Reklama

Reklama

Absolutní nula

(TV film)
  • Velká Británie Absolute Zero
Velká Británie, 2008, 2x59 min

Režie:

David Dugan

Hrají:

Neil Ross (vypravěč)

Obsahy(1)

Dokument Absolutní nula zkoumá úsilí vědců a inženýrů, kteří se v průběhu čtyř staletí pokoušeli porozumět podstatě chladu, prozkoumat jeho nejzazší hranice, vyvinout "studené technologie", které změnily společnost a pátrat po hlubším pochopení samotné problematiky. Absolutní nula se stala svatým grálem fyziků zkoumajících nízké teploty, kteří chtěli zjistit, co se stane, když teplota klesne do sfér, které zbytek fyzikálního světa nezná. V blízkosti absolutní nuly vstupují do zvláštního kvantového světa, kde elektřina plyne volně bez odporu a kapaliny vzdorují zemské tíži. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Smajdallff 

všechny recenze uživatele

Další z důkazů, že britské dokumenty mají svou cenu. Tento snímek je poutavým příběhem o tom, jak se lidstvo dostávalo od krájení ledových ker na britských jezerech, přes vynález chladničky až po teplotu, která se téměř blíží nule. Zajímavostí seriálu je fakt, že historici a vědci si zahrají i samotné historické osobnosti, o kterým mluví. Pro laika perfektně podané, pro odborníka schůdné, bez faktologických chyb. Za mne - 5 hvězd. ()

Reklama

Petike 

všechny recenze uživatele

Nezvyčajná, ale dobrá téma. Popri samotných výzvach pre jednotlivých fyzikálnych experimentátorov sa dozviete aj plno vecí ohľadom dejín fyziky, a ako sa s touto konkrétnou oblasťou výskumu navzájom neustále ovplyvňovali. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Než napříště nékoho počastujete titulem absolutní nuly, pomněte, jak vyjímečným jej zovete. Velmi netradiční téma a dobrá volba stopáže umožnila poměrně zajímavým způsobem předat celkem ucelenou historii člověka a jeho pletkami s chladem. Jistě, jeden by se obešel bez neotravné dramatizace a dal přednost většímu přísunu informací, ale i tak bylo dost prostoru a navíc to svou formou osloví daleko širší publikum. První část je věnována historii obecně, druhá pak zejména teplotám z nejnižších. Principy a vlastnosti zde popisované jsou srozumitelné snad každému, nevybavuju si ani žádné skryté spekulace, takže u mě si píšu rozhodné plus. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama