Reklama

Reklama

Hlasy v tunelech

  • Velká Británie Voices in the Tunnels
Velká Británie, 2008, 48 min

Obsahy(1)

Existence tzv. „krtčích lidí“, kteří žijí v komplikovaném systému tunelů newyorské podzemní dráhy, byla dlouho považována za městskou legendu. Roku 1993 však mladá autorka Jennifer Tothová vydala knihu, v níž právě tento záhadný podzemní život popsala. Newyorské metro se začalo stavět na samém počátku dvacátého století a už za druhé světové války měly jeho tunely celkovou délku přes tisíc kilometrů. V labyrintu používaných i nepoužívaných tunelů se najde spousta zákoutí, v nichž lidé nejen přebývají, ale v podstatě plnohodnotně žijí. A nejde jen o trosky poznamenané letitým užíváním nejrůznějších drog. Jejich životní příběhy jsou facinující, dojemné a smutné. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Mladí, britskí dokumetaristi sa vybrali za veľkú mláku, do New Yorku, kde chceli natočiť šokujúci film o podivných ľuďoch žijúcich v podzemí tohto amerického veľkomesta. Navnadili ma na strašidelnú historku. Oklamali ma ako malé decko. Sráči mizerní, anglickí. Vyprodukovali totálnu chujovinu. Neobjavili v New Yorku žiadnych degenerovaných, tajomných, krtkovských ľudí, ale len troch smradľavých, mentálne vyšinutých bezdomovcov. No robia okolo toho cirkus ako keby sa im podarilo odhaliť neviem akú záhadu. * ()

A_FISH 

všechny recenze uživatele

Tvůrci slibují mysteriózní podívanou, krvavě rudé oči a shrbené postavy s popelavou kůží, ale nakonec najdou jen jednu pomatenou černošku, která je tajemným labyrintem metra provází. Za vážného přikyvování investigativce s baterkou v ruce záhadná žena líčí, jak byla ve světě nahoře počítačovou expertkou a vůbec kolik vzdělaných lidí tady pod povrchem žije. Po osvětě o významu hygieny (opět vážné přikyvování) zmíní, že je i expertkou na zbraně a to především na granáty, což demonstruje historkou o tom, že pokud chce, trefí cokoli kamenem a je tudíž pro ostatní velmi nebezpečná. Tady dole můžete někoho zabít a nikdy ho nikdo nenajde Na chvíli se z temnoty vynoří i její "manžel", který vyděšenému moderátorovi vypráví příběh o tom, jak ve vietnamu prostřelil veliteli lebku. Nešťastná náhoda, která se stala schválně. Co na tom, že mu je maximálně pětatřicet. Neměl bych zapomenout ani na bezzubého nešťastníka závislého na cracku, který krmí krysy a oni ho za odměnu nesežerou . Ano, 3, slovy tři krtčí monstra vypátrala britská výprava v tunelech newyorského metra. Nejdobrodružnějším okamžikem, filmaři patřičně zdůrazněná, pak zůstává situace, kdy jim výpravčí brání ve vstupu do vozu metra. Monty Python se vrací! 30% ()

Reklama

Jazzzz 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem tedy trochu víc. Respektice hodně víc. Myslel jsem, že mi bude prezentována komunita nezávislá na civilizaci, která se rozhodla žít ve stokách a tunelech. Bohužel jsem viděl pouze pár ubohých bezdomovců, kteří by na ulici nepřežili a tak se schovávají v tunelech. Ač nevycházejí při záběrech nikam na ulici, tak k večeři si na petflaškách smaží kvalitní kus masa, a bohužel ho musí jíst bez příloh,... Většina z těch bezdomovců je závislá na cracku a ten jim na stěnách metra neroste. Proto je zřejmé, že někde ty drogy musí brát, a někde musí brát peníze, kterými by ty drogy zaplatili. Takže i když nám vztah těchto bezdomovců k civilizaci není nijak prezentován, je zřejmé, že ven chodí, nebo jsou aspon s někym z venku v kontaktu. Až naivně jsem se zaradoval, když sem se dozvěděl, že jedna šlapka z tunelu je těhotná. Dítě, které by se v těchto podmínkách narodilo a vyrostlo by jistě vykazovalo mnoho zajímavých psychických odchylek, ale nejen že mi nebyla prezentována ona těhotná, ale dokument skončil bez jakýchkoliv informací. Dá se říci, že jde o dokument o obyčejných bezdomovcích, kterým šplouchá na maják a tak (anebo z toho že) žijí v tunelech. Tito lidi žijí ve svých drogových snech a každý den čekají na to až umřou. Ostudou celého lidstva je, že stále není naše civilizace na takové úrovni aby tyto jevy dokázala eliminovat. Ona psycholožka, která dokument provazí a komentuje si pouze na těchto sociálních případech udělala karieru, ale nijak onu situaci nepomohla řešit, dokonce jsem nabral dojem, že po delší době výzkum vzdala, protože na to neměla asi nervy nebo žaludek. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

( POZOR !! OBSAHUJE SPOILERY !! )"Nevěřil bys, kolik opravdu chytrejch lidí žije tady dole !! Život pro ně neznamená ani hovno !!" Ale to víš, že věřil, bezdáčku, to víš, že věřil !! Ona totiž ta tvoje "chytrost" ani počet titulů a diplomů rozhodně nic nevypovídá o duševním rozpoložení ani lidské kvalitě jedince, víš ?! A já jsem tak tedy kurevsky rád, že skutečně nejsem natolik "chytrý", abych mohl žít pod mostem, v kanále nebo podzemním tunelovém komplexu metra !! Tak jsem se zase jednou nechal nachytat a skočil na špek "sympatickým" britským investigativcům, kteří o skutečném životě ví asi tolik jako já o operaci mozku !! ;) Místo mysteriózní žurnalistiky se mi dostalo pouze dost zoufale zpracovanému slepenci rozhovorů s pokryteckými většinou i řádně zfetovanými lidskými troskami !! Rozumějte mi dobře, jsem naprosto přesvědčen, že vím, jak malá hranice odděluje oba světy a jak málo stačí k tomu, aby se kdokoli ocitl na naprostém dně, případně ještě o spoustu metrů níže toho pomyslného dna, ale pokrytecká rezignace, ztráta pudu sebezáchovy, studu či lidské důstojnosti a póza "společnost mi ublížila" či "já mám ale smůlu" mě vždy neskutečně rozčilovala !! ()

papez12 

všechny recenze uživatele

premohol som sa a dal som 1 hviezdičku, za to, že.... hmm neviem prečo. V skutočnosti, je to obyčajný "dokument" o bezdomovcoch. Je jasné, že niekde musia žiť keď už nemajú domov. Dozviete sa nič, uvidíte pár bezdomovcov, ktorí niečo rozprávajú a odohráva sa to v tuneloch. Ako inak. Radšej si pozrite Simpsonovcov alebo niečo rozumnejšie, Toto je strata času. Nedozviete sa nič nové, len to že väčšina je závislá na drogách a že sa tam väčšina ľudí skrýva pred zákonom. Čo je svojim spôsobom tiež logické. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama