Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Podsvětí USA vypráví příběh Tollyho Devlina, muže, který se narodil ve vězení a život za mřížemi se mu stal osudem. Jako čtrnáctiletý chlapec byl svědkem brutální vraždy svého otce a od té doby jej pohání touha pomstít se jeho vrahům. Predestinací prostoupený film vykazuje výraznou noirovou vizuální stylizaci – hra světel a stínů protagonistu neustále vrhá za mříže, kamkoliv se hne. Tolly Devlin, další „zjizvená tvář“ americké kinematografie, je misogyn par excellence a insider, který to hraje na obě strany zákona. (Noir Film Festival)

(více)

Recenze (18)

Topco 

všechny recenze uživatele

Veľká spokojnosť s týmto neskorším noirom! Hlavný hrdina bol veľký sympaťák, vedel by som si ho predstaviť aj ako predstaviteľa Phila Marlowea či Jamesa Bonda. Okrem Cliffa Robertsona ma bavili dobové bizár názvy maloobchodov (Elite Espresso, Fancy Groceries) a pekné expresívne svietenie s pamätnou tieňohrou. PS: záverečná scéna pod agitačným plagátom „Give Your Blood“ bola ironickým zásahom do čierneho! ()

Gastovski 

všechny recenze uživatele

Dobře postavený a strukturovaný příběh o pomstě, ultra charismatický rabiát Cliff Robertson, lascivní Dolores Dorn, bezcitný zabiják se slunečními brýlemi a v neposlední řadě spousta atraktivních noirových prvků, daly vzniknout výbornému a lehce brutálnímu krimi thrilleru, který jede na plné obrátky napětí až do úplného konce. Nejlepší filmový zážitek na NoirFilmFestival 2022. ()

Reklama

Kenneth 

všechny recenze uživatele

Tolly se nechá naverbovat mafií a zároveň spolupracuje s policií. Kupodivu ani chladnokrevný zabiják, který ho má hlídat na každém kroku, si ničeho nevšímá. Mafiáni svou hloupost kompenzují krutostí a přímočarostí a kupodivu jim to prochází, snad proto, že se lidé bojí svědčit. Do toho všeho ještě naštěstí jen poloromantická linka. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Klasickej revenge movie. Klady jsou setsakramentsky charizmatický drsňák Cliff Robertson, vizální stránka a svižné fullerovské tempo (skvostný úvod). Akce je ale bohužel málo, stejně tak prostředí se začne brzy zajídat, až moc interiérů, žádné pořádné scény venku. Stylovost tomu naštěstí nechybí, ale ze stejného kinematografického období doporučuji radši podobné a zábavnější The Killers od Dona Siegela, při některých sekvencích si na ně nelze nevzpomenout. Slabší 4*. ()

hazaba 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších Fullerových filmů se zabývá organizovaným zločinem. Jsou tu znázorněny různé paradoxy - na straně jedné podplacení policisté, na straně druhé neúplatný prokurátor... Do toho je zasazen příběh msty vraždy otce. Takto závažné téma je místy odlehčeno dvojsmyslnými narážkami (podobně jako v případě Čtyřiceti pušek) a také reakcí na manželství a rodičovství. Klasický happy end se nekoná, přesto je spravedlnost jistým způsobem vykonána. Ženská hrdinka je opět krásná blondýna - možná jako kontrast k jejímu "řemeslu", která na rozdíl od již zmíněných Čtyřiceti pušek či Zátahu na Jižní ulici hraje víceméně pasívní roli. ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama