Reklama

Reklama

Africa obscura

(TV film)
Trailer
Česko, 2011, 52 min

Režie:

Jan E. Svatoš

Scénář:

Jan E. Svatoš

Kamera:

Romi Straková

Hrají:

Matěj Hádek (vypravěč), Michal Pavlata (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

AFRICA OBSCURA je dokumentem pojednávajícím o současné Africe jako o fotografickém fenoménu. Nahlížet se na ni ale bude prostřednictvím starých filmařských a fotografických přístrojů, které byly oživeny na prahu 21. století. Fotograf Jan Svatoš a jeho expedice ve vyprahlých končinách severní Keni hledá odkaz prvních fotografických průkopníků, Martina a Osy Johnsonových. Zároveň tuto opomíjenou oblast, která je úplným opakem turisticky zprofanovaného jihu, představuje v novém světle. Film originálním způsobem předvádí, kam fotografie dokumentující divočinu v této oblasti dospěla za téměř 100 let svého vývoje a zjišťuje, zda současný člověk hýčkaný moderní technikou ještě dnes dokáže postavit v extrémních podmínkách temnou komoru a vyvolat fotografie klasickým způsobem...

Středověcí mniši se vydávali do pouště, aby vedli asketický život oproštěný od všeho zbytečného a přepychového. Cíl expedice Fotografické návraty byl podobný. Její účastníci chtěli mj. podniknout fotografickou katarzi - vrátit se zpátky v čase i myšlení a prizmatem dávnověku se podívat do oken budoucnosti. Použili k tomu nejen své vlastní nové filmové záznamy a fotografie, ale i unikátní archivní záběry z filmů manželů Johnsonových. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

guord 

všechny recenze uživatele

Film, který přenáší v místě a tak trochu i v čase. Tvůrci nás vezmou do Keni na počátku 21. století a současně do 30. let století dvacátého. Krásná kamera a hudba a strhující příběh o něčem tak "prostém" jako je analogová fotografie. Skvělý počin. Česká televize po sérii průměrných koprodukčních dokumentů velmi překvapila! Velmi pěkně načteno Kryštofem Hádkem a Michalem Pavlatou. Vrcholem filmu je scéna od Zpívajících studní. Tehdy si skutečně uvědomíte, jak vzácná může být voda. ()

Reklama

Galerie (6)

Zajímavosti (5)

  • Afričtí celníci nevěřili, že na analogové fotoaparáty a kamery lze natáčet, marně hledali LCD displej i baterie. Pro přepravu vývojky a ustalovače filmaři potřebovali povolení z Bruselu. (ČSFD)
  • Při srovnávání digitální a analogové technologie v prašném prostředí nejlépe obstála stará kamera Bolex. Díky konstrukční jednoduchosti a energetické soběstačnosti. Jejím hlavním zdrojem energie je mechanická klika spojená s pružinou - na jedno natažení vydrží natáčet 27 vteřin, na 30m kotouč 16 mm filmu se vejde max. 2 min 45 s záběrů - pak je třeba film vyměnit ve tmě. (ČSFD)
  • V severní Keni dodnes není rozveden elektrický proud, mobilní pokrytí, voda a stín zde mají hodnotu zlata. (ČSFD)

Reklama

Reklama