Reklama

Reklama

Velký příběh vášnivé a zakázané lásky, která změnila celý národ. Královská aféra je příběhem vášnivé a zakázané lásky, která propukla na začátku sedmdesátých let osmnáctého století mezi Johanem Struenseem, německým lékařem pološíleného dánského krále Kristiána VII., a mladičkou královnou Karolinou Matyldou Hannoverskou, a která nezasáhla pouze královský dvůr. Dánsko v té době bylo jednou z posledních bašt konzervativního myšlení, jež tvrdě odolávala osvíceneckým tendencím. Osvícenec Struensee naopak využil svého vlivu na krále, který doposud chod státu ponechával plně v rukou státní rady, a inicioval proměnu Dánska na vzor osvíceneckého státu... Příběh milostného trojúhelníku v královském sídle a jeho provázanosti s historií patří v Dánsku mezi obecně známá fakta a součást školních osnov. Ačkoli se mu věnovala řada beletristických i faktografických knih a byl převeden do formy baletu i opery, až doposud se nedočkal filmového zpracování. Nelehkého úkolu se chopil režisér a scenárista Nikolaj Arcel, který téma zakázané lásky a společenských reforem zpracoval moderním stylem, ale současně se inspiroval v klasických historických filmech ze čtyřicátých a padesátých let dvacátého století. Cílem bylo vytvořit obraz historie očima postav, pro které jsou okázalé kostýmy a život u královského dvora každodenností. Ve výsledku se tak film neopájí výpravou, která má pouze roli přirozené a nerušivé kulisy, ale soustředí se výhradně na empatický vhled do hlavních postav. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (307)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Táto milostná dráma ponúka zaujímavý pohľad do dánskeho kráľovského dvora. Na bláznivého kráľa, jeho osobného doktora, mladú kráľovnú a dvor plný závistlivej a skorumpovanej šľachty. Vtedajšia doba dopriala šťastie málokomu , preto bol drsný záver iba dôsledkom doktorovho zahrávania sa s ohňom. Jeho jazda v kočiari, v ktorej z očí prísediaceho vycítil smrť i celá scéna popravy na mňa silno zapôsobili. Samozrejme je to hlavne o hereckých kvalitách Mikkelsena, ktorý ma ešte nesklamal. Po skončení som mal pocit , že naša krajina i mnoho iných, by potrebovali takého "doktora" a možno i toho bláznivého kráľa. Aspoň na týždeň...80%. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Upřímně mě historická dramata nějak moc neberou, ale tohle byla trochu jiná liga, srovnám li to například s Bathory. Naprosto úžásná výprava, kamera, scénář (netuším jak moc podle pravdy to je a kolik si přidali) a herecké výkony. Tohle je teprve můj druhý film s Aliciou Vikander a začínám tu holku fakt žrát. Hádám, že brzo dám další film s ní. I ten skoro šílený král hrál opravdu skvěle, ale prostřední část začínala být trochu nudná. Nebo ne nudná, ale bylo to bohužel strašně dlouhé, přepálená stopáž. Kdyby ubrali třeba o 20 minut budu spokojený, ale velmi povedený konec filmu to vylepšil. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Pro mě naprosto dokonalá záležitost! Být teď v divadle, tak vstanu a tleskám a tleskám.. Vše se tu snoubí, do sebe zapadá, citlivě i logicky prolíná a přesto, že je jasné, kam to celé směřuje, poposedávám, držím palce, v duchu se modlím a přeji si… Přeji si jiný konec.. K filmu samotnému – nic, vůbec nic nedokážu vytknout, táhne se to pomalu a líně, přitom zajímavě, poutavě a nedokážu se odtrhnout, skvostné herecké výkony od všech zúčastněných zaslouží poklonu, k tomu nádherná hudba a překrásné interiéry i exteriéry.. Ježiš! Vůbec neznám dánské dějiny.. Napravím.. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

To byl zase jeden z kvalitních precizně zpracovaných snímků, který mě nasával jak pivař pivo s chutí a vírou v jedinečné kouzlo okamžiku. Alicia mi přišla jako rozená královna a Mads, ač zjevem nijak nepřitažlivý, měl takovou sílu charisma a vlivu, že bych mu skočila do náruče bez okolků. O dobové atmosféře už ani nemluvě, jak jsem psala dokonalá sondáž do historie bez příkras bez slitování. Osvícenství je potřeba v každé době, ale tehdy to byl doslova masakr něco nového prosadit a nebýt obratem o hlavu kratší. ;-) ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Taková normální kostýmní červená knihovna, jen to dotáhla trochu dále. Alicia Vikander je jistě krásná, Mads Mikkelsen už pomalu budí dojem jediného současného dánského herce, ale mají trochu smůlu. Jejich role jim prostě nepředepisují nic, co by nevypadalo jako stokrát omletá klišé. Takže nakonec nejvíc v hlavě utkví Mikkel Boe Følsgaard, jehož král Kristián VII. je mnohem komplexnější postavou. Jinak je to po všech stránkách profesionálně zvládnutá podívaná. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (15)

  • Ve 32. minutě filmu, kdy král (Mikkel Boe Følsgaard) cvičí šerm s doktorem Struenssem (Mads Mikkelsen), se odehrává v kroměřížské Květné zahradě, kde měla za svými zády dvojice 244 m dlouhou kolonádu. (Lottr)
  • O stejné historické události pojednává i kniha "Návštěva osobního lékaře" od švédského spisovatele P.O. Enquista. (banrun)
  • Zástupcovia Dánska zvolili snímku Kráľovská aféra, ako svoje želiezko v ohni, do boja o nomináciu na Oscara 2012 v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. (MikaelSVK)

Související novinky

Znáte novou švédskou superhvězdu?

Znáte novou švédskou superhvězdu?

25.05.2015

Seznamte se s Alicií Vikander. Možná si teď nemůžete její obličej zařadit a marně přemýšlíte nad tím, kde přesně jste ji viděli. Takže nápověda: Pokud občas utečete mimo mainsteamovou klasiku,… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

14.01.2013

Letošní jubilejní 70. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton je skončeno. Pod vedením "drzé" dvojice Tiny Fey a Amy Poehler se celý večer nesl v dynamickém tempu a až na pár dojemných… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama