Reklama

Reklama

Banderovci

(TV film)
  • USA The Bandera group – criminals or heroes

Obsahy(1)

Těsně po druhé světové válce prchalo přes Československo několik stovek banderovců. Jejich vlast, Ukrajinu, ovládl Stalin a oni se chtěli probít do americké zóny vlivu. Československá armáda na ně uspořádala hon. A propaganda narušitele našich hranic okamžitě využila k cílům nastupující komunistické moci. Kdo ale skutečně byli lidé, kteří se během války byli schopni spojit s Hitlerem a kteří vraždili české i polské obyvatelstvo na Ukrajině? A za co vlastně skutečně bojovali?
Televizní studio Ostrava natočilo dokument, který vyvolává řadu emocí. Přináší svědectví dosud žijících banderovců, ale i těch, kteří na Ukrajině přečkali jejich řádění. Českoslovenští vojáci vzpomínají na nerovný boj s daleko zdatnějším protivníkem, v němž umírali. V dokumentu hovoří čeští i ukrajinští historikové a objevují se unikátní dobové filmové záběry.
Dokumentární film Banderovci vstupuje na tenký led. Hledá odpověď na otázky, které jsou i na samotné Ukrajině velmi citlivým a výbušným politickým tématem. Vypráví příběhy lidí, které utrpení pod stalinistickým režimem přimělo ke krajním činům. Ptá se, zda lze omlouvat tisíce a tisíce mrtvých touhou člověka po svobodě. A také se pokouší českému divákovi konečně bez ideologických předsudků přiblížit, kdo byli stoupenci Stepana Bandery. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (39)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Hodně váhám s hodnocením. Na jedné straně je to silné téma a vyskytuje se tam řada zajímavých vzpomínek pamětníků. Ono i to zpracování na poměry České televize a v rámci toho, co se objevuje v nabídce ČT2, není špatné, ale přece jen mám radši, když převažuje hlas profesionálních historiků s analytickými komentáři a hlas vypravěče sděluje fakta, než když koukám na vzpomínky pamětníků, které nikdo nekoriguje. To mi taky nakonec, dejme tomu, může slzet Ustašovec nad tím, jak kdysi v Jasenovaci hrdinně bránil chorvatskou nezávislost. Ono i to emoční zabarvení, kdy se např. v závěru pustí zádumčivá ukrajinská melodie, se posunuje někam na stranu pochopení ukrajinské nacionální věci. Daleko víc se mohlo věnovat prostoru té temné stránce ukrajinského nacionalismu, protože mezi nacionalismy východní Evropy ten jejich brutalitou jasně předčil ostatní separatistické národnostní snahy a byl hodně militantně obrácený např. vůči Židům. Dalo by se připomenout brutální čistku ve Lvově ještě před příchodem německé armády i mnohde jinde, kde docházelo k nemilosrdným masakrům. Není bez zajímavosti, že Solženicyn ve svém Souostroví Gulag je sice hodně kritický k sovětské moci, ale zatímco např. má výrazné pochopení pro věc Vlasovců, k Banderovcům má jen slova tvrdého odsudku a označuje je za tu nejhorší sebranku, jaká se v táborech NKVD kdy ocitla. Celkový dojem: 70 %. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem spíše zastáncem odbornějších výkladů z pera historiků. Předkládaný dobový filmový materiál je bezejmenný, bez data a místa. Očekával jsem větší názorovou vyváženost a komplexnější zhodnocení Banderovců. Nemyslím si, že by tu byla nějaká zvláštní podjatost tvůrců. Avšak nebudu asi daleko od pravdy, když napíši, že je nutné přijmout skutečnost, že tu a tam je zde něco zvýrazněno, ale také něco zamlčeno. Jen pro informaci. Proč ve filmu nezazněl třeba hlas polských historiků? Odpověď nechám na Vás... ()

Reklama

Mariin 

všechny recenze uživatele

Oceňuji především námět a autentické výpovědi účastníků. Svým obsahem úžasný, v našem prostředí průkopnický, odvážný dokument! Název banderovci může svádět k představě, že se jednalo jen o nějakou frakci, či "fašistickou" skupinu - ale oni v podstatě reprezentovali národně osvobozenecký boj celé Ukrajiny. Čest Ukrajině za její statečnost v boji s bolševiky, nacisty a zase bolševiky. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Dlouhou dobu jsme o Banderovcích slýchali pouze jako o nacistických pohůncích a po převratu přišel opačný extrém, kdy se o nich hovořilo jako o hrdinných bojovnících za ukrajinskou nezávislost. Koudela a spol. zvolili ten nejpravděpodobnější pohled, čili něco mezi. Neupírá UPA a dalším militantním ukrajinským jednotkám víceméně ušlechtilý cíl, ale zároveň kritizuje prostředky, kterými se ho snažily dosáhnout, což se týká zejména vyhlazování národnostních menšin, ať už to byli Poláci, Rusové, Volynští Češi či Židé. Na druhou stranu dokument ukazuje, že v případě Rusů a Poláků šlo o něco víc, než o snahu vyčistit ukrajinský prostor od cizinců. Že měli na Rusy pifku je celkem pochopitelné, ale docela mě překvapilo, že Poláci si se Sověty leckdy nezadali, což je věc, o které se vůbec nemluví. Z těchto důvodů lze pak pochopit, že Ukrajinci vítali Němce jako osvoboditele. A když ani Němci neměli pochopení pro ukrajinskou věc, začali válčit i proti nim. Vystihl to jeden z aktérů dokumentu, když řekl, že UPA chtěla válčit s kýmkoliv, kdo by ohrožoval ukrajinský sen o nezávislosti. Následný poválečný pochod přes Československo do americké okupační zóny pak byl jen důsledkem tohoto nekompromisního postoje i životní nutností, protože zajetí Poláky či Sověty by znamenalo smrt. V dokumentu promlouvají jak veteráni UPA, tak historikové, pamětníci z Volyně, Slovenska a dalších míst, které měly s Banderovci co do činění. To, že se tu vyjadřují lidé vyloženě probanderovští i ti, kteří jim nemohou přijít na jméno, stejně jako nezávislí pozorovatelé, dělá z Banderovců jeden z nejvyváženějších dokumentů vůbec. 95% ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Jsem ráda, že jsem tento dokument mohla vidět. Bála jsem se, že to bude nějakým směrem ideologicky podbarvené, ale film se mi zdál celkem objektivní (na naše poměry). Jinak by asi o Banderovcích vyprávěli Poláci. Historie ukrajinského nacionálního hnutí od počátku do konce. Snahy o spolupráci s Hitlerem a to, jak dopadly. Celkem bez příkras, ale dokument nezachází do příliš drastických detailů. Líbil se mi i konec - reakce světa na snahy zbytku Banderovců bojovat proti Stalinovi a bolševismu. Ve zkratce - Ukrajinu obětovali nejen Roosevelt a Churchill, ale i celý zbytek světa. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama