Reklama

Reklama

Na cestě - Série 10 (2010) (série)


Na cestě po Fesu (S10E37)

(epizoda)
Česko, 2011, 26 min

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

O Fesu se říká, že je jedním z mála středověkých měst současnosti. Už kolonizátoři z Francie začali marocké město památkově chránit, takže neprošlo modernizační proměnou a mnohá místa zůstala téměř nedotčena. Symbolem autenticity jsou tamní koželužny, kde se turisté se snítkou máty u nosu přesunou v čase o pár století zpátky. Starobylá ?medina? je plná obchodů, tržišť a restaurací. Všechny je nutné neustále zásobovat novým zbožím, ale uličky jsou příliš úzké a křivolaké, než aby do nich bylo možné vjet auty. Osvědčeným zásobovacím prostředkem tak zůstal oslí hřbet. Ještě v polovině dvacátého století žila ve Fesu velká židovská komunita. Většina jejích členů už odešla do země zaslíbené, ale pár rodin uprostřed muslimského moře stále zůstalo. Stejně jako tradice pěstování vína, kterou do Maroka přinesli francouzští kolonizátoři. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

ilemas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výstižně to napsal Mikino00, také mám z tohoto pořadu stejný pocit, už jsem to psal jinde. Vždy se hrozně těším na nějaké místo,které mě zajímá a pak nevidím téměř nic, do Fesu jsem chtěl vždy zavítat, tak bych čekal nějaké turistické zajimavosti a postřehy. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neustále se ukazují lidé a jejich řemesla a z města v podstatě nic neukáží, ani z kraje v okolí. Zajímalo by mě kdo to točí, připadá mi to že obejde blok ulic kolem hotelu a za jeden den má natočeno. ()

Reklama

Reklama