Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V 60. letech minulého století přichází děda Hüseyn pracovat do Německa. O půl století později už mnozí členové jeho rozrostlé rodiny ani netuší, jestli jsou vlastně Turci anebo Němci. A tak děda kupuje dům v rodné Anatolii a všechny tři generace Hüseynovi rodiny -mimo jiné i mladá vnučka, která právě zjistila, že je těhotná, syn, který považuje Turecko za zemi třetího světa a manželka, která se těší na první dovolenou s německým pasem - vyrážejí do dalekého a neznámého Turecka. (Hingis)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (16)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Formou více turecká než německá komedie, jejíž vtipnost a příjemnost nezakryje, že se v jádru jedná o případ dobromyslného kýče, jenž může mít hřejivou atmosféru jen díky tomu, že se skutečným problémům turecké menšiny v Německu vyhýbá nebo je (pravda, s humorem) trivializuje. Není pochyb o tom, že Almanya je reakcí na hysterické protiturecké výlevy jistých ideologických kruhů a jde ke cti jejím autorům, že neoplácí stejnou kartou a namísto toho se snaží (bez naříkání a s vtipnou nadsázkou) ukázat na řadu potíží s nimiž se turečtí gastarbaiteři museli vyrovnávat. A dočkáme se také prezentace předností turecké společnosti (silné rodinné vazby), spolu s čímž přichází i určité narušování či zlehčování stereotypů, které o Turcích na Západě panují. Například uvidíme, že únos nevěsty nemusí být zrovna vždy provázen násilím a utrpením, že ani chudí vesničané z jihovýchodu Anatolie nemají zcela nepřirozeně přiškrcenou sexuální morálku a že zpráva o nemanželském dítěti dcery / vnučka neudělá z každého Turka automaticky vraha. Negativní dojem z přílišné idealizace, která film posouvá mimo realitu a zbavuje jej možnosti být skutečným klackem na xenofoby, to ale smazat nemůže. ()

iMarusha 

všechny recenze uživatele

Ano... je pár věcí, které ve filmu miluji. Tady se jich sešlo dokonce víc najednou. Dvě časové linie, bravurně zvládnuté. Palčivé/nepříjemné téma podané s lehkostí. A abych nezapomněla moje oblíbené multi-kulti. Nejspíš sem při hodnocení trochu neobjektivní, má na tom podíl delší pobyt v Mnichově a Norimberku, kde je právě velmi slavná Turecka komunita. Nejde to jinak ale musím dát 5/5, film se také dostal mezi mých top 10. ()

Reklama

Toj 

všechny recenze uživatele

Docela zábavný film, který pojímá poměrně důležité téma ze zcela jiné perspektivy a zároveň velmi vstřícně vůči divákům. Trochu mi vadilo jak to bylo za každou cenu líbivé a milé. Jak se to v mnoha ohledech podobalo spoustě jiným komediím atd. Na druhou stranu pokud má film oslovit široké divácké spektrum, poskytnou jim nějaký jednoduchý vhled a třeba je pobídnout k toleranci a respektu k jiným kulturám, tak film zcela plní svůj účel. A to je v tomhle případě asi důležité. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

46th KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2011 - VARIETY´S TEN EURO DIRECTORS TO WATCH - Deset evropských režisérů očima Variety (Almanya - Willkommen in Deutschland / ALMANYA / Almanya - vítejte v Německu) - Nesnáším takovéto přehrávání a násilný humor, bohužel... - 4. 7. 2011 - kino Thermal - Malý sál - Karlovy Vary - 20% ()

Dowson 

všechny recenze uživatele

Závažná témata nemusí být vždy podávána s kamennou tváří, k pochopení problému lze dojít i skrze humor. Tak je tomu právě v případě snímku Almanya. Poetické zpracování neubírá nic na vážnosti tématu. Naopak dává prostor k zamyšlení místo toho, aby šokoval a nutil tak diváka k souhlasnému přikyvování. Film sází na mezigenerační a kulturní problémy, ze kterých vzniká většina komických scén. Nutno podotknout, že taková sázka se vyplatila. Pro mě osobně, po dlouhé době komedie u které jsem se od srdce zasmál. [MFFKV 2011] ()

Galerie (36)

Reklama

Reklama