Reklama

Reklama

Eric Rohmer

(TV film)
  • Francie Eric Rohmer
Francie, 1994, 2x59 min

Hrají:

Eric Rohmer

Obsahy(1)

Narodil se 4. dubna 1920 jako Jean-Marie Maurice Scherer. Pseudonym Eric Rohmer začal používat už na začátku své kariéry, kdy spolupracoval s režiséry, jako byl Chabrol nebo Truffaut. O jeho soukromém životě mnoho nevíme - a nedozvíme se prakticky nic ani v tomto dvoudílném dokumentu. Ten nám ale paradoxně pomůže tím více proniknout do tajů režisérovy mysli a tvůrčích postupů. Rohmer okouzleně popisuje, co ho vedlo k použití konkrétních záběrů či zvuků, odtajňuje svou inspiraci. Z jeho bohaté filmografie připomeňme alespoň tituly Znamení lva, Moje noc s Maud, Klářino koleno, Zelený paprsek či sérii příběhů z všech čtyř ročních období. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Matty 

všechny recenze uživatele

Skromnost (o filmech ostatních režisérů nouvelle vague mluví skoro stejně často jako o svých vlastních), humanismus (zájem o postavy stejně jako o herce, kteří je ztvárňují), systematičnost křížená s roztržitostí (pracovní stůl je ke konci rozhovoru krásně zabordelený pečlivě schraňovanými artefakty). Rohmer toho zde o sobě moc neřekne, ale stejně ho poznáte lépe než z kdejaké povrchní biografie. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Vizuálně sice formou šeď a rutina, ale ten obsah, ty myšlenky, ty informace... Nahlédnutí do kuchyně Mistra - "...vyznavače souvislostí, milovníka rozmanitostí..."... . . . Zkrátka a dobře >jen< takový rozhovor s ukázkami... - - - P.S. Nejsem žádný velký milec "filmových teorií", ale možná i proto mě trochu překvapuje, jaktože tenhle dokumentek zde dávno nemá desítky hodnocení a oslavných komentářů zdejších mudrlantů a >znalců< všeho filmového... (?!) . . . Nebo vlastně ani nepřekvapuje, žvaní někde a rozdávají rozumy na >diskuzních< fórech... . . . To jen tak na okraj zase trošku jígizlivě... °-/ - - - - - (Poprvé viděno po dvě květnové neděle na >filmařském prostoru< , hodnocení 2., komentář zde po druhém dílu jako první - 22.5.2011) ()

Reklama

Galerie (5)

Reklama

Reklama