Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je léto 1969. Svět se rychle mění, právě skončil rok silných sociálních otřesů. Dvanáctiletý Frisson cítí, jak se v něm probouzí objevitelský duch. Chce žít na venkově, s vyhnancem a motorkářem Tomem Faucherem. Frisson se dostane do potíží se svým velkým kamarádem Thibaultem a tajně miluje svou učitelku. Věří, že vše je možné. Dokonce i dostat se do Woodstocku a získat autogram Jima Hendrixe. Peníze na cestu se Frisson snaží získat všemožnými způsoby. V období Věku Vodnáře a prvního přistání na Měsíci chlapec dospívá. Pomalu začíná objevovat radosti a zklamání touhy, přátelství a lásky. Zkrátka řečeno, z Frissona se stává muž. (Zlín Film Festival)

(více)

Recenze (3)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

(52. ZLÍN FILM FEST) FRISSON je přesně ten typ festivalových feel good filmů, na které jsem alergický, protože na místo kritického myšlení vedou k otupení a emocionálnímu podléhání. Ovšem s představou, že tohle zhlédnu po sérii irských depkoidních dramat a že snad tenhle festivalový kýč nedostane cenu od poroty, na mě zabírá. Nedá se ale zapřít, že jako vyprávění dost zásadním způsobem nefunguje. Na místo provázaného sledu událostí jde spíše o jednotlivé více či méně zábavné scénky či eskapády dalších postav, které jsou chatrně spojeny cílem titulního hrdiny dostat se do Woodstocku. Jediný, kdo se chová celou dobu konzistentně, je psychologicky nějak prokreslený a jeho jednání je motivované, je Frisson. Ostatní jsou vyprávěním odstaveny a poté se znovu vrátí, pokud je potřeba, aby prošly radikální proměnou ve dvou scénách. Doba konce 60. let je evokována poněkud otravným povinným odškrtáváním naprosto všeho příznačného (Woodstock - check, let na Měsíc - check, hipies - check, drogy a alkohol - check, afinita k postarší dámě - check, otřesení patriarchátem - chech, rebelující mladí a motorkáři - check...). Sled scének ale zabírá nejenom nostalgickým zasazením do léta 1969, ale především odkazováním se na filmovou podobu této éry. A v tom je film velmi věrný, přes výpravu ke kostýmům až hudbě, přičemž závěřecné vybočení ze stylistického rámce a přepnutí do paradokumentárního modu je nesmírně opojné i přes vykonstruovanost a lacinou manipulativnost prezentovaného. ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Úvodní snímek letošního zlínského festivalu byl ve znamení léta, barev, rockové hudby a všeobecné pohody. Příběh se mi zdál sice trošku zbytečně roztahaný, ale kino jsem i přes to opouštěla v náladě víc než příjemné. Tak 3,5 hvězdy... ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

I přes nikterak originální základní děj je Frisson sympatickým filmem pro teenagery, který pobaví i diváky o něco starší. Spojuje několik osvědčených postupů od vkládání dobových událostí přes významný psychologický vývoj postav v průběhu děje po vytváření stylu použitými fimovými prostředky. Akorát mi není jasné, proč v tolika filmech pro mládež musí někdo z rodiny hrdiny umřít, začíná z toho být nehezké klišé. *** Ve zkratce: Frisson jede na Woodstock. ()

Reklama

Reklama