Reklama

Reklama

Černobyl - kronika těžkých týdnů

  • Sovětský svaz Чорнобиль - хроніка важких тижнів (více)
všechny plakáty
Sovětský svaz, 1986, 59 min

Obsahy(1)

Havárie v sovětské jaderné elektrárně v Černobylu v noci z 25. na 26. dubna 1986 je dodnes považována za největší jadernou katastrofu v dějinách. Elektrárna se v té době skládala ze čtyř reaktorů a další dva byly ve stádiu výstavby. Lidské selhání při experimentech ve čtvrtém reaktoru vedly k tomu, že došlo k mohutné explozi a úniku radioaktivních látek. Masivní radioaktivní zamoření zasáhlo nejen okolní území dnešní Ukrajiny, Běloruska a Ruska, ale radioaktivní mrak se postupně rozšířil po celé Evropě. Sovětské sdělovací prostředky však ještě několik dní po havárii mlčely o tom, co se v Černobylu stalo, a ani místnímu obyvatelstvu úřady neposkytly dostatečné informace o vážnosti situace a o ochraně proti následkům výbuchu.
Také sovětský dokumentární film Černobyl - kronika těžkých týdnů o odstraňování následků jaderné havárie nebyl pochopitelně natočen jako obžaloba zodpovědných pracovníků a stranických a státních funkcionářů, ale jako úspěchem korunovaný hrdinný boj obyvatel Sovětského svazu s jaderným neštěstím. V třicetikilometrovém okolí elektrárny byla vyhlášena zakázaná zóna a tamní obyvatelstvo bylo evakuováno. Na zneškodnění čtvrtého reaktoru a jeho uzavření do betonového sarkofágu se podílelo velké množství pracovníků, kteří do Černobylu přijeli i z jiných částí Sovětského svazu. Řada obyvatel z blízkého okolí elektrárny stejně jako lidí podílejících se na záchranných pracích se brzy stali oběťmi nemoci z ozáření. Mezi nimi byl i režisér filmu Vladimir Ševčenko, který se během natáčení pohyboval v bezprostřední blízkosti elektrárny a na následky radioaktivity zemřel v roce 1987. (VHÚ MOVIE)

(více)

Recenze (2)

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Tento film natočil ukrajinský dokumentarista Vladimir Ševčenko. Byl první s jeho týmem, kdo dostal povolení k natáčení. Od 16.května 1986, tři měsíce natáčeli v nejnebezpečnějších oblastech. Chtěl nefalšovaně ukázat Ukrajincům tu hrůzu. Člověk by řekl, politici určitě se postarali o zjemnění, ale k tomu skutečně nedošlo, jelikož každý pochopil že to by bylo nespravedlivý proti lidem, kteří pracovali a umírali na odstranění nebezpečného materiálu. Jen šest hodnotících na CSFD, ale z těch co jsem viděl je to nejlepší dokument o Černobylu, v zahraničí získal nejvíce ocenění v dějinách Ukrajiny, práva k vysílání koupili z více než sto třicet zemí. Režisér na následky ozáření krátce po premiéře zemřel. //Jestli někdo umí ukrajinsky/rusky, tak může se podívat, když zadá do vyhledávače ,,Csernobil - Nehez hetek krónikája,, , maďarské titulky, jazyk ale původní.// 5/5 ()

Reklama

Reklama