Reklama

Reklama

Dálnice

(TV film)
  • USA Building the Interstate

Obsahy(1)

Problémy s vlivy počasí na silniční stavby mají všude ve světě. I zdánlivě dokonalé dálnice v USA stárnou a potřebují opravu.  Spojené státy obepíná síť dálnic o celkové délce 75 000 kilometrů. Je symbolem pragmatičnosti a zdánlivé dokonalosti. Hospodářský a populační růst však v některých místech přivádí dálničn dopravu na pokraj kolapsu. Proto se dálnice rozšiřují a propojují zvláště v okolí velkých městských aglomerací. Problémem je také technický stav vozovek a dalších staveb, hlavně mostů a tunelů. Vozovky jsou vystaveny nejrozmanitějším přírodním vlivům severoamerického kontinentu a své působí i vysoká zátěž způsobovaná velkým množstvím nákladaních vozidel. Američtí inženýři proto vyvíjejí nové metody, které mají opravy vozovek výrazně zlepšit a prodloužit tak jejich životnost. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Terva 

všechny recenze uživatele

Tak zatím, co se v čechách rozmohl trend snižovat jízdní pruhy ze dvou na jeden + cyklo trasu, je Amerika úplně někde jinde. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Jak se dělají cesty pro kovovou zvěř na kolech. Zřejmě náborový film pro dopravní fakulty. Čistě technická informace. Závěr je jediný - pokud se něco nezmění, brzy budeme čelit stejným problémům, s jakými se potýkali lidé na začátku 20. století, kdy počet koní a koňských "zplodin" začal hrozit naprostým kolapsem městského života, dnes jen s tím rozdílem, že by se kolaps již netýkal jen měst. ()

Reklama

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Možná někoho odratí styl vyprávění pro blbé. Takto dokumenty většinou v USA točí. Na druhou stranu jim porozumí dítě i dospělý člověk. Dříve bylo cílem propojit Ameriku kvalitní dálniční sítí. Dnes je potřeba tyto dálnice opravit nebo rozšířit. Ukázka kompletní výroby betonové či asfaltové dálnice a navíc řešení i několika velmi těžkých technických či konstrukčních problémů. Pokud shlédnete, pochopíte, že dálnice není jen cesta, ale i velmi důmyslná technická záležitost. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama