Reklama

Reklama

Prokletí rodu Kennedyů

  • Francie Il n'y a pas de Kennedy heureux (více)
TV spot
Francie, 2010, 97 min

Režie:

Patrick Jeudy

Hrají:

John F. Kennedy (a.z.), Robert F. Kennedy (a.z.), Jacqueline Kennedy (a.z.), Richard Nixon (a.z.), Lyndon B. Johnson (a.z.), Jimmy Hoffa (a.z.) (více)

Obsahy(1)

Tvůrci dokumentárního filmu zvolili netradiční metodu, když vložili vyprávění příběhu o rodu Kennedyů do úst chův a guvernantek, které byly přítomny překotným událostem v životech jednotlivých členů rodinného klanu.
Budeme tak svědky budování vážené rodiny tvrdou rukou otce Josepha, dále nadějí, vkládaných do nejstaršího syna Josepha Jr., které ukončila jeho smrt uprostřed bojů druhé světové války. Nahlédneme za oponu strmých vzestupů a o to tragičtějších konců Johna Fitzgeralda a Bobbyho, kterým byly životy přeťaty výstřely jejich vrahů.
Vyprávění ale začíná dubnem 1984, to v Hickory Hill zemřel David, Bobbyho syn a zástupce následující generace, jenž byl prvním z dětí Kennedyových, který skonal zvlášť bolestným způsobem a o němž si chůvy řekly: "Takže je také prokletý, jako ostatní." Protože pokud Kennedyové dostali něco do vínku, pak to byla smrt. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (26)

Binne 

všechny recenze uživatele

Rozhodně bych se nechtěla narodit jako člen rodu Kennedyů. Mnoho lidských osudů skončilo velmi neslavně vlivem ambic svých rodičů. Ale tlak, do kterého se narodili členové této rodiny musel být nezměrný. Život ve zlaté kleci, kdy vše čím se obklopujete je přetvářka a lež, do toho od dětství sledujete nehezké osudy svých příbuzných a víte, že jednou to můžete být právě vy. Není na místě se zaobírat politikou, jelikož tento dokument je spíše o rodinných peripetiích jedné velmi bohaté a vlivné rodiny, která spíše, než že chtěla změnit svět, chtěla nad ním mít moc. Několik velmi nepříznivých náhod zapříčinilo tragické osudy jejích členů a ukázalo hlavní protagonisty rodiny v pravém světle. Co se týče dokumentu jako takového - morální maják v podobě hlasu opatrovatelky mi vyloženě vadil. Obecně se mi příčí neobjektivní vypravěči - ale v momentě, kdy se pasují do role kohosi "z výšin" je pro mě nesnesitelné. Naopak se mi líbilo vylíčení Jacqueline Kennedy, kdy je nám představena jako kdosi, kdo měl zjemnit tvář rodu Kennedyů, jakýsi maskot. Je to díl do skládanky, který nám dává ucelenou podobu jedné rodiny, která si zakládá na dokonalosti, lesku a kráse, která jen a pouze skrývá přetvářku, násilí, drogy, nevěry, korupci, zločiny, pokrytectví a hnilobu uvnitř. Asi nikdo soudný by život v této zlaté kleci nechtěl. ()

Gekacuk 

všechny recenze uživatele

Mnoho zajímavých ale stále dokola omílaných informací promíchaných se spoustou dohadů a drbů. Česká verze dokumentu rozhodně nepřidala. Vypravěčka by se musela rozčtvrtit, aby měla rodinné informace z první ruky. Byla to tedy fiktivní guvernantka, která měla reprezentovat všechny ty hodné chůvy, které pečovaly o četné Kennedyovské potomstvo. Medvecká vyprávění pojala ve stylu pavlačové drbny. Vůbec se mi tohle pojetí nelíbilo. ()

Reklama

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Docela fascinující dokument i úhel pohledu na rodinu, jejíž image zakrývala kromě tvrdosti i opravdu děsivá tajemství. Asi nejvíc mě dostal příběh Rosemary Kennedy, rozverné dívky, u níž se praotec Kennedy obával promiskuity a poskvrnění rodinné pověsti. Našel praktické řešení problému: lobotomii a dožití v blázinci. Rosemary vymazali z rodinných fotek, prostě už neexistovala - a všichni se zářivě a příkladně usmívali dál... ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Nepáčil sa mi spôsob sprevádzania dokumentom slovami imaginárnej opatrovateľky - jednak sa mi zdal príliš "na efekt", jednak bolo pre mňa miestami problematické rozoznať, čo sú ešte fakty alebo aspoň odvodené informácie, a čo už je len "umelecká licencia", inak povedané lyrické emotívne žvásty... Taktiež mi tam nesadol hlas Taťjany Medveckej. Ale keďže bol dokument plný autentických fotografií a najmä záberov a okrem toho som dostala veľa zaujímavých informácií a podnetov na zamyslenie, tak ho hodnotím vysoko. Vydržala som ho sledovať, a hoci bol dlhý, udržal moju pozornosť. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Výpověď jedné z četných guvernantek, které působili v rodině Kennedyů mne (celkem překvapivě) zaujala. Dokument vnímám jako názor jedné ženy, tím pádem až tak neřeším objektivitu. Proč? No protože mi ty její názory a závěry připadaly rozumné. Kennedyové byli jednak slavní a úspěšní, ale to je téměř vždy spojeno s určitou daní. Nadělali si celkově hromadu dětí a ty pak doslova zneužívali v zájmu své popularity... Které rozumné ženě, matce, chůvě by se něco takového zamlouvalo? Zvláště když v následujících letech mohla sledovat důsledky a osudy těch citově ochuzených a všemi tragediemi poznamenaných "zlatých dětí". Hlas Táni Medvecké prostě miluji, čili celkově hodnotím kladně. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama