Reklama

Reklama

Mexická jízda

  • Mexiko Y tu mamá también (více)
Trailer

Obsahy(1)

Julio a Tenoch jsou stejní jako většina sedmnáctiletých kluků: vzájemné přátelství je pro ně posvátné, diktát hormonů možná ještě posvátnější. Jejich nespoutaná jízda životem však má svoji konečnou zastávku, a tou je dospělost. Během slavnostního odpoledne, kterého se oba účastní se svými rodinami, potkávají Luisu, vdanou osmadvacetiletou Španělku, a začnou ji svádět s nadhledem a lehkostí, která odpovídá jejich povahám a věku. Jen tak z legrace pozvou svou osudovou ženu na výlet na nádhernou pláž Boca del Cielo; přitom ovšem nemají tušení, zda takové místo vůbec existuje. Luisa navštíví lékaře, který má pro ni špatné zprávy. Žena následně příjme nabídků překvapených mladíků, a všichni tři se spolu vydají na cestu. Možná nevědí kam dojedou, ale určitě na tuhle jízdu nezapomenou. Zbytky přátelství a chlapecké nevinnosti totiž mizejí ve zpětném zrcátku

Režisér Alfonso Cuarón a kameraman Emmanuel Lubezki (kteří spolu natočili pozoruhodné filmu MALÁ PRINCEZNA a VELKÉ NADĚJE) ve velmi citovém a otevřeném road-movie MEXICKÁ JÍZDA kombinují smysl pro obrazovou poetiku s nevázaným humorem, erotikou i smutkem. Vyprávějí příběh o zážitcích, jaké přicházejí jen jednou za život. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (332)

ChewieDC 

všechny recenze uživatele

Úžasný film o jednom velkém přátelství, o jedné cestě a životnosti kamarádství. Snímek krásně vypovídá, že žena může kamarádství poškodit, ale pouze na povrchu. Uvnitř se silné přátelství zničit nedá. Žádného z herců neznám jménem, ale s jistotou můžu říct, že jsou to vynikající herci, film má životnou režii a energický spád. Tohle byl můj první film ve španělštině, který jsem kdy viděl a rozhodně jsem si nemohl vybrat lepší dílo. Dokázal mě pohltit a konec mi dokonce vehnal slzy do očí. A tak to mám rád. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Krásne otvorený a úprimný film o priateľstve, sexe a živote. Neobvykle autentická, pekná a občas riadne dusná erotika, šokujúco skvelé herecké výkony predovšetkým dvoch mladých chalanov a vôbec bravúrne vykreslenie psychológie. Smutný epilóg mi prišiel trochu rozporuplný - na jednu stranu dal hlbší rozmer tomu, čo sa udialo (a poriadne ma zasiahol), na druhú nebol pre skvelý dojem z filmu potrebný a v podstate iba narušil jeho pozitívnu náladu a chuť do života. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Mexická jízda patří mezi ty filmy, který jsou sice poměrně pozitivně hodnocený, ale mně to nic neřiká. Opravdu nechápu, co je tak úžasnýho na filmu, kde dva extrémně nesympatický nadržený úchylové a jedna ženská jedou autem na nějakou pláž. Když jsem přetrpěl první polovinu, která byla úplně o hovně, tak ve druhý polovině to začalo vypadat, jako road-movie, což je muj oblíbenej žánr a já už se zaradoval, že teď mě to konečně začne bavit. Jenže to nadšení mě hodně rychle přešlo. Druhá polovina je sice lepší, než ta první, ale stejně je to hrozná nuda. Prostě typickej "nezávislej" film o hovně, kterej má zřejmě šokovat diváky svou otevřeností ohledně "kontroverzních" témat (sex, drogy, homosexualita). Někomu tohle možná stačí, ale mně teda ne. Po zhlédnutí jsem měl akorát tak pocit, že mexičani jsou národ úchylů. P.S. Docela se divim, že všechny ty citlivky, co si stěžujou např. u American pie, že je to nechutný, odporný a já nevim, jaký ještě, si nestěžujou taky tady. Asi holt v Mexický jízdě je to OK, když hlavní hrdinové prděj nebo si společně honěj čuráky a pak se vycákaj do bazénu. Jooo, to kdyby tohle bylo v nějaký teen-komedii z produkce Hollywůdu, to by tady bylo keců o fekálnim humoru... ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

(ne)splněné chlapecké fantazie v precizním Cuarónově balení s nemalou dávkou nahoty (či erotiky), která zde ale vůbec nepůsobí samoúčelně, právě naopak.. je to o životě, o dospívání, o sexu.. a přestože se v závěru možná trochu zbytečně hraje na vážnější notu, tak chybí jen kousek, abych dal plný počet.. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jak mám asi ohodnotit reklamu na život?! Celkem mě to sežralo, takže dojmy ze mě budou plout zřejmě pomalu. Musím se přiznat, že z kraje mi byli oba hlavní aktéři krajně nesympatičtí a dost dlouho mi trvalo, než jsem si k nim vybudoval cestu. Stejně jsem se během sledování nezbavil toho, že se mi oba pletli. Myslím si však, že to nebylo až tak podstatné. Od okamžiku, kdy se hlavní trojice vydá na cestu, je to naprostá paráda, kterou jsem sledoval se zatajeným dechem. Připadal jsem si skoro jako 4. cestující. Příběh má obrovskou hloubku a vstupy vypravěče jsou naprosto famózní. Strašně mě fascinovaly okamžiky, kdy se hrdinové v jednom okamžiku cítili jako páni světa, kteří byli plní štěstí a žádný sen nebyl dost vysoko. Takové momenty jsou hrozně nebezpečné, protože zpravidla následuje tvrdý pád, procitnutí do reality. Strašně se mi líbí, jak tuhle situaci zachytil třeba Stanley Kubrick To jistě zažil a zažívá každý. Život by se dal popsat sinusoidou. Na tento snímek to sedí luxusně. Takové to moudro, či pointa je úplně jasná. Je třeba užívat si každý den, jako by byl tím posledním. Jsem rád, že jsem dostal možnost doprovodit hrdiny alespoň prostřednictvím obrazovky. Touto cestou bych rád poděkoval za tip. Podobné snímky mám moc rád. Dodají člověku hromadu pozitivní energie, ze které může pár následujících dnů neomezeně čerpat. Kdo má alespoň trošku rád život, ten bude mít rád i tento film. Viděno v rámci Filmové výzvy. Film jsem dostal od uživatele ytheri. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (20)

  • V červnu 2001 film zlomil mexický kasovní rekord, když za první týden promítání vynesl 2,2 miliónu dolarů. (džanik)
  • Film byl nominován na Oscara v kategorii Nejlepší původní scénář a na Zlatý glóbus v kategorii Nejlepší cizojazyčný film. (Rosalinda)
  • Režisér Alfonso Cuarón v čase vzniku filmu potvrdil, že jeho příběh je mimo jiné i metaforickou výpovědí o tehdejším Mexiku: "Když jsme psali scénář, chtěli jsme, aby to bylo o hledání identity. Ve třech různých smyslech. Jednak jsou tu Julio a Tenoch, dva mladíci, kteří se snaží objevit svou dospělost. Druhá je Luisa, hledající identitu svobodné ženy - mám na mysli spíš ve smyslu spirituálním nežli sociálním. No a nakonec tu pozorujeme současné Mexiko, které je podle mého názoru v určitém smyslu taky ještě nedospělou zemí. Ale ve všechn liniích hlavně pozorujeme, nesnažíme se přijít s vlastními odpověďmi." (NIRO)

Související novinky

Oskar leze

Oskar leze

05.07.2006

Takhle se u nás doma říká, když z temné oblačné oblohy vykoukne na svět zlaté sluníčko. No, a tentokrát vykouklo na svět filmu a jeho nejprestižnějšího ocenění. Pravidla, na jejichž základě jsou do… (více)

Luna mezi hvězdami

Luna mezi hvězdami

06.02.2005

Příjmení má stejné jak básnické označení měsíce a jeho hvězdný potenciál stoupá, ale dosti astrologie. Mexičan Diego Luna zůstává věrný své mateřštině. Ve filmu TU VIDA EN 65 MINUTOS, jehož natáčení… (více)

Reklama

Reklama