Reklama

Reklama

Stranou Satana

  • Francie Hors Satan (více)
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Na Opálovém pobřeží, na okraji Lamanšského průlivu nedaleko bažinaté vesnice, žije zvláštní muž, který se protlouká životem, pytlačí, modlí se a zakládá ohně. Tulák, který směřuje odnikud nikam, vyhání zlo z vesnice pronásledované ďáblem a staví ji tak stranou Satana. Třetí celovečerní film Bruna Dumonta je filmovým zážitkem, silně apelujícím na divákovy city. Hluboce se v něm inspiruje krajinou Opálového pobřeží na severu Francie, světem písečných dun, lesů a močálů, kde každý rok jako dítě trávil čas. (Film Europe)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (41)

Davson 

všechny recenze uživatele

Docela těžce stravitelné a špatně uchopitelné i na Dumonta, jeho dva předchozí filmy mě oslovily podstatně víc, tohle bylo trochu na jiné vlně. Přesto není sporu, že Dumont je jeden z nejzajímavějších tvůrců současného art filmu. Něco jako Glauber Rocha - stojí za to ztrácet čas s jejich filmy a přemýšlet o nich, i když sledování může být chvílemi ne zrovna příjemné :) ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Bruno Dumont má obrovský záběr, žádným ze svých předchozích filmů se nenechává svazovat, všechno promýšlí znovu a z gruntu, co do témat, dějišť, zpracování. A také spletitosti, komplikovanosti a pochopitelnosti. Jeho film "Odstup Satane" (pokud by to mělo znamenat "mimo, vně, nebo stranou, pak by se fim zřejmě jmenovat "Hors de Satan") je sice co do prostředků jedním z nejjednodušších, ale myšlenkově jedním z nejsložitějších - ať se s tím porve kdo chce a jak chce! Kdo je oním chlapem (le gars), který bloumá krajem, chvíli je zde a pak jde jinam, nevynechá žádný podnět k uvolnění své brutality, vystupuje jako anděl milosrdenství i jako anděl zkázy. Ale Satanem není; Satanem je to, co k němu přistupuje, a to, co od něj odstupuje. ()

Reklama

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Těžce stravitelný, znepokojivý, přesto svým způsobem výborný film. Vůbec tady nehodlám tvrdit, že jsem to celé nějak do podrobností pochopil, nebo se pouštět do nějakého teoretického rozboru, takže budu spíše hodnotit dojem, jaký na mě tenhle kousek zanechal. Naprosto zvláštní, svým způsobem nepopsatelný, nicméně tohle mi vůbec nebrání v tom, abych nedal nakonec známku nejvyšší. Hlavně za celkovou atmosféru, minimum dialogů a pak hlavně za konec, který mi svým způsoben vyrazil dech. Rozhodně vřele doporučuji. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Ide o filmovú poéziu z novej Francúzkej filmovej vlny z názvom New French Extremity. Z tohoto tsunami nových tvorcov, som zostal milo prekvapený, pretože za posledné roky som z tejto novej vlny videl minimálne pol tucta diel, iba náhodne, pozrel som si ich nezávisle od seba alebo od žánru. A poviem vám bez nafukovania, boli to tie najlepšie filmy čo som za posledné roky videl. Outside Satan je snímka poňatá v básnickom šate. Je to vláčne pomalé, život, príroda a lesy z toho dýchajú v každom pomalom zábere. Dej sa nikam neponáhľa, nemá ani kam. Divák si po celý čas vychutnáva prichádzajúcu jar Francúzskeho vidieku a sleduje hlavné postavy, nezvyčajný, až by som povedal, mystický pár. Muž, tajomný Bezdomovec, ktorý sa privandroval do jednej Francúzskej dediny a dievča, ktoré sa s ním fláka po lúkach, nesie mu jedlo, ošatenie a nepotrvá dlho a zamiluje sa. Muž, ktorý v sebe nesie ťažké bremeno, disponuje duchovnými liečiteľskými schopnosťami, ktoré si však pýtajú svoju daň, jej prítomnosť opätuje a je s ňou rád, ale pre jej vlastné dobro s ňou nemôže mať nič. Keď ju však jej maniakálny sused chladnokrvne zavraždí, chlapík neváha ani sekundu a oživí ju. Snímka je plná metafor na život, ktoré sú nasiaknuté do nekonečných a pomalých rozhovorov. Ide o festivalový kúsok, ktorý bežného konzumného diváka unudí k smrti. Mne to sadlo aj keď nemôžem povedať, že by som si pomalé tempo užíval v každej sekunde, tých prechádzok tam mohlo byť trocha menej, ako terapia to miestami fungovalo. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

"I shot without looking." Říká muž. Když jsem si film pouštěla poprvé, přišla za mnou kočka a dívala se se mnou. Zjišťuji, že je pro mne velice těžké popsat slovy, co všechno tento film znamená. Možná na to časem přijdu. Možná to jde říct jenom obrazem, zvukem, střihem. There's no point, I don't have any feelings. Whatever you say, you smell like love. ♥ ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama