Reklama

Reklama

Komeda: Soundtrack pro život

  • Česko Komeda - Soundtrack pro jeden život (festivalový název) (více)
všechny plakáty
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Krzysztof Komeda (1931 - 1969) byl slavným polským jazzovým pianistou a skladatelem filmové hudby. Úzce spolupracoval s Romanem Polanskim a Andrzejem Wajdou a podařilo se mu napsat vlastní kapitolu v historii soundtracků. Jako jazzový hudebník si v Polsku vydobyl kultovní postavení. Jako filmový skladatel pronikl v Hollywoodu mezi elitu. Pak však jeho kariéra náhle skončila. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (4)

bassator

všechny recenze uživatele

46th KVIFF 2011 - 2011: A MUSICAL ODYSSEY - 2011: Hudební odysea (Komeda - Muzyczne ścieżki życia / KOMEDA: SOUNDTRACK FOR A LIFE / Komeda - Soundtrack pro jeden život) ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Lístky v pokladně last minute jsme dostali zadarmo. S vědomím, že jdu na film MFF, o který byl minimální zájem, nemám žádná přehnaná očekávání. Sleduji tak, na co jsem to vlastně narazil. Jedná se o 2 dokumentární filmy o skladatelích filmové hudby. První 30min o slovenské hvězdě Iljovi Zeljenkovi a druhý cca 50min o polském velikánovi 60. let Krzysztofu Komedovi. První film žádná sláva. Praktické ukázky hudby a životního díla se střídají se záběry staříka, jak plave v bazénu. To vše s poněkud zmateným scénářem. Zeljenka pro mě opravdu není tak zajímavý, abych musel vědět příliš detailů z jeho života a 10 min sledoval jeho zasněnou tvář. Druhý film o geniálním Komedovi byl pak o třídu výš. Mistr jazzové hudby, který rozuměl filmu a dokázal tak spojit zvukovou a vizuální složku v nezapomenutelné dílo, které provází skvosty mnoha filmových režisérů. Patří sem i celá Polanskiho raná tvorba z „polského“ období. Zajímavá byla i Komedova pozdější práce v Hollywoodu a její provázanost s polskou emigrací v USA. Předčasná smrt v roce 1969 vzala kinematografii jednoho z největších talentů doby. Celkové provedení dokumentu je na vysoké úrovni, provázeno dobovými záběry, ukázky z filmů a rozhovory s režiséry. Pozitivum byla i možnost diskuze s producentem filmu po skončení projekce. ()

Reklama

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Jazz nemusí evokovat jenom big bandy, 30. léta, New Orleans a večerní bary, stejně tak dobře totiž může tvořit atmosféru, podtexty a pocity v celé škále filmů, od bezstarostných komedií až po temné horory. Krzysztof Komeda jazz i film miloval, což se odráželo i v jeho práci, jež ho brzy vynesla mezi skladatele, o něž se rvou nejslavnější režiséři. Dokumentů o něm už bylo natočeno velké množství, tohle je ale snad první, který se na tohoto Poláka dívá světovýma očima. Německá režisérka Claudia Buthenhoff-Duffy využívá mnohé netradiční vyprávěcí techniky, celý snímek pojímá spíše jako nahrávku složenou z několika tracků a pohledů ze spousty stran. Tím vtahuje do děje nejen mnohé nové poznatky, ale hlavně samotné diváky v sále. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Artovost pojetí v případě tohoto dokumentu znamená jeho útržkovitost. Nepotřebuji vodit za ručičku, ale tady mi to připadalo až příliš nesouvislé a nahodilé. Taky považuji za prohřešek, když jsou divákovi předkládány "anonymní" mluvící hlavy a ukázky z filmů bez uvedení názvu, roku vzniku a režiséra. Leckoho a leccos poznám, ale při sledování dokumentu nemám zájem o luštění kvízů kdo je kdo, hádej, odkud jsme tohle nastřihli (a pro zbytek si zastav závěrečné titulky). Takže Komedova hudba za pět, tenhle dokument za tři. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama