Reklama

Reklama

Válečník

  • Česko Musa Válečník (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

V roku 1375 na území veľkej Čínskej ríše panuje totálny vojnový chaos medzi jednotkami znesvárenej mongolskej dynastie Jüan a čínskej dynastie Ming. Keď zajmú diplomatov zo susedného kórejského kráľovstva Coryo, obvinia ich zo špionáže a vedú do vyhnanstva. Ak chcú deviati kórejskí bojovníci ešte niekedy uvidieť svoj domov, musia vykonať záslužný čin - oslobodiť unesenú čínsku princeznú z dynastie Ming, aby jej cisársky otec im umožnil návrat do vlasti. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (138)

misterz 

všechny recenze uživatele

Čestne priznávam, možno som už voči ázijskej a všobecne ťamanskej kinematografii otupelý a plný predsudkov, no nemôžem si pomôcť. Keď odhliadnem od slabučkého príbehu - ktorý pozostával len z toho, ako pár chlapíkov oslobodí princeznú a ako s ňou potom idú cez púšť až kým sa dostanú do pevnosti, kde ich začnú obliehať - tak som dostal len zmes smiešne teatrálneho herectva, trápny sentiment, tváre, ktoré mi nič nehovorili, guláš mien, medzi ktorými sa vyznať je výkon hodný zlatej olympijskej medaily... Jediné čo ako-tak bavilo boli samotné súboje, inak nuda až sa mi z toho chcelo plakať. A to historický žáner priam zbožňujem. Skrátka ide o smiešny a teatrálny hrdinský "epos" s takmer nijakým príbehom. Ledva podpriemer. 30/100 ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tenhle typ filmu úplně miluju, nemam k tomu žádný výtky, jelikož je to prostě dokonalý. Samozřejmě bych si moh stěžovat tak jako ostatní na zmatený souboje, ale podle mě se to do filmu prostě hodilo, dávalo to tomu takovej nádech řežby, že se tam prostě bojovníci řežou hlava nehlava a na nějaký pěkný zaběry prostě neni čas, mě to tam dokonale sedělo a Jung Woo-sung v roli hlavního hrdiny s kopím je neuvěřitelně božskej a jeho nemluvný hrdinský činy, kdy pokaždý pokosí minimálně 5-10 mongolů, jsem neuvěřitelně žral, stejnětak sem žral i Ziyi Zhang, která působí přesně tak, jak má a to zvenku arogantně a tvrdě, ale v hloubi vlastně mile,křehce, zranizelně a vystrašeně a krom toho jí to tady moc sluší. Těch 130 minut uteklo jakoby nic a já bych si to pustil klidně znova. [-] Už sem to viděl 3x a prostě tenhle film mě nepřestává dostávat, obzvlášť posledních 30 minut je něco nezapomenutelnýho, úžasný.[-] Tak Director's cut delší ještě o půl hodinky celý tohle veledílo kompletuje a dovysvětluje, některý scény opravdu znatelně chybí v příběhu, aby bylo vše jasný, ale je fakt, že některý jsou tam zase navíc, takže bych asi doporučil tu sestříhanou verzi na první pokus, aby se člověk neunudil, když ho to nechytne, pokud se ale zalíbí, tak jasně ještě rozšířenej DC ()

Reklama

ainny 

všechny recenze uživatele

Já mám s tímhle typem filmů jeden zásadní problém - nevím kdo je kdo v bitvách. Potřebovala bych aby byli soupeři nějak barevně odlišení. Většinou se neorientuju a netuším jestli naši vedou nebo jsou biti. No jo, já vím, že je to hlavně můj problém a že se mám pořádně koukat... ;^) Ale ani to nic nemění na faktu, že film jsem musela vidět o to víc neb v hlavních rolích se objevili Jung Woo-Sung a Ziyi Zhang. Za zmínku stojí i skvělý soundthrack, i když to je u Korejců skoro klasika. Jejich muzika k filmům i seriálům je bezkonkurenční. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Kórejská produkcia sa po dlhom čase uviedla s historicko-vojnovým veľkofilmom vo veľmi pozitívnom svetle a najmä úrovňou spracovania zaskočila aj mňa. Z histórie ázijských dynastií toho veľa neviem, takže sa mi často plietli, našťastie historické fakty neboli hlavným zdrojom príbehu. Príbeh je už klasikou v tomto žánri, navyše príbeh o odvahe a iných ľudských cnostiach si aj popri neskutočnom náreze akčných scén zachováva svoju hĺbku a myšlienku. Občas trošku povrchné a monotónne, sentimentálne scény (nebolo ich veľa) nie vždy prispeli k atraktivite. Každopádne ale vojenské sekvencie mazali všetky negatívne dojmy a záver bol skvelý. 80%. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Tento korejský historický film je ambiciózní, hrdý a patetický. Korea vždy stála ve stínu Číny a Japonska, a přesto si vedle těchto gigantů dokázala uchovat svoji národní identitu a vlastní státní útvar. Korejská historie v konfrontaci s Čínou musí být hrdinská a vlastenecká. Ctižádostivý filmový opus nás přenáší do čtrnáctého století k počátku formování základu nové dynastie, která zemi vládla až do japonské okupace. Po výpravné a kostýmní stránce je Válečník pestrobarevný a vtahuje nás nestrojeně a přímo do tajuplné oblasti odlišného kulturního prostředí. Je odvážný a vznešený, jak se na správný vlastenecký film patří. Největší prostor je dáván urputným bojovým scénám a zběsilému vraždění. S postupem času vice a více vadí ten nabubřelý patos gest, podbízivě vydírá, samolibě se shlíží v zrcadle a marnivost čeká na obdiv. Naštěstí není oddané hrdinství jedinou rovinou, jsou zde i pochybnosti, strach, zoufalý boj o život, platonické vzplanutí i lidská hrdost. Hlavní postavou příběhu je tichý a nedoceněný korejský bojovník Yeo-sol (zajímavý Woo-seong Jeong) v nezištné obětavosti při ochraně cenného nákladu. Vše v počátku nárokování osobní svobody. Hlavní ženskou postavou je unesená čínská princezna Bu-yong (půvabná Ziyi Zhang) v urozeném chování strachu, ochoty a rozmarnosti. Tam, kde jde o život, vyplouvá mnoho zlomyslných slov na povrch. Důležitou postavou je seržant korejské bojové jednotky Jin-lib (sympatický Seong-gi Ahn), moudrý a zkušený voják, který drží naděje na přežití pro napadené. Výraznou postavou je rozpolcený generál korejské skupiny Choi Jung (pozoruhodný Jin-mo Joo), odhodláním a osobním zaujetím nahrazuje neúčinné vedení a zachraňuje vlastní čest. Z dalších rolí: spolehlivý a obětavý podplukovník korejské jednotky Ju-myeong (příjemný Yong-woo Park), veselý a ustrašený Du-chung (Hae-jin Yoo), další odvážní korejští vojáci v schizofrenní situaci strachu a odvahy Ga-nam (Jeong-hak Park), Ha-il (Seok-yong Jeong), Ji-san (Doo-il Lee) a Dan-saeng (Yeong-mok Han), či tvrdý i čestný generál devastující mongolské armády Rambulhua (zajímavý Rongguang Yu). Je to film, který zaujme a občas i potěší, ale celkově nemůže nadchnout pro svou nadměrnou nafoukanost a patetické budování pietního pomníku národní slávy. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (4)

  • Scény, kdy šíp probodne vojáka, se točily pomocí speciálního triku, tzv. infografie. Nejprve byla natočena scéna, ve které vybuchují nálože s umělou krví, a následně se v počítači doanimovaly šípy. (dinamit_1)
  • Scéna, ve které je otrok probodnut oštěpem, byla natočena s umělým silikonových tělem. Při jeho výobě musel herec vydržet 8 hodin v silikonu, než dosáhl správné konzistence. (dinamit_1)
  • V době svého vzniku byl snímek považován za jeden z vůbec největších filmových počinů tehdejší jihokorejské kinematografie. Rozpočet uvolněný produkční společností k výrobě přesáhl veškeré tehdejší filmové projekty. A s více jak dvěma miliony prodaných lístků, stal se v roce 2001 snímek celkově osmým nejvýdělečnějším jihokorejským snímkem. Filmoví tvůrci se pokusili co nejvěrohodněji napodobit nejenom zaznamenanou historickou událost, která měla neblahý vliv na tehdejší politickou pospolitost mezi čínskou vládnoucí dynastií Ming a korejskou vládnoucí dynastií Goryeo, ale také tehdejší vojenskou výzbroj, válečné zbraně či chování jednotlivců. Ve filmu je zřetelné, že každá národnost, počínaje Korejci, konče Číňany a Mongoly, mluví vlastním dialektem s co nejvěrohodněji napodobovaným přízvukem. (Conspi)

Reklama

Reklama