Reklama

Reklama

Rasa lidská...

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 1998, 19 min

Režie:

Petr Skala

Obsahy(1)

Jsou Češi schopni se mezi sebou dorozumět, když někdy nejsou schopni dohodnout se ani na tom, kdo vlastně jsou? Patří mezi ně všichni, kteří se v Čechách narodili a jejichž rody tady žijí po staletí, nebo se k nim mohou počítat jen někteří, zpravidla ti s bílou kůží? Většina české společnsti mezi sebe například nepočítá české Romy, které všeobecně považuje za problémovou skupinu. Je jim vyčítán odlišný způsob života a nepřizpůsobivost. Přitom v mnoha případech sjou to právě bílí Češi, kteří svým, postojem přizpůsobení Romům ztěžují.
Režisér Petr Skala se vypravil do dvou měst, v nichž mají Romové velmi odlišnou pověst, aby se zeptal na možnosti porozumění s bílou většinou jich samotných. Český Krumlov je znám jako místo, kde "cikánská otázka" prakticky neexistuje zatímco Písek smutně proslul neustálými spory, které vyústily ve vraždu mladého Roma. Dokument se snaží zachytit jak odlišnost romské duše, tak styčné body a snahu několika romských rodin o normální život v české společnosti. Ačkoli vlastní prací dosáhli standardu, který by jim leckterá česká domácnost mohla závidět, neustále se musejí vyrovnávat s tím, že nejsou hodnoceni podle způsobu života, ale podle barvy kůže. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Blablabla sem, vorbavorba tam, ve výsledku docela zoufalá snaha přiblížit romskou menšinu gádžovské většině... No, tak ještě že nám nakonec pan režisér dává symbolicky najevo, že cikáni jsou povětšinou kováři a koňští handlíři, že... °-| - - - - - (Poprvé viděno 18.5.2011 v rámci takzvané Televizní akademie - sekce Umění (sic!) - veřejnoprávně plytké romské odpoledne - na >gádžovském prostoru< , hodnocení a komentář zde jako první - 18.5.2011) ()

Reklama

Reklama