Reklama

Reklama

Klukanda

  • Česko Tomboy (festivalový název) (více)
Trailer

Klukanda je označení pro děvče, které se chová jako chlapec a snaží se mít vlastnosti typické pro kluky, např. klukovské oblékání a hry spojované spíše s chlapci – fotbal a podobně. Desetiletá Laura se s rodiči a mladší sestrou přestěhovala do nového bytu v příjemném prostředí nedaleko Paříže. V šortkách, sportovním tričku a s nakrátko ostříhanými vlasy je k nerozeznání od kluka. Začínají letní prázdniny a Laura se pomalu seznamuje s novými kamarády... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (78)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Veľmi citlivo spracovaná citlivá tematika, na toto majú Francúzi čuch a majú aj ochotu sa podobnými detskými témami inakosti zaoberať. Viď Môj ružový život, či tak nejak. Lenže aj tam, aj tu mi je to celé tak nejak šuma fuk. Detské herecké výkony sú presvedčivé, trochu málo sú do toho všetkého zapojení dospeláci, ale ak by to malo byť potom tak hysterické, ako spomínaný ružový film, tak to potom radšej nech je to celé len o tých deťoch. Inak osobne som na základke od "tomboya" tiež dostal nakladačku, ale vtedy sme o tom všetci vedeli. 70%. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Veľmi jemne a citlivo spracovaný príbeh nielen počiatkov dospievania, ale hlavne počiatkov veľmi pravdepodobného budúceho patologického správania sa malej Laury/Michaela. Všetko sa tu všetkého len tak jemne dotýka, nikde sa netlačí na pílu a ja mám takéto filmy rada. Tu ide o pocit. Naladiť sa na vlnovú dĺžku tohto filmu prostredníctvom jej hlavnej postavy nebol naozaj vďaka skvelému výkonu Zoé Héran pre mňa najmenší problém. Svoju postavu stvárnila naozaj presvedčivo a s citom. Videné v rámci projektu 52 films by women. ()

Reklama

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Tomboy is a charming movie that treats its main subject with warmth and heart. Tomboy is tender and affectionate. Takový milý a hodný film o trans tematice. Jak jen hodný a milý film o tomhle tématu v dětství může být. Takže vlastně vždycky hodný není. Ale opravdový. Takže ho mají rádi i lidi, co nemají rádi „tyhle filmy o transkách“. (Nemají ho rádi jen ti, co nemají rádi migranty, protože ti nemají rádi nikoho.) Protože film je o dětech a rozumí jim, děti působí opravdově, na nic si nehrajou, a porozumění pak mají i diváci a divačky. Tak moc se vžijí, že zapomenou na „rozumné řešení“ situace. A ostatní neví, co rozumné řešení je. Možná stačí nepovažovat desetiletou Lauru za „zmatenou“… Nejlepší scéna byla, když Laura/Mikäel začal/a brát svou malou sestru Jeanne ven s ostatními dětmi. Doma u společného jídla se ukázalo, že Jeanne si s celou situací umí přirozeně poradit a zakomponovat oba světy do jednoho. Doma má sestru Lauru a venku staršího bráchu Mikäela, který s ní dělá všechny ty klukovský věci, brání jí, nosí na zádech a hraje vodní bitvy… Akorát v oficiální verzi pro rodiče je Mikäel kamarád Laury… Možná se stačí zeptat dětí a být otevřen i "nerozumným" řešením... ()

Tejkina 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že mě se na filmu nejvíce líbil vztah Laury (Michaela) a jeho sestry Jeanne, ten byl krásný. Kéž by se tak měli rádi všichni sourozenci. Samotné téma bylo taková odlehčená verze Kluci nepláčou. Laury mi bylo líto, protože jejího problému si nikdo z rodičů nevšímal a tak na to byla sama a hlavně se mi nelíbilo, jak to konci "rozumně" vyřešila její matka. Myslím, že to šlo vyřešit i jinak, alespoň tak, aby Laura nebyla tolik ponížena. Jinak skvělá práce s dětmi. Nejvíce se mi líbila scéna, kdy Laura bránila svou malou sestřičku jako Michael. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Trampoty s genderem - téma, o kterém byly napsány stovky knih a natočeny desítky filmů. Co je na Tomboyi tak nové a hlavně tak úžasné, že film hodnotím všemi pěti? Je to civilnost snímku, skvělé herecké výkony (Zoe Héran je opravdu výjimečná a pro tuto roli se snad narodila, ale i ostatní herci se svých rolí zhostili na jedničku), citlivost a citovost, s jakou se o celém tématu ve filmu mluví. Anebo spíš mlčí? Ostatně právě tyto náznaky a nejistoty někdo může snímku Tomboy vytýkat. Podle mého názoru se celá ta zmatenost nejen Laury, ale i jejího okolí stala perfektním zrcadlem celé problematiky. Laura je zmatená a její nejbližší s ní. Hledají správné řešení. Existuje ale něco takového? Stačí si obléct masku universality a všechno bude v pořádku? Tyhle otázky fillm divákovi nabízí a nechává ho, ať o odpovědích přemýšlí sám. Jsem nadšená. Ať žije Festival francouzského filmu. Viva le film francais. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (1)

  • Slovo "tomboy" v angličtině označuje dívky, které se vyznačují spíše chlapeckým chováním, vynikají v nějakém mužském sportu a podobně. Občas se slangově používá jako označení pro transvestity nebo gaye. (tomeek)

Související novinky

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2012

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2011

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

Reklama

Reklama