Reklama

Reklama

4 P (Písnička pro paní Pilarovou)

  • angličtina A Song for Ms. Pilarová (festivalový název)
Krátkometrážní / Dokumentární
Československo, 1967, 14 min

Obsahy(1)

Dokumentární film Krátkého filmu od režiséra Václava Táborského o zrodu písně pro Evu Pilarovou. Sledujeme vývoj písně od složení melodie a textu, až po její nahrání ve studiu. (oficiální text distributora)

Recenze (4)

mchnk 

všechny recenze uživatele

I když nejsem žádný fanoušek Evy Pilarové, jako krátký, zbytečně nenatahovaný a atmosférou doby pozitivně poznamenaný dokument, o poctivé a upřímné práci skladatele a zpěvačky, mi to přišlo výborné. Nádherný příklad určité skromnosti pro dnešní vyumělkované "hvězdy". Hold ty šedesátá no... ()

Reklama

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Na chvilku to vtáhne, dvakrát, jednou úplně na začátku, když ti dva hledají, jak z prvotního nápadu rozvinout melodii a jaká situace by se k ní hodila, a pak znovu ve studiu, při reflexi prvního náběru... A trošičku i ve chvíli, kdy si Pilarová poprvé zkouší broukat melodii. Ale to hlavní je tu úplně přeskočeno: jednak jak se stane, že se melodie opravdu rozvine, jestli a jak u toho spolupracují, a potom to samé s textem, jak se vymýšlí a buduje, dolaďuje, co si nad tím povídají, co pro ně znamená, jak se na tom Pilarová podílí nebo ne, jak ho přijímá a sžívá se s ním, co si o tom celém spolu řeknou... Jenže ono tam o tom procesu vznikání písně není mimo ta dvě tři kratičká nespojitá okénka ve skutečnosti skoro nic. A jinak je to zbytečně vyplněno záběry z jiného představení, cestou domů taxíkem, nebo tříminutovým přednesem hotové písně, což je už úplně zbytečné - působí to tím vlastně spíš jako klip s delší roztržitou předehrou... Hm. *** O kolik víc vzrušující je sledovat onen třídílný (osmihodinový) dokument Beatles: Get Back - z něj by se klidně dal 14minutový proces výstavby písně mezi čtyřmi talentovanými autory od prvního zárodku nápadu až po hotovou melodii s výpovědí sestříhat i několikrát. A bylo by to tam všecko. Škoda, že tady většina tvůrčího procesu opravdu není zachycená, byl by ve skutečnosti celkem zážitek porovnat vznikání takovéhle ne úplně blbé, ale přece jen jako produkt střižené popové písně pro Pilarovou ve zlatých šedesátých s tím dramatickým soubojem tvůrčích géniů Beatles, plným kamarádských narážek i autorských střetů, vzájemného obdivu i nevraživosti, který nakonec vede ke vzniku fantastického díla, o němž najednou všichni ví, že to je ONO. ;) *~ ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Skladatelské a interpretační hvězdy tehdejšího popu (tedy už z definice plytkého žánru), a hovoří o vznikající písničce (a potažmo i o své tvorbě obecně) způsobem, který by jeden čekal od nějakých folkařů, někoho kdo se snaží o nějakou výpověď. To snad bylo možné opravdu jen v těch šedesátých. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama