Reklama

Reklama

Incident at Tower 37, The

Animovaný / Krátkometrážní
USA, 2009, 11 min

Hudba:

Evan Viera

Krátkometrážní animovaný film pojednávající o způsobu, jakým žijeme své životy a jak naše chování ovlivňuje ostatní organismy. (Kajiyama)

Recenze (6)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Co se stane, když něco uděláme, když tím někoho ovlivníme? Uvědomujeme si vlastně, že někoho ovlivňujeme? Někdy stačí málo a změníme skutečně mnohé. A někdy stačí málo, tedy třeba film beze slov, a on přesto funguje tak, jako třeba některé ukecané nikdy nebudou. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Nádherné, v závěrečných scénách téměř až na hranici dojemnosti. Samozřejmě, možná jen pro mě:) Beze slov, ale zcela všeříkající. Úžasně zpracovaný příběh s jistým poselstvím a excelentní animací. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Animovaný film představuje skvělé možnosti pro realizaci sci-fi příběhů, protože vize alternativních světů tam nevyžadují bombastický rozpočet. Konflikt ve věži 37 se nesnaží o vytvoření nějakého celistvého světa a nepodává dlouhý příběh svých hrdinů. Svým rozsahem připomíná sci-fi povídky otišťované v Ikarii. Někdy někde existuje zařízení, které z nějakého důvodu odčerpává vodu z místní krajiny a mění ji tak v nevlídnou pustinu. Místním obyvatelům se to nelíbí a podniknou diverzní akci, která se setká s odezvou obsluhy zařízení. Ta ale není prostá takových emocí, jako je soucit, a všechno směřuje ke katarzi. Není to zásadní, není to špičkové, ale celkem sympatické dílko. Celkový dojem: 70 %. ()

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele

Dvě lidské žabky, nebo snad žabí lidé lezou po obrovském kulovitém skleněném zásobníku vody, který odčerpává životodárnou vodu z jejich domova někam jinam. Chtěl jsem filmu dát dvě hvězdy, ale postupně jsem pochopil, jak je to krutě pravdivé podobenství. Takže nakonec se nebojím přiřadit plný počet. Těch jedenáct minut je jen jednoduchý příběh, ale vzpomněl jsem si při jeho sledování na dva reálné případy. Připojím je sem jako důvod mého silného hodnocení. --- První se stal asi třista metrů vzdušnou čarou od mého domu. Zastupitelstvo naší vesnice si objednalo u jedné firmy vyčištění obecního rybníčku od usazeného bahna a zpevnění hráze. Firma to pojala po svém a zastupitelstvu to asi bylo jedno. V zimním období vypustili rybník plný ryb, které ponechaly svému osudu. Mnoho jich výpustí přeteklo do potoka, kde poškrábány od kamenů postupně umíraly, Některé se zachytily v malých potočních tůňkách, kde namačkány zraněné čekaly na smrt. Jiné, které zůstaly v rybníčku, byly postupně zamáčknuty do bahna popraskanou ledovou plochou, která klesla ke dnu, když pod ní zmizela voda. Pod tíhou ledu a bahna se pomalu udusily, Firma po čase vybagrovala a odvezla bahno s mrtvými rybami kdoví kam. Já jsem se o této události dozvěděl až už bylo po všem. Kamarád, jenž to zjistil dřív, rozšířil na potoku několik tůní, aby přežívající ryby zvyklé na stojatou vodu, měli trochu víc prostoru, než umřou. Firma rybník krásně vyčistila, opravila hráz a už je zase napuštěný a můžou se tam nasadit nové ryby. A určitě obci dala dobrou cenu. Vše je zase v naprostém pořádku, nic vážného se nestalo. Vždyť to byly přece jen ryby. --- Druhý případ je od mého domu vzdálen 4256 kilometrů autem. Jedná se o Aralské jezero, kdysi čtvrté největší vnitrozemské jezero na světě. Dnes už téměř neexistuje. Je to jedna z nejhorších světových ekologických katastrof způsobených lidskou bezohledností. Sovětský svaz, který chtěl poroučet větru i dešti, vymyslel obrovský zavlažovací program, vodu z jezera během druhé poloviny dvacátého století odčerpával do polí. Hladina jezera začala rychle klesat, vznikající solná poušť urychlovala vypařování a jezero postupně zmizelo. Stačí se podívat na staré mapy a na současné satelitní snímky. Lidé, kteří v této oblasti dnes žijí, mají průměrnou délku života 59,5 let, protože neustálý slaný prach, který roznáší vítr, způsobuje lidem nemoci dýchacího ústrojí a přibývá vrozených vad. Když se pak na film „The Incident at Tower 37“ díváte s tímto vědomím, uvidíte, že je mnohem pravdivější, než by se mohlo zdát. ()

Anianna 

všechny recenze uživatele

Taková malá sci-fi. Válka s mloky po americku. Smutné je, že už se stává realitou, že všichni, i když se více či méně snažíme o nápravu, doplácíme na přezírání veškeré biosféry. Film nese poselství beze slov, doprovázen jen hudbou a šuměním vody. Výborná animace. Výtvarné ztvárnění těch žabích tvorečků nebo mločíčků je záměrně sympatické, zatímco člověk je nakreslen nelichotivě objemně. A není mu nic platné, že prozře. Už je zkrátka pozdě. Srozumitelné i pro malé děti a rozhodně velmi poučné. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama