Reklama

Reklama

Sviňák

  • Velká Británie Filth (více)
Trailer 1

Hlavní postava - skotský zkorumpovaný policista Bruce Robertson - je posedlý sexem a kokainem. Měl by vyšetřovat vraždu, ale překáží mu vlastní podivínství, zvyk zahrávat si s kolegy a navíc opravdu miluje ženy. O Robertsona se stará jeho part´ák Ray Lennox  a šéf Bob Toal. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (607)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Natočit filmovou adaptaci některého z románů Irvine Welshe je celkem prestižní záležitost, o to víc je překvapující, že tuto možnost využil celkem neznámý skotský režisér Jon S. Baird (i když národnost režiséra bude hrát jistě stěžejní roli), který tak ve Sviňákovi sešil dohromady (trochu horkou jehlou) dva nesouvislé projekty - nejdříve se snaží vyvolat ducha legendárních filmových adaptací slavného spisovatele (Trainspotting a Acid House) a mimoděk vyvolá něco z atmosféry raných krimikomedií Guy Ritchieho, pak ovšem přesedlá na zcela jiného koně a halucinogenní jízdou lidským podvědomím si zkouší hrát na amatérského psychologa. Nemusím asi dodávat, že první půle je výrazně lepší. ()

Bigrambo 

všechny recenze uživatele

Výborný snímek o jednom skotském poldovi, který postupně přechází z komedie nabité opravdu černým, někdy až zvrhlým (ale v tom dobrém slova smyslu) humorem až do mrazivého dráma. Už od prvních minut mi bylo jasné, že mě tento snímek bude bavit a mé očekávání se naplnilo. Zážitek je podpořen skvělými hereckými výkony a také opravdu povedeným soundtrackem. "Je to jen další hra a pravidla se přeci nemění!" ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Když jsem si úplně poprvé přečet českej název, říkal jsem si, ha novej dokument o našem prezidentovi, jenže hlavní hrdina ve svý amorálnosti předčí toho našeho násosku z vysočiny o několik tříd a to už opravdu stojí za pozornost. Uživatelé csfd opravdu nemohli od Poma dostat lepší vánoční biják. Hlavně v první půli má film ďábelský tempo a hláškoměr se vytačí do červenýho (Píchals jí ze zadu ? Jasně, zepředu píchaj holky jen buzny. ) Natočit onanii takovým způsobem, že při ní smíchy seru červoteče na to je potřeba mít koule z ocele. Ke konci se filmek mírně proměňuje v slzavý údolí a tím ztrací na svým vražedným tempu a ani ataky na bránici už nejsou tak intezivní. Ovšem i tak film doráží do cílové pásky s rukama nad hlavou a přebírá pohár, protože podobnou jízdu divák v kině moc často nezažívá.P.S. Zajímalo by mně co to bylo za pořad na který se James (mimochodem vynikající) tak rád díval na svý plazmě. ()

chezush 

všechny recenze uživatele

Bezprostředně po skončení filmu se dostavil pocit, jaký jsem před pár lety měla z Trainspottingu. Odporný a zvrácený svinstvo, tak jak to umí ve svých knížkách podat jen Irvine Welsh. Láska na první pohled. Filth si nebere servítky a nekompromisně útočí už od samého začátku. Diváka nechává vcucnout do světa šíleností, zvráceností, hnusu, vulgarit, špíny, manipulace, drog, rasismu, homofóbie, sexu, halucinací, sadismu, zoufalství a pak ho vyplivne stejně psychicky zničeného jako hlavního hrdinu. Bruce je úžasně komplikovaná postava, a co víc, ještě lépe zahraná Jamesem McAvoyem, který více a více podléhá svým démonům. Je úžasný, jak příběh postupem času mění své tempo a vy si najednou uvědomíte, že za tou vtipnou stránkou se skrývá jedna velká tragédie. Filth není pro všechny, ale když přistoupíte na jeho pravidla (Same Rules Apply!), odnesete si nezapomenutelný zážitek. No a kdo na jeho pravidla nepřistoupí.... ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Dynamika napříč všemi řezy filmu, a nonstop! *** Představitel hlavní role je fenomenální fretka, nebo to celé odehrál na koksu a během schizofrenního rozpadu osobnosti. Každé gesto, grimasa, tik jsou precizní součástí strhujícího koncertu, kamera mu jde vysloveně na ruku (a dělá přitom alotria) a vzrušený střih ho přímo miluje, nemluvě o hudbě, která je do snímku zapuštěná tak ústrojně, jako by vyvěrala přímo z oběhového systému filmu a vytryskla pokaždé, když si vyprávění v nějaké scéně podřeže žíly nebo do nich vpumpuje příliš mnoho posilovače. *** Film má nejen famózní spád, ale i gradaci - s tím, jak Bruce bere víc a víc koksu, chlastu a prášků, víc a víc šílí a zároveň se rozpadá jak aktuální realita, v níž ho sledujeme (triky, lsti a úskoky, aby získal povýšení v policejním sboru; jeho kolegové proměňující se na zvířecí charaktery z mravoučných bajek; prostřihy na bizarní noir-snové scény, v nichž vede podivné komentující monology jeho žena z jakéhosi panoptikálního virtuálního prostoru, který se nejvíc podobá tak Lynchově Černé chatě, a motivuje ho k dalším dramatickým krokům), tak i jeho osobnost a celý životní příběh: nezjistíme, co provedl svojí ženě, zda chodí skutečně na schůzky u psychiatra, nebo jde o další halucinace, ani co se stalo v dětství jeho bratrovi... - nezjistíme, co jsou jen sebeobviňující klamavé haucinace už choré a chvílemi ztracené mysli, a co naopak naznačuje, že Bruce má na kontě mnohem horší věci, než které sledujeme ve zběsilém tempu snímku, a ani v samotném závěru nebudeme vědět, čeho a čí to vlastně bylo finále: šlo o kruté završení životní dráhy "kdysi dobrého" člověka, anebo od malička prohnilého špinavce? *** A pokud říkám gradace - ano, s rozpadem toho všeho se nerozpadá film, ten graduje sžíravostí, jízlivostí a pastí drsného humoru, v nichž si lámou vaz všechny šedé myši naivních představ a slabých povah, a přitom jejich nekonečné nabíhání na špek je zároveň i nebanálně dojemné. Stejně jako bolestivé zákmity Bruceova sebeuvědomování a nemožnosti ten sestupný kolotoč zastavit. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (14)

  • V scenári neboli žiadne dialógy k vianočnej party. Odstavec bol pomenovaný "Shit Reservoir Dogs". (toi-toi)
  • Film je natočen na motivy stejnojmenného románu od Irvina Welshe, který je rovněž autorem knižních předloh k filmům Transpotting (1996), Acid House (1998) a Extáze (2011). (Ajka1)
  • David Tennant původně přijal nabídku zahrát si postavu Petera Inglise. Bohužel se změnou data natáčení musel od projektu odstoupit kvůli jiným povinnostem. (Cheeker)

Reklama

Reklama