Reklama

Reklama

The Quiet Earth

Trailer
Sci-Fi / Drama / Mysteriózní
Nový Zéland, 1985, 91 min

Obsahy(1)

Muž, Zac Hobson (Bruno Lawrence), se probouzí a zjišťuje, že je na celém světě sám. Podle jeho předpokladů v tom má prsty jistý vládní projekt, který podle všeho selhal a lidstvo tak zmizelo během jednoho lusknutí prstu. Vyvstává však otázka, proč právě on apokalypsu přežil a také, je-li opravdu jediným člověkem na Zemi... (3DD!3)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (120)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

The Quiet Earth je svým námětem ve velké míře podobný staršímu snímku Kam zmizeli všichni lidé? The Quiet Earth je velmi zvláštní film s tou správnou, post-apokalyptickou atmosférou vylidněných, pustých a tichých měst. Rovněž je také velmi inspirativním návodem, co vše by v podobné situaci mohl jedinec dělat:) Občas jsem byla lehce zaražena bizarním či podivným chováním postav a několika scénáristickými a dějovými nelogičnostmi a nesrovnalostmi, které mě téměř podnítily k nižšímu hodnocení. Zejména scéna, kdy Zac Hobson začne dělat různé blbosti z očividné radosti spojené s nadcházejícím stadiem šílenství z toho, že je na Zemi sám a nabízí se mu tak neomezené možnosti, jak trávit volný čas. Jedna z jeho blbostí vypadá tak, že několik dní chodí po venku oblečený v dámské košilce. Chápu, že kdybychom se nacházeli v podobné situaci, nejspíš bychom klidně mohli jednat, zrovna tak, jako on, ale zkrátka i tak mi to přišlo nevěrohodné a podivné. Vzbudilo to ve mně myšlenku na to, co by asi dělal Norman Bates. Jakou radost by měl, kdyby mohl v matčiných šatech chodit i venku:) Nakonec mě však doba vzniku, celková atmosféra, zvláštnost díla i jeho závěr (nebudu jistě spoilerovat, když odkážu na plakát, který ve velkém spoileruje právě onen konec filmu:) přesvědčili, že si zaslouží čtyři hvězdičky. Sice ne čisté, ale přesto. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Vcelku poutavé komorní sci-fi drama, reflektující strachy studené války. Líbilo se mi, jak drama tu a tam přecházelo do komedie a ukazovalo různé stránky chování jedinců v určitých situacích a zajímavé bezpochyby je i nastiňování mezilidských vztahů na základě stereotypů a individuality, včetně feministických otázek. A v neposlední řadě... tyhle kudrnaté zrzky... ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Treba si dať pozor, čo od filmu očakávate. Ak sa pozeráte nadšene na zaujímavý plagát, tak na niečo také zabudnite. Ticho na zemi je film, ktorého obsah zhrnutý hore presne vyjadruje, ako film bude vyzerať a čo od neho čakať vzhľadom na rozpočet. Hlavná postava chodí po vyprahnutom meste, hrabe mu z toho, potom stretne ďalších preživších, riešia typicky ľudské problémy ako napr. sex s poslednou ženou na zemi atď. Záver je dosť divný, neviem, či nevznikol práve kvôli tomu, aby sprevádzal film zaujímavý plagát. ()

jahol 

všechny recenze uživatele

Namíchat tohle s "Já legenda", vznikl by asi jeden z nejlepších sci-fi filmů historie. Scénáristicky daleko vynalézavější a méně odhadnutelné (v "Já legenda" neřešíte příčiny a vývoj a spíše se kocháte úžasným digitálním postapokalyptickým světem, zatímco tady máte dostatek prostoru pro hru - průběžné kombinace "proč se stalo" a predikce "jak to vlastně bude" a občas vás scénář příjemně překvapí - třeba nahým zadečkem(!)), herecky stejně dobré a ve vícero postavách, příjemná komorní atmosféra není na závěr dosti neurvale rozbita a akční prvek je rozumně potlačen, digitání efekty zčásti nahrazuje výborná kamera a dost náročná výprava (elektronické vybavení superlaboratoře ovšem zcela odpovídá počítačům osmdesátých lét a vzbudí hodně neshovívavý úsměv). Škoda posledních pár minut, závěr je po té psychologicky hodně nevypočitatelné mezihře hrubě standardní a okoukaný. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Zajímavé sci-fi s přesahem. Filmů s podobným námětem už bylo pár natočeno a tak sem byl skeptický, že může režisér vymyslet něco radikálně nového. To se nakonec nestalo, ale přesto téma ozvláštnil a vybočil z jednoduchého schématu "jsem sám na planetě ale stejně nemám čas na to dát si nohy na stůl a dočíst Prousta". Pomohl si důrazem na psychologii a nabídl příběh ve kterém ukázal, že základní otázky života zůstávají stejné, ať už je na planetě jeden člověk, tři miliardy a nebo jen tři. Hledání lásky, Boha, smyslu života, či pochyby o sobě samém nás pronásledují neustále. Myšlenková stránka je tedy nosná, ale zpracování pokulhává a kazí dojem z jinak slušného filmu. Hvězdičku navíc dám za perfektní smysl pro humor Zacka Hobsona. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (5)

  • Letecké nešťastie bolo natočené v opustenej továrni na výrobu umelých hnojív. (Karush)
  • Scéna, v ktorej Bruno Lawrence bezcieľne blúdi prázdnymi ulicami a hrá na saxofón, je odkazom na jeho detstvo, keď ukradol jeden saxofón a neskôr ho kvôli výčitkám svedomia vrátil. (Karush)
  • Film byl natočen podle románu „The Quiet Earth“ od novozélandského spisovatele Craig Harrisona. (Haniczka)

Reklama

Reklama