci lety byla tato země zelená a vlídná. Pak ale puknul krystal a kus z něj - Křišťálový střep - se ztratil. Započal konflikt a zrodily se dvě nové rasy: krutí Skeksiové a vznešení Mystikové. Skeksiové se na Křišťálovém hradě chopili moci svými tvrdými a zkroucenými těly, pevnou a zvrácenou vůlí. Vládnou po tisíc let. V údolí Mystiků žije i Gelfling jménem Jen, jehož rodinu vyvraždili Skeksiové a zničili celý jeho klan. Přežil jenom Jen, kterého vychovali ti nejmoudřejší z Mystiků. Existuje však proroctví. Uplynulo tisíc let a svět musí znovu podstoupit zkoušku. Buď se uzdraví, nebo navždy propadne zlu. Jen je v tuto chvíli jediným vyvoleným, který může svět přivést ke spáse... A tak se vydává na cestu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (136)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Překvapivě výtečná fantasy. Se zajímavými postavami, zajímavými rasami a překvapivě temným fantasy světem (který je taky zajímavý). Výtvarná podoba je úchvatná, příběh podmanivý a je úplně jedno, že to připomíná Pána prstenů (tu více, tu méně). Temný krystal je nejen výtečný film, ale také jedno z nejdůležitějších a nejlepších fantasy vůbec a teď ho budu doporučovat úplně každému, protože tohle vidět je povinnost. A velmi fajn je taky stopáž, za hodinu a půl se tam toho stane opravdu hodně, a tak to ani chvíli nenudí. A jak ukázal Netflix, ten svět má mnohem větší potenciál. 95%. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Pro mě je Dark Crystal velké zklamání, protože animace a bezbřehá fantazie při navrhování mimozemské krajiny a jejích obyvatel je to jediné, co mě doopravdy zaujalo. Příběh s nádechem osudovosti mě začal nudit už před půlhodinou filmu a k postavám jsem si nevypracoval žádný vztah. Přitom scénář není vyloženě špatný. Naopak, zvláštní mix pohádky a epické fantasy má potenciál zaujmout i dospělé diváky, a dětem způsobit pár bezesných nocí, protože temnou atmosférou ani krutostí se tu nešetří. ()

Reklama

Spock 

všechny recenze uživatele

Loutková pohádky, která ovšem aspiruje na mnohem více. Fantasy příběh ze světa ovládaného zlem, které má být podle proroctví svrženo díky vesmírné konstelaci hvězd. Velmi se mi líbilo provedení, kdy loutky byly poměrně „živé“. Velmi pak oceňuji hudební podbarvení filmu, dodávalo celému snímku větší hloubku. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Jen, poslední z Gelflingů, se vydává na dlouhou pouť, aby našel a naplnil legendu, a zabránil tak zničení všeho, ke které svět, pod vedením zákeřných Skeksisů směřuje. Podporován svými učiteli, hodnými Mystiky tak musí zjistit, jak použít střípek temného krystalu, a jak zachovat křehkou rovnováhu mezi dobrem a zlem... Zprvu jsem si říkal, že loutkový film bude to pravé pro moji dcerku. Naštěstí jsem dopředu pustil sám, a dobře jsem udělal. Ač se film tváří (minimálně zpočátku) jako hezká pohádka, tak tomu takto vůbec není. Naopak - pokud jej dětem pustíte, pravděpodobně je budete muset uklidňovat před nočními můrami plných Skeksisů, krystalových netopýrů a další podobné havěti. I když samotný příběh není nikterak originální (ono, co chcete vymyslet originální na boji dobra proti zlu), ale loutkové zpracování a samotný závěr dodává tomuto filmu něco, co spoustě jiných chybí. To, co diváka přichytí k plátnu (obrazovce, monitoru) a nepustí dřív, než se závěrečnými titulky... ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

skvele fantasy nemusi mat len parametre hraneho pana prstenov, ked sa chce moze to fungovat aj vo svete babkovych postaviciek. temny krystal je jedna dobre odvedena praca po kazdej stranke. tak napriklad postavicky su prekrasne, zive, pohyblive. cely vizual je velmi pekny. pribeh je skladacka scen, ktore sa vam mozu zdat povedome z hranych filmov, ale tu sa da odpustit naozaj vsetko. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (13)

  • V ranné verzi scénáře měli Jen a Kira cestoval podzemím, kde potkali zvláštní rasu. Tento koncept byl nakonec využit v seriálu Fraggle Rock (1983). (HellFire)
  • Kostým Gathrima byla tak těžký, že herci museli být každých pět minut doslova pověšeni na stojan a odpočinout si v kostýmu. (HellFire)
  • I když je jich dohromady devět, Skeksisové byli původně založeni na sedmi smrtelných hříších. (HellFire)

Související novinky

Další svalovec s obrovským mečem?

Další svalovec s obrovským mečem?

20.11.2008

Že by nám hrozil comeback akčních fantasy filmů plných kulturistů máchajících nabroušeným železem? Conan je, zdá se, definitivně na cestě zpátky do kin, a zřejmě se dočkáme i jeho blonďatého a trochu… (více)

Reklama

Reklama